Katedra biotechnologii i biologii molekularnej
Pracownia Biochemii
Magdalena koszałkowska biotechnologia II gr. 2 25 XI,02 XII 2009
Właściwości chemiczne węglowodanów:
1. Zbadanie obecności cukrów w r-rze za pomocą próby Molisha.
2. Rozróżnienie ketozy i aldozy za pomocą próby Seliwanowa.
3. Zbadanie właściwości redukcyjnych węglowodanów za pomocą próby redukcyjnej z błękitem metylowym.
4. Zbadanie właściwości redukcyjnych węglowodanów za pomocą próby Benedicta.
5. Zbadanie wpływu zasad na cukry za pomocą próby Moor’a.
6. Zbadannie skrobi za pomocą reakcji dla niej charakterystycznych.
7. Zbadanie hydrolizy skrobi pod wpływem kwasów.
1. Próba Molisha:
Cukier
Barwa roztworu
Maltoza
Jasno fioletowy pierścień
Glukoza
Ciemno fioletowy pierścień
2. Próba Seliwanowa:
Czas [min]
0,5
Bezbarwna
Fruktoza
Czerwona
Sacharoza
Pomarańczowa
3. Próba redukcyjna z błękitem metylowym:
UKIER
Żółta
Zielonkawa
Bez zmian
B/z
Woda
4. Próba Moora:
5. Próba Benedicta:
Osad
Stężenie przybliżone [mmol/L]
Niebieska
-
0
Glukoza 1.
Zielona
+
28
2.
Oliwkowa
++
56
3.
+++
83
4.
++++
100
5.
Intensywnie czerwona
+++++
>100
6. Reakcja charakterystyczna na skrobię:
Skrobia
Z jonem
Przed ogrzaniem
Po ogrzaniu
Niebieski
Żółtawy
Z jodem i NaOH
Przed dodaniem HCl
Po dodaniu HCl
...
biobird