STOP KONSERWANTOM1.pdf
(
541 KB
)
Pobierz
152540442 UNPDF
STOP KONSERWANTOM
Społeczna Akcja Informacyjna
A
65% Polaków nie czyta etykiet na kupowanej
ywno
ci. Według bada
przeprowadzonych w
połowie ubiegłego roku przez instytut AC Nielsen jeste
my w tyle nawet za Stanami
Zjednoczonymi – krain
hamburgerów, frytek i Coca-Coli. Tymczasem informacje umieszczane
na opakowaniu mog
by
na wag
złota. Zawarte w wielu produktach konserwanty, barwniki,
rodki spulchniaj
ce s
wymieniane w
ród przyczyn wielu chorób w tym alergii, otyło
ci i raka.
A dane s
przera
aj
ce – o ile w 1990 r. umieralno
na choroby nowotworowe wynosiła 18,7%,
w 2006 r. było to ju
blisko 25%.
Odsetek osób,
które czytaj
informacje na
etykietach
35%
Odsetek osób,
które nie czytaj
informacji na
etykietach
65%
ywieniowcy, kardiolodzy, onkolodzy, a nawet psychiatrzy ostrzegaj
przed chorobami
cywilizacyjnymi, takimi jak cukrzyca, nadci
nienie t
tnicze, choroby nowotworowe, alergie czy
depresje. Na ich rozwój wpływaj
mi
dzy innymi zła dieta i nadmiar chemii w po
ywieniu.
W dniu 19 wrze
nia 2008 r. Zakład Produkcji Spo
ywczej, producent marki „Krz
tle” rozpoczyna
Społeczn
Akcj
Informacyjn
pod hasłem
STOP KONSERWANTOM
. Artur Błasik, Prezes Zarz
du
Zakładu Produkcji Spo
ywczej „Krz
tle”: - Celem przedsi
wzi
cia jest przybli
enie wiedzy o
zagro
eniach płyn
cych z nadu
ywania chemii w diecie, zaletach kuchni regionalnych, ostrzeganie
przed konkretnymi konserwantami. Planujemy stworzenie platformy partnerskiej, w ramach której
nawi
emy współprac
z instytucjami, organizacjami, lekarzami i dietetykami. Dzi
ki takiemu
rozwi
zaniu b
dziemy mogli dostarcza
pełnych informacji i porad.
Inspiracj
do zainicjowania akcji były liczne badania i opinie mi
dzy innymi dietetyków i alergologów
dotycz
ce wpływu, jaki na organizm ludzki maj
konserwanty, sztuczne barwniki oraz wszelkie
substancje chemiczne stosowane w przemy
le spo
ywczym. Polskie Towarzystwo Alergologiczne
alarmuje,
e wszystkie te substancje przyczyniaj
si
do powstania alergii i nietolerancji
pokarmowych.
Badania dr Adriana Morrisa, laureata nagrody Media Award (przyznawanej przez Europejsk
Akademi
Alergologii), wykazały,
e spo
ywanie konserwantów przyczynia si
do powstania takich
objawów jak pokrzywka, obrz
k naczynioworuchowy, zapalenie błony
luzowej nosa, astmy oraz
reakcji anafilaktycznej, która mo
e by
niebezpieczna dla
ycia. Niektóre z tych zwi
zków
przyczyniaj
si
równie
do powstania i rozwoju chorób nowotworowych. Na li
cie najbardziej
niebezpiecznych chemikaliów alergolodzy zamieszczaj
benzoesan sodu, glutaminian sodu,
dwutlenek siarki, tartrazyn
, siarczany, azotyny i ich pochodne
1
. Obliczono,
e przeci
tny mieszkaniec
Unii Europejskiej zjada ich ka
dego roku ok. 6 kilogramów.
Producenci
ywno
ci maj
obowi
zek umieszcza
na opakowaniach informacje o ich zawarto
ci
(z wyszczególnieniem wszystkich składników). Jednak według bada
przeprowadzonych przez
instytut bada
AC Nielsen w 2007 r. blisko 20% Polaków nie rozumie informacji umieszczanych na
etykietach produktów spo
ywczych, natomiast a
47% rozumie je tylko cz
ciowo. Te alarmuj
ce
statystki s
wynikiem głównie braku wystarczaj
cej wiedzy Polaków na temat rozpowszechnionych w
XX wieku zwi
zków chemicznych. Marek Klajda, menager działu Bada
Konsumenckich w AC
Nielsen Polska twierdzi,
e wysoki stopie
zrozumienia problemu w krajach skandynawskich i w
Ameryce Północnej jest wynikiem licznych kampanii na rzecz zdrowia publicznego prowadzonego
przez organizacje, instytucje i przedsi
biorstwa.
2
Procentowy odsetek osób, które czytaj
etykiety
50%
45%
40%
35%
30%
46%
25%
41%
35%
20%
15%
10%
5%
0%
Ameryka Północna
Europa
Polska
Te alarmuj
ce dane skłoniły Zakład Produkcji Spo
ywczej, wła
ciciela marki „Krz
tle” do rozpocz
cie
Społecznej Akcji Informacyjnej, której celami s
:
1
Dane z portali internetowych m. in. www.zdrowie.com.pl
2
www.opakowania.com.pl
•
rozpowszechnienie wiedzy na temat najbardziej popularnych zwi
zków chemicznych
u
ywanych w przemy
le spo
ywczym;
•
przekazanie społecze
stwu pełnych informacji na temat przyczyn powstawania tzw. chorób
cywilizacyjnych;
•
rozpowszechnienie danych na temat negatywnych skutków spo
ywania konserwantów
i innych zwi
zków chemicznych;
•
przekazanie wiedzy o alternatywnych produktach ekologicznych, które coraz cz
ciej
pojawiaj
si
na sklepowych półkach;
•
rozpowszechnienie wiedzy na temat walorów
ywno
ci naturalnej i kuchni regionalnej.
Zintegrowany program komunikacji
Akcja STOP KONSERWANTOM rozpoczyna si
19 wrze
nia 2008 r. Tego dnia do setek punktów
sprzeda
y produktów spo
ywczych na terenie całej Polski trafi
materiały POS informuj
ce o
przedsi
wzi
ciu. W kolejnych dniach zostan
one wzbogacone ulotkami, których głównym
zadaniem b
dzie ostrze
enie konsumentów przed zagro
eniami wynikaj
cych ze spo
ycia
najbardziej popularnych
rodków chemicznych.
Działania skierowane zostały tak
e w stron
organizacji prozdrowotnych, instytucji, klinik medycznych,
niezale
nych lekarzy specjalistów oraz ekspertów od
ywienia. B
d
oni uczestniczy
i współpracowa
przy opracowaniu materiałów prasowych o charakterze poradnikowym
i informacyjnym, a tak
e obejm
akcj
patronatem oraz zdecyduj
si
na współtworzenie
przedsi
wzi
cia.
Artur Błasik, Prezes Zakładu Produkcji Spo
ywczej „Krz
tle”: - W kolejnych miesi
cach planowany
jest dalszy rozwój przedsi
wzi
cia poprzez stworzenie portalu internetowego po
wieconego akcji.
B
dzie on zawierał mi
dzy innymi porady ekspertów od
ywienia, lekarzy i informacje o samej
kampanii. Pozwoli dotrze
do szerokiej grupy młodych internautów .
Pogł
biona w ten sposób wiedza umo
liwi wła
ciw
interpretacj
danych zawartych na etykietach
oraz przyczyni si
do dokonywania przez konsumentów
wiadomych wyborów.
Niezast
pionym ogniwem s
jednak media, które stanowi
główny no
nik informacji. Wsparcie prasy,
radia i telewizji oraz portali internetowych pozwoli na dotarcie do jak najwi
kszej liczby osób.
Je
li temat i akcja wywołaj
Pa
stwa zainteresowanie, wszelkich dalszych informacji udziela biuro
prasowe Zakładu Produkcji Spo
ywczej:
Kamila Olejnik,
Mened
er ds. PR
tel. 601 918 503
e-mail: kamila.olejnik@zarowkamarketing.pl
Konserwacja o krok za daleko
Metody konserwacji znane s
ju
od wieków. Prasłowianie u
ywali w tym celu głównie soli
i odpowiedniej kompozycji ziół i przypraw, a do mi
s stosowali tak
e w
dzenie nad dymem
z ogniska lub suszenie. Kiszon
kapust
i ogórki przechowywano w beczkach zanurzonych
w zimnych wodach rzek, jezior i morza. Te stare metody powoli odchodz
do lamusa. Dzisiaj
tradycyjn
sól zast
puj
chemiczne konserwanty, które, odkładaj
c si
w naszym organizmie,
mog
powodowa
jego dysfunkcje.
Sto lat z chemi
Od niemal stu lat przemysłem spo
ywczym rz
dzi chemia. Kwas mrówkowy był pierwszym
rodkiem
konserwuj
cym, wykorzystywanym na masow
skal
. Był to koniec XIX wieku. Pó
niej wprowadzono
do obiegu kwas benzoesowy, propionowy, sorbinowy i jego sole.
Na co komu konserwanty?
Adrianna Knopik, technolog
ywienia w Zakładzie Produkcji Spo
ywczej „Krz
tle”: - Konserwacja to w
przemy
le spo
ywczym ró
ne sposoby przetwarzania i przechowywania
ywno
ci maj
ce na celu
wydłu
enie jej trwało
ci. Obecnie znanymi metodami s
: obróbka cieplna, suszenie, chłodzenie lub
mro
enie, liofilizacja, peklowanie, zakwaszanie, solenie, cukrzenie, zastosowanie alkoholu, oleju,
pasteryzacja, hermetyczne zamkni
cie, zastosowanie chemicznych konserwantów oraz
promieniowanie jonizuj
ce.
Wi
kszo
produktów spo
ywczych nie mo
e obej
si
bez zwi
zków chemicznych. Sztuczne
barwniki i ulepszacze poprawiaj
wygl
d i smak produktów, trafiaj
wi
c w najczulsze zmysły. Dzi
ki
nim czekolada zyskuje połysk (poprzez zastosowanie wosku kanauba – E903), a cola swój
charakterystyczny, br
zowy odcie
(to karmel amoniakalno-siarczynowy – E150d). Takie zabiegi
pozwalaj
producentom skusi
wielu konsumentów, którzy ładny wygl
d stawiaj
na równi z
warto
ciami zdrowotnymi.
Natomiast zadaniem
rodków konserwuj
cych jest mi
dzy innymi przedłu
anie terminu przydatno
ci
do spo
ycia. Dzi
ki temu producenci znacznie zmniejszaj
swoje koszty. Jednak nie zawsze to, co
jest dobre dla nich, jest te
odpowiednie dla konsumentów.
„Nie wszystko złoto co si
wieci”
W tym miejscu warto, parafrazuj
c znane powiedzenie, powiedzie
: „nie wszystko zdrowe, co ładnie
wygl
da”. Anna Rogulska, dietetyk: - Wszystkie „E” dodawane do
ywno
ci nie maj
adnej warto
ci
od
ywczej, poprawiaj
tylko smak i – co najwa
niejsze dla producenta – przedłu
aj
trwało
produktu. Jednak substancje te gromadz
si
w naszym organizmie, tylko niewielka ich ilo
jest
usuwana z moczem. Przyczyniaj
si
do powstawania choroby wrzodowej
oł
dka, chorób w
troby i
Plik z chomika:
Alazet
Inne pliki z tego folderu:
Bittel-Dobrzynska Nadzieja - Jak wiedzma Agrypicha znachorstwa mnie uczyla.rar
(604 KB)
kosc ogonowa a bezpłodnosc u kobiet.doc
(48 KB)
Gwen Bonnell - Powiedz alergii NIE!!!-EFT.doc
(29 KB)
Małachow Giennadij - Lecznicza głodówka.DOC
(1511 KB)
Dwanaście mitów o głodzie.pdf
(303 KB)
Inne foldery tego chomika:
1-Ziołolecznictwo-ogólnie ważne
2-Naturapeuci-nazwiska
3-Medycyna chińska
3-Medycyna hinduska-Ayurveda
3-Medycyna rosyjska
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin