Mazurek owocowy
Składniki:
• 25 dag masła
• 1 i ½ szklanki cukru pudru
• 35 dag mąki
• 12 dag migdałów
• ½ cytryny
• 4 ugotowane żółtka
• surowe żółtko, szczypta soli
Do przełożenia:
• duży słoik konfitur z malin
Do dekoracji:
• 2 owoce kiwi
• 4 mandarynki
• krokant
Przygotowanie:
Masło utrzeć ze szklanką cukru pudru, dodać posiekane migdały, łyżeczkę skórki otartej z cytryny, przetarte przez sitko ugotowane żółtka, żółtko surowe, mąkę, sól. Zagnieść ciasto, schłodzić.
Rozwałkować ciasto na 3 cienkie placki. Upiec każdy na złoty kolor (ok. 15 minut) w 180°C. Ostudzić.
Przełożyć konfiturami. Wierzch polać lukrem utartym z reszty cukru pudru, łyżki wrzątku i soku z cytryny.
Udekorować wierz mazurka cząstkami mandarynek i plasterkami kiwi. Obsypać krokantem i, ewentualnie, pestkami granatu.
pepiczka