Z woka.doc

(51 KB) Pobierz

Jesli masz mieszankę chińską i piersi kurczaka to masz juz prawie gotowe

chińskie danie, które ja robię.

Otóż ja robię tak:

piersi kurczaka tnę w kostkę i na woka-przesmażam, zdejmuję z woka i wrzucam

na niego mrożoną mieszankę chińską (bardzo dobra jest firmy Igloopol, ale

moze też być Bonduelle), przesmażam. Dodaję do warzyw kurczaka i

najważniejszy składnik smakowy tego dania czyli "Przyprawę 5 smaków" Kamisu

i duszę wszystko pod przykryciem przez ok. 20 minut, od czasu do czasu

mieszając. Uwaga: warzywa muszą pozostać kruche, a nie rozgotowane. Na

koniec wlewam do tego wszystkiego sos zrobiony z wody i sosu sojowego (pól

na pół) z łyżeczką mąki ziemniaczanej i mieszam wszystko, aż zgęstnieje do

odpowiadajacej mi konsystencji. Ja osobiście lubię, żeby tego sosu było

bardzo dużo i był w miarę gęsty, ale bez przesady, dlatego nie podaję ilości

ani wody ani sosu sojowego ani mąki-to już wedle upodobań. Do tego ryż i

jest pyszne.

 

Skladniki( porcja dla 4-6 osob):

2 piersi z kurczaka

1/2 puszki pedow bambusa lub 6 pieczarek( ja daje i jedno i drugie razem)

1 czerwona papryka

ostra papryka w proszku

sol do smaku

1  jajko

1 duza lyzka maki ziemniaczanej

1 filizanka bulionu( ja daje taki z kostki ale mozna dac prawdziwy rosol)

1 lyzka wodki

1 lyzka sosu sojowego(jasnego)

1 lyzeczka imbiru w proszku

A robi sie tak:

1) Filety z kurczaka kroimy w  kostke i solimy( mozna dodac troche sosu

sojowego)

trzeba dokladnie rozprowadzic sol najlepiej palcami:-)

2)Do miseczki wbic jajko(cale), dodac spora lyzke maki ziemniaczanej i

dokladnie wymiaszac(najlepiej widelcem)

3)Kawalki kurczaka wymieszac z powstalym ciastem i pojedynczo klasc na

rozgrzanym, glebokim oleju( najlepiej w woku ,frytownicy lub po prostu w

garnku . Jak nie mam duzo oleju to smaze na patelni ale musi byc z powloka

nieprzywierajaca)

Smazyc az nabierze pieknego zlotego koloru.Wyjac lyzka cedzakowa na talez.

4)Pieczrki pokroic w plaserki, papryke w kostke ok.2 cm, pedy bambusa

przelac wrzaca woda i odcedzic.

5)Z woka trzeba zlac olej i zostawic tylko troche na samym dnie.

Wkladamy pieczarki i smazymy na silnym ogniu,az odparuje nieco woda,

dodajemy pedy bambusa, a na koncu papryke i smazymy wszystko razem ok.2

minut.

6)Bulion mieszamy z wodka, sosem sojowym i imbirem. Powstaly sos wlewamy do

smazacych sie warzyw ( Teraz dodac papryke w proszku)

7)Dopiero teraz do warzyw w aromatycznym plynie dodajemy kurczaka w ciescie

i wszystko smazymy jeszcze 30 sekund.

 

Podawac z ryzem na sypko.

Potrawa zachwycila wszystkich moich znajomych, polecam ja goraco.

Smacznie pozdrawiam i zycze powodzenia!

 

Vanilia

 

 

taki sosik do dań z kurczaka, ważyw i ryżu:

 

0.5 szklanki soku pomarańczowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki cukru

2-3 łyżki octu winnego

 

Ja stosuję bez octu (bo za pierwszym razem zapomniałem i nigdy mi go nie

brakowało). Plus do tego oczywiście sypać czosnku, pięciu smaków, curry,

ziół, czego wola zapragnie :o

 

 

proponuję

prostą potrawę z woka.

Bardzo i posmakowała, szczególnie kiedy musiałem ja zrobić sam.

 

                życzę smacznego

                    i miłych wrażeń kulunarnych

 

ps. przepis pochodzi z jednej z książek z przepisami na woka, niestety nie

posiadam już tej książki ...

 

PRZYGOTOWANIE

 

- przygotowanie ok. 10 min.  (kwestia biegłości kuchennej)

- Gotoweanie ok. 12 min.

- Dla 4 osób.

- 1 porcja = ok. 230 kal

 

 

 

SKŁADNIKI

 

30 g przerośniętego boczku bez skóry

2 cebule

4 sałatkowe ogórki średniej wielkości

1 ł. stołowego oleju

4--g mielonej wołowiny

sól

biały pieprz świeżo zmielony

1-2 ł. curry

125 ml czystego rosołu (z błyskawicznego rosołu w proszku)

1 pęczek koperku

 

 

 

PRZYGOTOWANIE

 

1. boczek pokrajać na kostkę. Cebulę obrać i także pokrajać na kostkę.

Ogórki umyć obrać, przepołowić wzdłuznie i łyżeczką usunąć gniazda nasienne

n, po czym pokrjać na cząstki wielkości mięsa.

 

2. Olej zagrzać w woku i wytopić w nim boczek. Dodać mięso, silnie

przysmażyć rozgniatając przy tym drewnianą łyzką.

 

3. Dodać pokrajana cebulę i ogórki i mieszając smażyć kilka minut.

 

4. Potrawę osolić, opieprzyć i dodać curry. Podlać rosołem i dusić 5-7 min

pod przykryciem. W tym czsie opłukać koperek, otrząsnąć do sucha i drobno

posiekać. Krótko przed końcem gotowania dodać do potrawy i zamieszać.

 

 

PROPONOWANY DODATEK

 

Do duszonych ogórków z mielonym mięsem doskonale npasuje ziemniaczana

sałatka. Dla 4 osób potrzeba 800b ziemniaków ugotowanych w mundurkach,

obranych i pokrajanych w cienkie plasterki. Marynatę przygotować przez

zagotowanie 200 ml rosołu z 2 łyżkami stołowymi octu i 1 drobno pokrajaną

cebulą. Wywarem zalać pokrajane ziemniaki, osolić je i opieprzyć oraz dodać

3 stołowe łyzki słonecznikowego oleju. Ostawić na kilka minut, często w tym

czasie mieszając. Bezpośrednio przed podaniem poprószyć drobno posiekaną

natką.

 

 

MODYFIKACJA RECEPTURY

 

Dodatek jednej lub dwu stołowych łyżek kaparów lub kilku drobno posiekanych

filetów z sardeli nadaje potrawie pikantny i aromatyczny odcień smakowy.

 

 

podam ci prosta wolowine na ostro, tylko zadnych

substytutow nie uzywaj, bo to nie bedzie kuchnia chinska.

Kawalek (1/2 kg) poledwicy wolowej schlodzic, az zesztywnieje, i pokroic w

cienkie plasterki, a te w paski, tak zeby byly szerokosci palca i dlugosci

malego palca. To mieso zamarynowac w nastepujacej mieszance na 2 -6 godzin:

2 lyzki startego, swiezego imbiru

2 lyzki hoisin sauce (w kazdym sklepie z chinszczyzna)

2 lyzki maki ryzowej lub kartoflanej

2 lyzki cukru

1/2 szklanki wina sherry (kup, bo bedziesz czesto uzywal w kuchni chinskiej do

marynowania miesa)

10 kropel oleju sezamowego, najlepiej ostrego

2 zabki czosnku, posiekane

Ugotowac ryz. Posiekac szczypior do przybrania, najlepiej tak: pokroic lodygi

szczypioru na kawalki10 cm, i ostrym nozem nakrawac wzdluz, co kilka

milimetrow, trorzac taki "pedzelek". Te pedzelki wrzuca sie do zimnej wody z

lodem, i one sie zakrecaja w ozdobne pioropusze). Okolo 4 na osobe.

W woku rozgrzac 3 lyzki oleju z ziemnych orzeszkow, az gdy patyczek wstawiony w

srodek woka bedzie mial naokolo mnostwo babelkow uchodzacych z dna, olej jest

dosc goracy. do oleju dodac dwie malutkie, czerwone papryczki, ktore nalezy

usunac przed podaniem dania, zeby sie ktos nie nacial. Mieso odcisnac troche z

marynaty, i wrzucic w olej, jednoczesnie szybko mieszajac metalowa lopatka,

tak, zeby mieso nie mialo sznsy "podejsc" sokiem, az bedzie cale usmazone,

okolo 2-3 minuty, odsunac na bok woka, i poczekac chwile, az skapnie nadmiar

oleju, przelozyc na goracy talerz, wrzucic do woka odcedzone pedzelki,

zamieszac raz dwa tylko zeby sie ogrzaly, i calosc podawac natychmiast z ryzem.

Jak widac, wszystko polega na tym, zeby jak najszybciej dokonac aktu gotowania.

 

Glownie dlatego, ze Chiny sa przeludnione od wielu milleniow, i zuzyly cale

naturalne paliwo dawno temu, wiec szybkosc gotowania zostala narzucona brakiem

lub mala iloscia drewna. Stad wszystko krojone na malutkie kawalki, stad

ogromna powierzchnia woka, latwa do rozgrzania kilkoma patyczkami, stad prawie

surowe warzywa, ledwie sparzone, itd.

No, to teraz juz wiesz.

Magdalena

 

 

 

Po 3 spore ziemniaki na osobe,

olej

lyzeczka Vegety

majeranek

ziola prowansalskie

czasami czosnek

 

Ziemniaki obieramy lub nie(wtedy dokładnie myjemy) zależy do czego podajemy

kroimy w kostke 2,5x2,5 cm okolo :-)

na patelnie lub do woka wlewamy 100g oleju

rozgrzewamy mocno i wrzucamy ziemniaki

smazymy 3 min - mieszamy, smazymy 3 min. mieszamy, smazymy...itd.

az wszystkie sie zrumienia,

podczas mieszania dodajemy przyprawy

ew. na koncu 2 zabki czosnku w plasterkach

Smazenie na duzym ogniu trwa 15 min ziemniaki maja byc zlote a nie brazowe

Po 15 min przykrywamy na 5 min caly czas na ogniu.Od czasu do czasu mieszamy

Po tym solimy i odkrywamy na 3 min. przed podaniem.

Maja chrupiaca skurke, aromatyczne i mieciutkie w srodku.

Jak to robie chlopcy szaleja ( z radosci).

Od pewnego czasu robie po 4 szt na osobe a czasem 5 - to naprawde b.duzo.

 

Zdrowia!

 

Voytech

 

 

 

 

Niekoniecznie chinskie, ale ja robie warzywka w sposob nastepujacy:

 

Skladniki:

400g roznych warzywek (cebulka, por, brokuly, mala kukurydza, marchew, etc.)

4 zabki czosnku

3 lyzki oleju

6 lezek rosolu

6 lyzek Oyster sauce

2 lyzki cukru

1 lyzka Soya sauce

 

Cebule, pora, czosnek po pokrojeniu podsmarzyc na oleju

Reszte warzyw pokroic i zblanszowac

wrzucic do woka razem z cebulka, etc i zalac sosem zrobionym z ww.

pozostalych skladnikow. Zagrzac i zjesc.

Pycha!

 

Pozdr.,

Shrek

 

 

 

Sajgonki (Egg Rolls)

Ciasto:

1-1/2 szklanki zwyklej maki

1/2 szklanki maki ryzowej lub kartoflanej

1 lyzeczka soli

1 jajko

3-4 lyzki wody (ile wejdzie)

 

Zagniesc ciasto jak na pierogi, odstawic pod przykryciem na pol

godziny. Rozwalkowac bardzo cienko. Wykrawac kwadraty

(15 cm). Przesypac delikatnie maka kartoflana, najlepiej pedzlem.

Przykryc sciereczka, aby nie wyschly.

Nadzienie:

25 dkg mielonej wieprzowiny

duza garsc drobniutko posiekanej chinskiej kapusty

1 marchew, starta na grubej tarce

1 lyzka startego imbiru

1 zabek posiekanego czosnku

1 cebulka dymka, posiekana drobno

1 lyzka sosu sojowego

1 lyzeczka octu

1 jajko

Eventualnie, jesli sie ma pod reka:

dwie lyzki pocietych na waziutkie paski kielkow bambusowych

2 lyzki wytrawnej sherry albo bialego wina zamiast octu

 

Skladniki nadzienia starannie wymieszac. Przygotowac rozbeltane jajko

do smarowania brzegow. Nadziewac w nastepujacy

sposob: Ulozyc kwadrat rozkami do siebie, tak jak romb. Posmarowac

brzegi jajkiem. Ulozyc maly waleczek z nadzienia po

srodku. Zalozyc boki do srodka, zakrywajac nadzienie. Dolny rog

podniesc do gory, zakrywajac nim nadzienie i zalozone

boki. Teraz powinno to wygladac, jak otwarta koperta. Zaczac zwijac od

dolu, kierujac sie w gore, w strone tego otwartego

rogu. Gdy zawiniete, ulozyc "szwem" na spod, na woskowanym papierze. W

woku rozgrzac okolo 5 cm oleju, najlepiej z

orzeszkow ziemnych. Zalozyc balkonik na brzeg woka, jak rowniez

przygotowac reczniki papierowe do osaczania. Wkladac

3-4 na raz do goracego oleju, smazyc po obu stronach, az zlote,

wyjmowac na balkonik, az przestana kapac, a potem na

papier.

Podawac gorace z zimnym slodko-kwasnym sosem.

Smacznego

From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)

 

 

 

Zrobilam schaboszczaki jeszcze inaczej. Podsmazylam (3szt) na oleju az sie

lekko zrumienily, zdjelam z petelni - woka i na tluszczyku po kkotletach

zeszklilam dwie spore cebulki, dodalam pieczarki (25dkg).Przez chwile dusilo

sie to pod przykryciem, Pezezten czas utarlam 3 nieduz ogorki konserwowe i

rozkawalkowany pomidor bez skorki. po 10 minutach dodalam lyzke musztardy i

po kubeczka smietany kwasnej. Na koniec sol i dosc sporo pieprzu. W drugim

pokoju jeszcze slychac zachwyty

Grazyna

 

 

 

zowie sie Pakora, jest daniem indyjskim

 

PAKORA, CZYLI WARZYWA SMAŻONE W CIEŚCIE

3/4 kg różnych warzyw: kalfior, brokuły, papryka, cukinia, bakłażan oraz

oliwki

1/2 szklanki białej mąki

1/2 szklanki mąki sojowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka curry (niekoniecznie)

1/2 l. oleju do smażenia

 

Wszystkie suche składniki z jedną łyżeczką soli zmiksuj, dolewając stopniowo

wodę (ok. 2 szklanek), tak aby powstało gładkie ciasto, jak na naleśniki.

Pokrój warzywa: kalafior i brokuły w różyczki o średnicy 2-3 cm, paprykę w

pierścienie lub paski, cukinie i bakłażan w cienkie plasterki. Oliwki zostaw

w całości. Możesz też kawałki warzyw ponatykać na patyczki, w ten sposób

powstaną wspaniałe wegetariańskie szaszłyki.

Do garnka o grubym dnie lub woka wlej olej, postaw na średnim ogniu. Kawałki

warzyw kolejno zanurzaj w cieście, a po wyciągnięciu (ja to robię palcami)

pozwól obcieknąć nadmiarowi ciasta. Powinno ono pokrywać warzywa cienką

warstwą. Smaż na niedużym ogniu do złotego koloru 7-12 minut. Zależy to od

wielkości garnka i płomienia.

 

 

zycze smacznego..

 

xpontonx

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin