Sk�adniki: 7 l wody przegotowanej 3 kg cukru 8 dkg dro�d�y - zwyk�ych 1 kg ry�u 30 ziaren go�dzik�w 10 ziaren ziela angielskiego 2 torebki cukru waniliowego sok z 1 cytryny 1/2 �y�ki ga�ki muszkato�owej 1/2 �y�ki tymianku 1/2 �y�ki imbiru 8 ziaren pieprzu naturalnego 10 dkg rodzynek Przepis: wod� (przegotowan�) wymiesza� z cukrem, ostudzi�, dro�d�e rozpu�ci� w letnim syropie, doda� reszt� sk�adnik�w ca�o�� przela� do baniaka i nastawi� jak zwyk�e wino (rurka) po 6-ciu tygodniach przecedzi� i zla� do butelek (zakr�canych) aby lepiej klarowa�o do ka�dej butelki wsypa� po 3 kryszta�ki cukru (nie wi�cej) (butelki musz� by� zakr�cane bo winko jeszcze b�dzie troszk� pracowa� przy klarowaniu ale do picia ju� si� na daje) ================UWAGA================ uwaga: winko jest cichaczem (pije si� lekko i zwala z n�g)
and2305