WINO Z WIŚNI
Nastawa na 20l ok. 17-18%
· 12kg wydrylowanych wiśni
· 6kg cukru + 3kg po pierwszym odlaniu
· 1 kwasek cytrynowy (torebka)
· 7l wody (dodawać w częściach z cukrem)
Wino gronowe z winogronSkładniki10 kg owoców3,5 kg cukru5 l wodydrożdże winne rasy Tokaj lub MaderaPrzygotować matkę drożdżową. Z umytych owoców wycisnąć sok i zmieszać z przegotowaną letnią wodą ( lub sokiem ze słodkich jabłek lub gruszek).Winogrono ugnieść lub zmiażdżyć tłuczkiem w misie kamionkowej lub sokowirówce. Zalać wrzącą wodą wytłoki i po 3 dniach miazgę przecedzić.Połowę ilości cukru wymieszać z niewielką ilością moszczu i dodać razem z matką drożdżową do zastawu. Po dwóch dniach dodaje się resztę cukru i butelkę zamyka korkiem z rurką fermentacyjną.Po miesiącu burzliwej fermentacji ściąga się wino i poddaj kolejnej fermentacji. Kolejne ściągnięcia wina znad osadu pozwala na jego dojrzewanie przez miesiąc. Następnie rozlewa się do butelek.
and2305