Węglowodany spr.docx

(28 KB) Pobierz

Katedra biotechnologii i biologii molekularnej

Pracownia Biochemii

Magdalena koszałkowska                            biotechnologia II              gr. 2                            25 XI,02 XII 2009

Właściwości chemiczne węglowodanów:

1           Cel ćwiczenia:

1.       Zbadanie obecności cukrów w r-rze za pomocą próby Molisha.

2.       Rozróżnienie ketozy i aldozy za pomocą próby Seliwanowa.

3.       Zbadanie właściwości redukcyjnych węglowodanów za pomocą próby redukcyjnej z błękitem metylowym.

4.       Zbadanie właściwości redukcyjnych węglowodanów za pomocą próby Benedicta.

5.       Zbadanie wpływu zasad na cukry za pomocą próby Moor’a.

6.       Zbadannie skrobi za pomocą reakcji dla niej charakterystycznych.

7.       Zbadanie hydrolizy skrobi pod wpływem kwasów.

2           Obserwacje, wyniki:

1.       Próba Molisha:

 

Cukier

Barwa roztworu

Maltoza

Jasno fioletowy pierścień

Glukoza

Ciemno fioletowy pierścień

 

2.       Próba Seliwanowa:

 

Cukier

Czas [min]

Barwa roztworu

Glukoza

0,5

Bezbarwna

Fruktoza

0,5

Czerwona

Sacharoza

0,5

Pomarańczowa

 

3.       Próba redukcyjna z błękitem metylowym:

UKIER

Cukier

Barwa roztworu

Glukoza

Żółta

Zielonkawa

Sacharoza

Bez zmian

B/z

Maltoza

Żółta

Zielonkawa

Woda

B/z

B/z

 

4.       Próba Moora:

 

Cukier

Barwa roztworu

Glukoza

Żółta

Maltoza

Żółta

Sacharoza

Bezbarwna

5.       Próba Benedicta:

 

Cukier

Barwa roztworu

Osad

Stężenie przybliżone [mmol/L]

Woda

Niebieska

-

0

Glukoza 1.

Zielona

+

28

2.

Oliwkowa

++

56

3.

Pomarańczowa

+++

83

4.

Czerwona

++++

100

5.

Intensywnie  czerwona

+++++

>100

 

6.       Reakcja charakterystyczna na skrobię:

 

 

Barwa roztworu

Skrobia

Z jonem

Przed ogrzaniem

Po ogrzaniu

 

Niebieski

Żółtawy

Skrobia

Z jodem i NaOH

Przed dodaniem HCl

Po dodaniu HCl

 

Żółtawy

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin