25_2010.pdf
(
1615 KB
)
Pobierz
gessler+markowskiOK.indd
96
gotuj
si
FELIETON KULINARNY
20 czerwca 2010
|
WPROST
Szparagi – białe złoto
Magda Gessler
Warszawska
restauratorka,
gospodyni programu
„Kuchenne rewolucje
Magdy Gessler”
w TVN
z kopca do momentu podania go na talerzu. Niedawno w O
nie
Lubuskim, w restauracji, w której przeprowadzałam kolejne
„Kulinarne rewolucje”, podano mi tam szparagi niemal
e pro-
sto z kopca, pyszne, przyrz
dzone „na letnio”, ze
wie
mi
t
i z parmezanem. Byłam tak zaskoczona jako
ci
i lekko
ci
tej potrawy, tak zniewolona delikatno
ci
smaku i stylow
estetyk
,
e miałam ochot
z rado
ci wskoczy
do jeziora,
nad którym poło
ona była goszcz
ca mnie restauracja b
d
ca
jednocze
nie cz
ci
uroczego pensjonatu. Moj
nami
tno
wzbudził jednak nie tylko sposób podania szparagów, lecz
tak
e jako
samego warzywa. Powiedziano mi,
e pochodzi
z oddalonego od O
na o kilkadziesi
t kilometrów Gorzowa
Wielkopolskiego.
Oczywi
cie, wiedziałam wcze
niej,
e z regionu Gorzowa
Wielkopolskiego pochodz
jedne z najlepszych szparagów
w Europie. Za ka
dym razem jednak, zachwycaj
c mnie
na nowo swoim smakiem, wzbudzaj
przy okazji smutn
refl eksj
,
e my Polacy cały czas nie nauczyli
my si
lubi
szparagów, wci
nie umiemy ich doceni
. Rzadko gosz-
cz
na polskim stole, niewiele polskich restauracji potrafi
je odpowiednio przygotowa
i dobrze poda
. W Europie
tymczasem szparagi ju
dawno przestały by
wyrafi nowan
zachciank
bogatych mieszczan i stały si
po prostu pro-
duktem komercyjnym, którego producenci walcz
o ka
-
dego klienta. Trzeba jednak przyzna
,
e Europa szparagi
uwielbia, szczególnie Niemcy, którzy jak tylko nauczyli si
je je
w XVII wieku, tak wci
nie mog
przesta
. Słynny
Spargelfest w Manheim przyci
ga tysi
ce miło
ników tego
„białego złota”, jak mówi si
na szparagi w Niemczech.
Nie ukrywam jednak,
e niemieckie szparagi zbytnio mi
nie smakuj
. Bardzo ciepło za to wspo-
minam szparagi z Nawarry w Kraju
Basków. W okolicach Pampeluny to
skromne warzywo osi
ga rozmiary
małego pytona. Baskowie nie podaj
szparagów na
wie
o, tylko marynuj
w ogromnych słojach ze słon
wod
.
Smakuj
przyzwoicie. W Hiszpanii
zreszt
szparagi podaje si
głównie na
zimno. Funkcjonuj
tam jak klasyczna
przystawka, podobnie jak polski tatar
czy
led
w oleju, wyst
puj
c zreszt
w podobnej konotacji, bo we franki-
stowskich restauracjach w swoim cza-
sie nami
tnie podawano marynowane
espárragos con mayonesa. Wła
nie
takie szparagi, cho
bez majonezu,
podałam wiele lat temu mojemu syn-
kowi w Madrycie. Dzi
Tadeusz nie połyka ju
rubek,
nadal jednak lubi szparagi. Wie te
, jak je przyrz
dzi
, jak
prawidłowo traktowa
, i jest ich prawdziwym smakoszem.
Najbardziej smakuj
mi jego zielone szparagi z grilla polane
andaluzyjskim winegretem.
M -
H, • � ••
� •� ��•. Zrozpaczona za-
dzwoniłam do lekarza i ten poradził mi nakarmienie
Tadka szparagami z puszki. Miałam ich nie kroi,
tylko da mu je do zjedzenia w całoci. Pomysł oka-
zał si genialny – włókna szparagów owinły si
wokół połknitej rubki, która w ten sposób prze-
szła przez przewód pokarmowy, nie wyrzdzajc
dziecku adnej krzywdy.
Istniej
setki odmian szparagów, ale
na stołach l
duj
zaledwie ich trzy
rodzaje
– poza białymi natura raczy nas
jeszcze szparagami zielonymi i fi oletowy-
mi. W przeciwie
stwie do białych zielone
szparagi uprawiane s
bez kopców, maj
mniej zdecydowany smak i zasadniczo lepiej
smakuj
upieczone ni
ugotowane, maj
równie
wi
cej makroelementów od białych
odmian. Za to szparagi fi oletowe... no, to po
prostu rarytas. Szalenie rzadkie, uprawiane
przede wszystkim we Włoszech i w Stanach
Zjednoczonych, ale to wła
nie te włoskie s
wyj
tkowe.
Z botanicznego punktu widzenia szparagi
s
bylin
nale
c
do rodziny liliowatych. Ja-
dalne p
dy osi
gaj
długo
30 centymetrów,
a w dobrych warunkach rosn
błyskawicznie, bo nawet 10 centymetrów na
dob
. Uprawa ich nie jest łatwa, r
czny zbiór za
wyj
tkowo
mudny. To,
rzecz jasna, wpływa na ich cen
– szparagi s
drogie, a szczególnie cenne
s
te nigdy nietkni
te
wiatłem słonecznym. Dodatkowym czynnikiem
wpływaj
cym na cen
jest czas, jaki upłyn
ł od momentu wyj
cia szparaga
Plik z chomika:
wieslaw7105
Inne pliki z tego folderu:
01_2011.pdf
(1585 KB)
02_2011(1).pdf
(716 KB)
02_2011.pdf
(716 KB)
03_2011(1).pdf
(703 KB)
03_2011.pdf
(703 KB)
Inne foldery tego chomika:
- NOWOŚCI FILMOWE 2014 ! ZACHOMIKUJ(1)
- 𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌𝐘 𝐏𝐂 𝟐𝟎𝟏𝟖
!!! FILM POLSKI
# POEZJA MIŁOŚCI #
_Portable_2015
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin