mazurek owocowy.odt

(17 KB) Pobierz

Mazurek owocowy

 

Składniki:

                     25 dag masła

                     1 i ½ szklanki cukru pudru

                     35 dag mąki

                     12 dag migdałów

                     ½ cytryny

                     4 ugotowane żółtka

                     surowe żółtko, szczypta soli

 

Do przełożenia:

                     duży słoik konfitur z malin

 

Do dekoracji:

                     2 owoce kiwi

                     4 mandarynki

                     krokant

 

Przygotowanie:

 

                      Masło utrzeć ze szklanką cukru pudru, dodać posiekane migdały, łyżeczkę skórki otartej z cytryny, przetarte przez sitko ugotowane żółtka, żółtko surowe, mąkę, sól. Zagnieść ciasto, schłodzić.

 

                      Rozwałkować ciasto na 3 cienkie placki. Upiec każdy na złoty kolor (ok. 15 minut) w 180°C. Ostudzić.

 

                      Przełożyć konfiturami. Wierzch polać lukrem utartym z reszty cukru pudru, łyżki wrzątku i soku z cytryny.

 

                      Udekorować wierz mazurka cząstkami mandarynek i plasterkami kiwi. Obsypać krokantem i, ewentualnie, pestkami granatu.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin