25_2010.pdf

(1615 KB) Pobierz
gessler+markowskiOK.indd
96
gotuj si
FELIETON KULINARNY
20 czerwca 2010 | WPROST
Szparagi – białe złoto
Magda Gessler
Warszawska
restauratorka,
gospodyni programu
„Kuchenne rewolucje
Magdy Gessler”
w TVN
z kopca do momentu podania go na talerzu. Niedawno w O nie
Lubuskim, w restauracji, w której przeprowadzałam kolejne
„Kulinarne rewolucje”, podano mi tam szparagi niemal e pro-
sto z kopca, pyszne, przyrz dzone „na letnio”, ze wie mi t
i z parmezanem. Byłam tak zaskoczona jako ci i lekko ci
tej potrawy, tak zniewolona delikatno ci smaku i stylow
estetyk , e miałam ochot z rado ci wskoczy do jeziora,
nad którym poło ona była goszcz ca mnie restauracja b d ca
jednocze nie cz ci uroczego pensjonatu. Moj nami tno
wzbudził jednak nie tylko sposób podania szparagów, lecz
tak e jako samego warzywa. Powiedziano mi, e pochodzi
z oddalonego od O na o kilkadziesi t kilometrów Gorzowa
Wielkopolskiego.
Oczywi cie, wiedziałam wcze niej, e z regionu Gorzowa
Wielkopolskiego pochodz jedne z najlepszych szparagów
w Europie. Za ka dym razem jednak, zachwycaj c mnie
na nowo swoim smakiem, wzbudzaj przy okazji smutn
refl eksj , e my Polacy cały czas nie nauczyli my si lubi
szparagów, wci nie umiemy ich doceni . Rzadko gosz-
cz na polskim stole, niewiele polskich restauracji potrafi
je odpowiednio przygotowa i dobrze poda . W Europie
tymczasem szparagi ju dawno przestały by wyrafi nowan
zachciank bogatych mieszczan i stały si po prostu pro-
duktem komercyjnym, którego producenci walcz o ka -
dego klienta. Trzeba jednak przyzna , e Europa szparagi
uwielbia, szczególnie Niemcy, którzy jak tylko nauczyli si
je je w XVII wieku, tak wci nie mog przesta . Słynny
Spargelfest w Manheim przyci ga tysi ce miło ników tego
„białego złota”, jak mówi si na szparagi w Niemczech.
Nie ukrywam jednak, e niemieckie szparagi zbytnio mi
nie smakuj . Bardzo ciepło za to wspo-
minam szparagi z Nawarry w Kraju
Basków. W okolicach Pampeluny to
skromne warzywo osi ga rozmiary
małego pytona. Baskowie nie podaj
szparagów na wie o, tylko marynuj
w ogromnych słojach ze słon wod .
Smakuj przyzwoicie. W Hiszpanii
zreszt szparagi podaje si głównie na
zimno. Funkcjonuj tam jak klasyczna
przystawka, podobnie jak polski tatar
czy led w oleju, wyst puj c zreszt
w podobnej konotacji, bo we franki-
stowskich restauracjach w swoim cza-
sie nami tnie podawano marynowane
espárragos con mayonesa. Wła nie
takie szparagi, cho bez majonezu,
podałam wiele lat temu mojemu syn-
kowi w Madrycie. Dzi Tadeusz nie połyka ju rubek,
nadal jednak lubi szparagi. Wie te , jak je przyrz dzi , jak
prawidłowo traktowa , i jest ich prawdziwym smakoszem.
Najbardziej smakuj mi jego zielone szparagi z grilla polane
andaluzyjskim winegretem.
M -
H, • � ••
� •� ��•. Zrozpaczona za-
dzwoniłam do lekarza i ten poradził mi nakarmienie
Tadka szparagami z puszki. Miałam ich nie kroi,
tylko da mu je do zjedzenia w całoci. Pomysł oka-
zał si genialny – włókna szparagów owinły si
wokół połknitej rubki, która w ten sposób prze-
szła przez przewód pokarmowy, nie wyrzdzajc
dziecku adnej krzywdy.
Istniej setki odmian szparagów, ale
na stołach l duj zaledwie ich trzy
rodzaje – poza białymi natura raczy nas
jeszcze szparagami zielonymi i fi oletowy-
mi. W przeciwie stwie do białych zielone
szparagi uprawiane s bez kopców, maj
mniej zdecydowany smak i zasadniczo lepiej
smakuj upieczone ni ugotowane, maj
równie wi cej makroelementów od białych
odmian. Za to szparagi fi oletowe... no, to po
prostu rarytas. Szalenie rzadkie, uprawiane
przede wszystkim we Włoszech i w Stanach
Zjednoczonych, ale to wła nie te włoskie s
wyj tkowe.
Z botanicznego punktu widzenia szparagi
s bylin nale c do rodziny liliowatych. Ja-
dalne p dy osi gaj długo 30 centymetrów,
a w dobrych warunkach rosn błyskawicznie, bo nawet 10 centymetrów na
dob . Uprawa ich nie jest łatwa, r czny zbiór za wyj tkowo mudny. To,
rzecz jasna, wpływa na ich cen – szparagi s drogie, a szczególnie cenne
s te nigdy nietkni te wiatłem słonecznym. Dodatkowym czynnikiem
wpływaj cym na cen jest czas, jaki upłyn ł od momentu wyj cia szparaga
665947381.002.png 665947381.003.png 665947381.004.png 665947381.005.png 665947381.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin