W produkcji piwa wyróżnia się trzy główne etapy: Słodowanie polegające na moczeniu ziarna zbóż, ich skiełkowywaniu i suszeniu (dla piw jasnych w temperaturze 75 - 85 stopni Celsjusza, dla ciemnych 100 - 105 st. Celsjusza) oraz oczyszczaniu z kiełków. To warzenie piwa, czyli sporządzanie zacieru ze słodu i wody oraz podgrzewanie go do temperatury 75 stopni Celsjusza, w wyniku czego powstaje ciekła mieszanina, tzw. brzeczka, gotowana wraz z chmielem w warzelni i ochładzana do 5 stopni Celsjusza. To fermentacja brzeczki z dodatkiem drożdży (główna 10 dni, potem leżakowa dla dojrzałości konsumpcyjnej 56 dni).
PIWO DOMOWE Składniki: * 2 litry jęczmienia * 2 kg cukru * 20 dag chmielu * 5 dag drożdzy * 12 litrów wody Przepis:
Jęczmien zamoczyć na kilka godzin w ciepłej wodzie do napencznienia. Odlać i pozostawić w kamiennym garnku lub w innym nie obitym emaliowanym naczyniu, przykrywajać go kocem i ustawiajać w cieplym miejscu na ok.14 dni aż do momentu, kiedy zacznie kiełkować. Kiełkujace ziarno wsypać do garnka, zalewajac 8 litrami cieplej wody i gotować ok. 3 godziny. Sporządzić syrop z 2 litrow wody i cukru, po czym zagotować. Chmiel włożyć do emaliowanego garnka, zalać reszą wody i gotować również ok. 3 godziny. Wywary odcedzić, połaczyć razem, dodać syrop, wymieszać i przestudzić do temp. 30°C. Dodać drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości letniej wody, ponownie wymieszać. Naczynie przykryć czystą ściereczką i obwiazać sznurkiem lub gazą, pozostawiajac na ok. 24 godziny. Po uplywie tego czasu odcedzic na sicie wyłozonym gazą, wlać do czystych butelek, pozostawiając wolną przestrzeń w szyjce, szczelnie zamknać i pozostawić na tydzińn w chłodnym ciemnym miejscu.
PIWO Z SZAMPANEM Składniki: * 2 części jasnego piwa * 1 część wytrawnego szampana Przepis:
Do szklanicy wlać zimne piwo, a następnie szampan z lodu. Przygotować tuż przed podaniem.
PIWO Z MIĘTA SPOSÓB 1: Składniki: * 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa * 5-6 świeżych listków mięty * 1/2 łyżeczki cukru Przepis:
Piwo wymieszać z cukrem, dodać listki mięty, przelać do hermetycznie zamkniętego naczynia i pozostawić 30 minut na dolnej półce lodówki. Podawać dobrze ochłodzone.
SPOSÓB 2: Składniki: * 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa * 1-1/2 łyżeczki syropu miętowego Przepis:
Do zimnego piwa wlać syrop miętowy i wymieszać.
PIWO Z CYTRYNA Składniki: * 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa * 1 1/2 kieliszka winiaku (60ml) * 1 łyżeczka cukru pudru * 1 łyżeczka soku z cytryny * szczypta gałki muszkatołowej Przepis:
Do oziębionej szklanicy wsypać cukier, dodać soku z cytryny i winiak. Wymieszać. Następnie wlać zimne piwo i posypać je gałką.
PIWO Z MIODEM Składniki: * 1 szklanka jasnego piwa * 2 łyżki miodu * 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej * kieliszek (40 ml) whisky lub wódki * szczypta mielonego cynamonu Przepis:
Piwo zagrzać z miodem i cynamonem. Doprawić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością piwa i podgrzać. Gdy płyn się zgęści, zdjąć go z ognia, ostudzić i dodać alkohol. Napój podawać schłodzony.
PIWO Z SOKIEM Składniki: * Piwo jasne 2 butelki. * Sok domowy wisniowy lub malinowy 3/4 szklanki Przepis:
Piwo wlać do szklanego dzbanka i połaczyc z sokiem. Całość dobrze wymieszaś i rozlać do wysokich szklanek. Dodatek odrobiny soku z cytryny dla smakoszy podnosi walory tego napoju.
PIWO Z SOKIEM POMIDOROWYM Składniki: * 1 mocne, jasne, raczej słodkie piwo (z dużą zawartoscią ekstraktu) * tyle samo soku pomidorowego * trochę sosu Tabasco albo Casa Fiesta * pieprz soli ziołowej (lub czosnkowej) * soli ziołowej (lub czosnkowej) * ewentualnie ćwiartka cytryny Przepis:
Wymieszać. Podawać schłodzone (najlepiej z kostkami lodu)
PIWO Z CAMPARI Składniki: * 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa * 1-1/2 kieliszka (60 ml) campari Przepis:
Do dużej szklanicy wlać campari, a następnie zimne piwo. Zamieszać napój i podawać zimny.
PIWO Z WERMUTEM Składniki: (jedna porcja) * 1/3 piwa (np. Corona) * 40 ml wytrawnego wermutu * 2-3 kostki lodu Przepis:
Kostki lodu włożyć do wysokiej szklanki,wlać wermut, potem piwo. Koktajl dobrze wymieszać mieszadełkiem.
BOWLE Z PIWEM Składniki: (cztery porcje) * 1 l piwa jasnego * 500 g czereśni lub wiśni * 2 łyżeczki cukru * butelka białego wina Przepis:
Czereśnie umyć, osączyć, oczyścić z ogonków, włożyć do dużej miski, zasypać cukrem, odstawić na 30 minut. 1/2 butelki wina wlać do czereśni, miskę wstawić na 2 godziny do lodówki. Miskę z czereśniami wyjąć z lodówki, dopełnić pozostałym winem i piwem. Koktajl z owocami podawać w małych pucharkach ze szklaną łyżeczką.
GRZANE PIWO Składniki: * 0,5 l piwa * 2 łyżki cukru * 0,5 łyżeczki cynamonu * 0,5 łyżeczki zmielonych gozdzików Przepis:
Wsyp cukier, cynamon i zmielone gozdziki do niedużego garnka; zalej je siedmioma łyżkami piwa, rozmieszaj i poczekaj aż cukier się rozpuści; zagotuj i przetrzymaj pod pokrywką 3 minuty. Dolej pozostałe piwo, przykryj garnek pokrywką i na silnym ogniu doprowadz do wrzenia. Odczekaj chwilę , aż przyprawy osiądą na dnie i porozlewaj napój do porcelanowych albo kamionkowych kubków. Podawać na ciepło.
GRZANE PIWO Z JAJAMI Składniki: * 0,5 l piwa * 3 jaja * 3,5 łyżki cukru * odrobina zmielonego cynamonu * 6 zmiażdżonych goździków * otarta skórka z cytryny Przepis:
Utrzyj jaja z cukrem aż do spienienia, dodając cynamon, zmiażdżone goździki i tartą skórkę cytrynową. Ciągle mieszając wlewaj do tej masy piwo. Całość szybko podgrzej aż do lekkiego zgęstnienia, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia i zwarzenia się jaj. Gorący, pożywny napój rozlewaj do kamionkowych kufelków lub kubków. Podawać na ciepło.
GRZANE PIWO Z ŻÓŁTKAMI Składniki: * 0,5 l piwa * 2 żółtka * 2 łyżki cukru * kawałek cynamonu * 4 goździki Przepis:
Utrzyj żółtka z cukrem do białości. W oddzielnym naczyniu zagotuj piwo z cynamonem i goździkami. Ciągle mieszając, wlewaj powoli wrzące piwo do utartych żółtek aż do zgęstnienia. Uważaj, by nie doprowadzić do wrzenia, bo wówczas żółtka się zwarzą. Napój podawaj w porcelanowych filiżankach lub kubkach. Podawać na ciepło.
GRZANE PIWO Z POMARAŃCZA Składniki: * 0,5 l piwa * 1 dorodna, intensywnie wybarwiona pomarańcza * kawałek cynamonu * 4 goździki * 1,5 czubatej łyżki cukru Przepis:
Obetrzyj aromatyczną skórkę z pomarańczy; wyciśnij i odcedz sok z owocu. Do niewielkiego garnka wsyp cukier, startą skórkę pomarańczową i cynamon; zalej te przyprawy siedmioma łyżkami piwa, wymieszaj aż do rozpuszczenia cukru i zagotuj pod przykryciem. Wlej pozostałe piwo i sok z pomarańczy, przykryj i na silnym ogniu szybko doprowadz do wrzenia. Podawaj w kielichach na nóżce lub w małych, kamionkowych kubeczkach. Podawać na ciepło.
GRZANE CHŁODZONE PIWO MIODOWE Składniki: * 0,5 l piwa * 3 łyżki miodu, * 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, * 2kieliszki (80 ml) whisky lub wódki, * duża szczypta mielonego cynamonu Przepis:
Zagrzej piwo z miodem i cynamonem. Dopraw mąką ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością piwa i podgrzej całość. Gdy płyn zgęstnieje, zdejmij go z ognia,ostudz i dodaj whisky lub wódkę. Napój podawaj schłodzony.
GRZANE PIWO Z CUKREM I KORZENIAMI Składniki: * piwo jasne * cukier * goździki * cynamon w lasce * gałka muszkatulowa * skórka pomarańczowa Przepis:
Piwo wlać do emaliowanego naczynia, dodać cukier i korzenie do smaku. Ogrzewać ok. 15 minut, nie doprowadzajac jednak do zagotowania. Podawać na ciepło.
CIEMNE PIWO NA PODPIWKU Składniki: * 60 dag cukry * 1/2 dag drożdzy * 10 litrów wody * 1 paczka podpiwku Przepis:
Wodę zagotować i wrzucić do wrzątku paczkę podpiwku. Gotować ok.10 minut, po czym odcedzić na sicie wyłozonym płotnem lub gazą, ostudzić. Do szklanki ostudzonego, letniego wywaru dodać drożdze i dokładnie je rozprowadzić, po czym wlać do reszty płynu, dodać cukier, wymieszać. Rozlać do butelek (najlepiej 1 litrowych, zakrecanych). Pierwszy dzień przechowywać w ciepłym miejscu dla lepszej fermentacji, pózniej przenieść do chłodniejszego pomieszczenia. Spożywac można w zależności od temperatury przechowywania juz od 3-5 dniach. UWAGA! Butelki otwierać BARDZO OSTROŻNIE!!!
PIWNY PONCZ Składniki: (jedna porcja) * 1/2 piwa (np. Corona) * kieliszek brandy * plasterek cytryny * szczypta gałki muszkatołowej Przepis:
Piwo wstawić do lodówki na 1 godzinę. Wlać do kufla, dodać brandy, przyprawić do smaku gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać. Kufel udekorować plasterkiem cytryny.
POLEWKA PIWNA Składniki: * 750 ml piwa * 3 żółtka * 3 łyżki cukru * 250 ml śmietanki * cynamon * goździki * wanilia Przepis:
Żółka utrzreć z cukrem. Zagotować piwo z przyprawami i dolewać stopniowo do żółtek, stale mieszając. Zagrzać, nie zagotowywując i wymieszać ze śmietanką.
PIWO Z CAMPARI Składniki: * 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa ...
schom