Sałatka z łososia i ciecierzycy.pdf

(115 KB) Pobierz
321595565 UNPDF
Sałatka z łososia i ciecierzycy
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.2)
ilość osób: 6
trudność: łatwe
Składniki
700 g filetu z łososia
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki
sól
¾ szklanki pieczonej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę o boku 1 cm
½ szklanki cebuli, pokrojonej w kostkę o boku 0,5 cm
1 puszka (400 ml) ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
sól i pieprz
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Na kuchence, na średnim ogniu, rozgrzej patelnię, którą
można wstawić do piekarnika. Posmaruj górną powierzchnię filetu oliwą i oprósz solą i
mieloną papryką. Ułóż filet na patelni doprawioną stroną i smaż przez 3-4 minuty, aż się
zrumieni. Wstaw patelnię do piekarnika na 10-12 minut. Zdejmij łososia z patelni i odłóż do
wystygnięcia. Pokrój rybę na dwucentymetrowe kawałki i delikatnie wymieszaj z pozostałymi
składnikami. Dopraw do smaku i przechowuj w lodówce przed podaniem.
© Anna Olson
Zgłoś jeśli naruszono regulamin