BALSAMKA LECZY CUKRZYCĘ.pdf

(172 KB) Pobierz
WARTO WIEDZIEĆ
echo życia
BALSAMKA LECZY CUKRZYCĘ
„Momordica charantia” występuje również pod nazwami karela lub balsamka ogórkowata.
Owoc ten powszechnie stosuje się w przyrządzaniu wielu tradycyjnych potraw. Jednak już w
starożytności wskazywano na jego cenne właściwości lecznicze.
Cukrzyca jest jedną z najstarszych chorób.
Obecnie liczba chorych wynosi 16 milionów w
samych Stanach Zjednoczonych, a na całym świe-
cie – ponad 120 milionów. Rosnąca częstotliwość
występowania oraz wyniszczające działanie skło-
niły badaczy do opracowania rozmaitych metod
leczenia tej choroby. Jednakże w ostatnich latach
występowanie przypadków insulinooporności
oraz pojawianie się działań ubocznych niektórych
leków konwencjonalnych sprawiły, że zaczęto po-
szukiwać bezpiecznych i skutecznych alternatyw.
W tym celu zbadano kilka wyciągów roślinnych
i wyizolowanych z nich związków chemicznych
pod względem skuteczności działania przeciw-
cukrzycowego. Zaobserwowano, że w pewnych
opornych przypadkach chorobowych, w których
nie występuje pożądana reakcja przy podawaniu
leków konwencjonalnych, reakcja ta pojawia się
podczas uzupełniającego stosowania leków natu-
ralnych. Ajurweda, starożytna metoda leczenia po-
chodząca z lndii, cieszy się rosnącą popularnością w
krajach Zachodu. Ten system medycyny, istniejący
od 5000 lat, zaleca połączenie odpowiedniego try-
bu życia (obejmującego dietę, ćwiczenia izyczne i
medytację) z przyjmowaniem określonych ziół i le-
ków mineralnych w terapii szeregu chorób. Rośliny
stosowane w farmacji ajurwedyjskiej są bezpieczne
i skuteczne, co zostało udowodnione w ciągu kilku-
set, a nawet kilku tysięcy lat ich stosowania.
Według starożytnych podręczników medycyny
ajurwedyjskiej, do objawów cukrzycy we wczesnym
okresie należą: pojawienia się ropnia, zwiększona
ilość oddawanego moczu, pot i plwocina. Cukrzy-
ca, jaką znamy dzisiaj, nosi nazwę „madhumeha”
(co w sankrycie znaczy „miodowy mocz”). Wyżej
wymienione objawy są charakterystyczne dla tej
choroby. Suśrut, indyjski chirurg z VI w. p.n.e., w
swoim traktacie „Suśreut – samhita” po raz pierw-
32
818017580.001.png
WARTO WIEDZIEĆ
echo życia
szy sklasyikował madhumehę jako zaburzenie
układu moczowego. Opisał dwa typy cukrzycy, z
których pierwszy jest uwarunkowany genetycznie,
a drugi powstaje w wyniku nieprawidłowego od-
żywiania się i siedzącego trybu życia. W leczeniu
Suśrut zalecał stosowanie leków sporządzanych z
roślin, takich jak Gymnema sylvestre (powszechnie
znane pod nazwą „gumar”, czyli „niszczyciel cu-
kru”, Momordica charantia (przepekla ogórkowa-
ta, balsamka ogórkowata) oraz kilku innych. Drugi
słynny lekarz, Ćarak, w swojej rozprawie „Ćarak-
-samhita” opisał również cukrzycę, polecając jed-
nocześnie specyiczne preparaty ziołowe.
W ciągu ostatnich kilku lat naukowcy poszu-
kujący alternatywnych leków na tę chorobę wy-
konali szczegółowe badania kilku ziół tradycyjnie
stosowanych w ajurwedzie. Laboratoryjne próby
kontrolowane, przeprowadzone na zwierzętach
i ochotnikach, potwierdziły ich bezpieczeństwo
oraz skuteczność. Ajurwedyjscy lekarze leczą
cukrzycę od tysięcy lat, zalecając pacjentom po-
łączenie uregulowanego trybu życia ze stosowa-
niem preparatów ziołowych.
W związku z cukrzycą przekazywaną dzie-
dzicznie Suśrut twierdzi, że ,,osoba choruje na nią,
jeśli jej ojciec i dziadek cierpią na to schorzenie”.
Utrzymuje również, że taki pacjent stanowi przy-
padek kliniczny. Istota przekazywanej dziedzicznie
cukrzycy insulinozależnej jest obecnie dobrze zna-
na. Uderza fakt, że Suśrut opisuje pacjenta chorego
na tę postać dolegliwości jako osobę szczupłą i nie-
spokojną. Dokładne przeciwieństwo tego opisu sta-
nowi charakterystyka cukrzycy pochodzenia diete-
tycznego, która odpowiada cechom cukrzycy typu
2, wymienianym przez współczesną medycynę.
Ćarak zgadza się z genetycznym pochodze-
niem cukrzycy i dodaje. że typ ten sprawia więcej
trudności w leczeniu. Starożytni lekarze opisali
czynniki sprzyjające zachorowaniu, które zostały
potwierdzone przez współczesną medycynę”. Na-
leżą do nich brak ruchu, siedzący tryb życia, spa-
nie w ciągu dnia oraz spożywanie zbyt dużej ilości
pokarmów, zwłaszcza słodkich i tłustych. Osoby
takie cechuje brak entuzjazmu, nadwaga lub oty-
łość oraz nadmierny apetyt.
Owoc Momordica charantia (przepękli ogór-
kowatej, balsamki ogorkowatej), rośliny należącej
do rodziny Cucurbitaceae, spożywa się powszech-
nie w Indiach jako warzywo. Eksperymenty la-
boratoryjne i próby kliniczne, w których badano
wyciąg z owoców suszonych lub nasiona mielone
wskazują, że posiadają one silne właściwości hi-
poglikemiczne. Przeprowadzono zarówno bada-
nia przedkliniczne, jak i kliniczne.
Dobroczynne działanie Momordica cha-
rantia potwierdzają wyniki badania na króli-
kach, którym podawano streptozotocynę (STZ)
w celu wywołania cukrzycy STZ powoduje
zwiększenie zawartości mocznika we krwi oraz
kreatyniny i cholesterolu w surowicy, a także
wzrost poziomu wolnych kwasów tłuszczowych
i trójglicerydow. Zmniejsza również zawartość
glikogenu w wątrobie i mięśniach, a także po-
woduje spadek masy ciała. Wykorzystany w
badaniu model zwierzęcy, symuluje cukrzycę
insulinozależną, występującą u ludzi. Mielone
nasiona balsamki, podawane królikom wraz z
posiłkiem, wywierały silne działanie hipoglike-
miczne, a ponadto pobudzały komórki B wysp
trzustkowych. Pozytywny wpływ Momordica
charantia na wyspy trzustkowe potwierdziła
inna grupa badaczy, którzy wykazali, ze wodny
wyciąg z niedojrzałego owocu jest skutecznym
stymulatorem komórek beta wyizolowanych
z otyłych, hiperglikemicznych myszy. Autorzy
tego badania sugerowali, iż działanie wyciągu z
balsamki, polegające na pobudzaniu wydziela-
nia insuliny, może być częściowo spowodowa-
ne zmianami wzbudzonymi w błonach liposo-
malnych. Jednakże autorzy nowszego badania,
przeprowadzonego na szczurach, którym poda-
wano wyciąg alkoholowy z owoców Momordica
charantia (500 mg/kg), zasugerowali, że może
on obniżać poziom glukozy w osoczu krwi czę-
ściowo poprzez stymulację syntezy glikogenu w
wątrobie. Uznali również za nieprawdopodobną
tezę o jego działaniu pobudzającym wydzielanie
insuliny.
lnna grupa badaczy stwierdziła znaczącą
poprawę wyników w standardowym teście to-
lerancji glukozy (w którym podawano 50 g glu-
kozy doustnie) u pacjentów z cukrzycą typu 2.
Przed przystąpieniem do badania osiemnastu
spośród nich odbyło całonocną głodówkę, a na
30 min. przed obciążeniem glukozą podano im
100 ml wody destylkowanej. Test powtórzono
następnego dnia, ale tym razem, przed obciąże-
niem glukozą, pacjentom podano 100 ml soku z
Momordica charantia zamiast wody destylowa-
nej. Tolerancja glukozy poprawiła się u 73 proc.
osób
Wykazano, że wyciąg wodny z owocu bal-
samki (100 g dziennie przez trzy tygodnie) jest
szczególnie skuteczny w obniżaniu poziomu cu-
kru we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2.
Sabinsa Corporation
„Diabetes Its etiology and control with Ayurvedic Herbs”
33
818017580.002.png 818017580.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin