Sake1.txt

(0 KB) Pobierz






Sk�adniki: 
7 l wody przegotowanej 
3 kg cukru 
8 dkg dro�d�y - zwyk�ych 
1 kg ry�u 
30 ziaren go�dzik�w 
10 ziaren ziela angielskiego 
2 torebki cukru waniliowego 
sok z 1 cytryny 
1/2 �y�ki ga�ki muszkato�owej 
1/2 �y�ki tymianku 
1/2 �y�ki imbiru 
8 ziaren pieprzu naturalnego 
10 dkg rodzynek 

Przepis: 
wod� (przegotowan�) wymiesza� z cukrem, ostudzi�, 
dro�d�e rozpu�ci� w letnim syropie, 
doda� reszt� sk�adnik�w 
ca�o�� przela� do baniaka 
i nastawi� jak zwyk�e wino (rurka) 
po 6-ciu tygodniach przecedzi� 
i zla� do butelek (zakr�canych) 
aby lepiej klarowa�o do ka�dej butelki wsypa� po 3 kryszta�ki cukru (nie wi�cej) 

(butelki musz� by� zakr�cane bo winko jeszcze b�dzie troszk� pracowa� przy klarowaniu ale do picia ju� si� na daje) 
================UWAGA================ 
uwaga: winko jest cichaczem 
(pije si� lekko i zwala z n�g) 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin