WINO-moje przepisy.doc

(21 KB) Pobierz
WINO Z WIŚNI

WINO  Z WIŚNI

 

Nastawa na 20l ok. 17-18%

 

·         12kg wydrylowanych wiśni

·         6kg cukru + 3kg po pierwszym odlaniu

·         1 kwasek cytrynowy (torebka)

·         7l wody (dodawać w częściach z cukrem)

 

Wino gronowe z winogron
Składniki
10 kg owoców
3,5 kg cukru
5 l wody
drożdże winne rasy Tokaj lub Madera
Przygotować matkę drożdżową. Z umytych owoców wycisnąć sok i zmieszać z przegotowaną letnią wodą ( lub sokiem ze słodkich jabłek lub gruszek).
Winogrono ugnieść lub zmiażdżyć tłuczkiem w misie kamionkowej lub sokowirówce. Zalać wrzącą wodą wytłoki i po 3 dniach miazgę przecedzić.
Połowę ilości cukru wymieszać z niewielką ilością moszczu i dodać razem z matką drożdżową do zastawu. Po dwóch dniach dodaje się resztę cukru i butelkę zamyka korkiem z rurką fermentacyjną.
Po miesiącu burzliwej fermentacji ściąga się wino i poddaj kolejnej fermentacji. Kolejne ściągnięcia wina znad osadu pozwala na jego dojrzewanie przez miesiąc. Następnie rozlewa się do butelek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin