W uprawie roślin na działce ogromne znaczenie ma nawożenie organiczne, które zwiększa zawartość próchnicy i poprawia właściwości fizykochemiczne gleb. Do nawozów organicznych zalicza się: obornik, nawozy zielone, biohumusy i komposty, które poprawiają strukturę gleby, wzbogacają ją w mikroelementy oraz mikroorganizmy, które wiążą metale ciężkie i substancje toksyczne. Nawożenie organiczne uzupełnia się także nawozami mineralnymi. W przypadku upraw amatorskich warto stosować nawozy wieloskładnikowe sypkie i płynne, przeznaczone do upraw ogrodniczych, gdyż pozwalają one maksymalnie zmniejszyć dawki nawożenia mineralnego i ułatwiają właściwe dawkowanie poszczególnych składników pokarmowych.
Nawożenie gleby wiosną jest jednym z kilku zabiegów uprawowych wykonywanych w tym okresie i musi być zgrane z pozostałymi pracami uprawowymi.
W przypadku upraw warzyw i roślin sadowniczych, główny termin prac związanych z nawożeniem gleby przypada na jesień. Jesień jest optymalnym terminem stosowania nawozów organicznych (obornika i kompostu), jak i większości nawozów mineralnych.
Jeżeli ubiegłej jesieni pamiętałeś o przekopaniu obornika, zwapnowaniu wyznaczonego fragmentu działki, oraz zastosowaniu nawozów fosforowych i potasowych, możesz spokojnie myśleć o nadchodzącym sezonie i przystąpić do przedwegetacyjnego nawożenia azotowego. nawozy azotowe stosuje się głównie wiosną, gdyż w czasie zimy łatwo uległy by wypłukaniu. Pozostałe nawozy stosuje się jesienią, aby uniknąć przenawożenia w okresie wiosennym i zapewnić lepszą przyswajalność tych nawozów (w czasie zimy lepiej "wchłoną" się w glebę).
Jeżeli zaniechane były odpowiednie zabiegi jesienią i zdecydujesz się na nawożenie mineralne w okresie wiosennym, aby uniknąć nadmiernej koncentracji nawozów w glebie, wymieszaj je z glebą na co najmniej 2 do 3 tygodni przed siewem. Jeżeli jesienią gleba była przekopana, to wiosną tego zabiegu nie trzeba powtarzać. Jeżeli jednak dopiero teraz stosujesz nawozy potasowe i fosforowe, to konieczne jest wymieszanie ich z podłożem na głębokości do 10 cm.Orientacyjne dawki nawozów w przedwegetacyjnym nawożeniu warzyw w gruncie przedstawia poniższa tabela.
Uprawiane warzywa
Potrzeby nawozowe
Zalecane dawki nawozów (g/10m²)
fasola, groch, rzodkiewka, sałata
małe
60-120g saletry amonowej,150-200g superfosforatu potrójnego,70-150g siarczanu potasu
cebula, czosnek, bób, jarmuż, kalarepa, koper, ogórek, pietruszka, szpinak
średnie
120-200g saletry amonowej,300-500g superfosforatu potrójnego,150-300g siarczanu potasu
burak ćwikłowy, chrzan, cykoria, dynia, marchew, kapusta głowiasta, brukselka, seler, pomidor, por
duże
200-250g saletry amonowej,300-600g superfosforatu potrójnego,150-300g siarczanu potasu
kalafior, kapusta czerwona, kapusta głowiasta późna, rabarbar
bardzo duże
200-300g saletry amonowej,300-500g superfosforatu potrójnego,300-450g siarczanu potasu
W przypadku wiosennego nawożenia organicznego, można zastosować w pełni dojrzały kompost (od 60 do 100 kg/m² powierzchni), pamiętając o wymieszaniu go z wierzchnią warstwą ziemi za pomocą grabi. Można też zastosować obornik, ale tylko bardzo dobrze rozłożony (najlepiej przekompostowany). Obornik stosuje się w ilości od 30 do 40 kg/10m².
W przypadku ogrodów ozdobnych, w których rosną drzewa, krzewy i byliny, nawożenie stosuje się po zdjęciu zimowych osłon z roślin. Do nawożenia drzew i krzewów można zastosować nawozy wieloskładnikowe, przeznaczone dla poszczególnych grup roślin (np. nawozy do iglaków, nawozy do rożaneczników, nawozy do róż, itd.). Do wyboru jest również szereg nawozów wolnodziałających, które wystarczy zastosować jednorazowo na początku sezonu wegetacyjnego.
Byliny najkorzystniej reagują na nawożenie organiczne, które jednak należało wykonać jeszcze jesienią. Wiosną, przed sadzeniem roślin, wymagane jest tylko nawożenie azotowe saletrą amonową (0,25 kg/10m²).Rośliny cebulowe nawozimy zaraz po ich ukazaniu się wiosną oraz po kolejnych 2 do 3 tygodniach. Stosujemy saletrę wapniową (0,3 kg/10²) lub saletrzak (0,20 kg/10m²).W przypadku roślin jednorocznych, niezależnie od tego czy siejemy je bezpośrednio do gruntu, czy uprawiamy z rozsady, konieczne jest przedwegetacyjne nawożenie azotowe saletrą amonową (0,16 kg/10m²). Nawozy potasowe i fosforowe stosujemy, podobnie jak w przypadku warzyw, jedynie jeśli zaniechaliśmy nawożenia w okresie jesiennym. Nawożenia takiego dokonujemy nie później niż 2 do 3 tygodni przed siewem czy sadzeniem roślin. Stosuje się tu superfosforat potrójny granulowany (0,12 kg/10m²) oraz sól potasową (0,30 kg/10m²).
Najważniejsze nawożenieDomagała-Świątkiewicz I.Cena: 11,00 zł
Jeżeli chcesz poszerzyć swoją wiedzę na temat rozpoznawania jakości gleby, metod nawożenia, a także nauczyć się optymalnie korzystać z różnego rodzaju nawozów, polecam lekturę książki I. Domagała-Świątkiewicz Najważniejsze nawożenie. Autor tej książki przekonuje nas, iż to właśnie odpowiednie nawożenie decyduje o uzyskiwanych efektach naszej pracy na działce - wykorzystaj potencjał właściwego nawożenia !!!
4
madziapower