03_2011(1).pdf
(
703 KB
)
Pobierz
gessler+markowski+wrobe.indd
GOTUJ
SI
MAGDA GESSLER
Warszawska restauratorka, gospodyni programu
„Kuchenne rewolucje Magdy Gessler” w TVN
Iguana na talerzu
znajomych dziennikarzy ostrzegało mnie,
e to bardzo niebez-
pieczny kraj.
adne argumenty jednak nie były w stanie mnie
przekona
, ja ju
miałam w głowie moj
d
ungl
i wyt
sknione
Pico Bonito. Leciałam przekonana,
e odnajd
tam swoje ulubione
rodkowoameryka
skie smaki, i za wszelk
cen
chciałam si
dowiedzie
, na czym polega honduraska kuchnia.
Zima to nie jest najlepsza pora na kulinarne odkrywanie Hon-
durasu – owoce mango dopiero zaczynaj
dojrzewa
, guajawy nie
ma w ogóle. Dookoła za to fruwaj
bajecznie pi
kne szmaragdowe
tukany i bł
kitne motyle wielko
ci dło-
ni. W trawie bezszelestnie przemykaj
iguany, a
wiergot kolibrów bywa nie
do zniesienia. Pi
knie. Ale mo
e by
my
co
zjedli?
Zamieszkali
my w hotelu podobnym
do małej hacjendy. Z miejsca zamówi-
li
my krewetki w kokosie, krewetki
z czosnkiem, z guacamole, z pico de
gallo… Ach, pomy
lałam, zaczyna si
honduraska uczta. Rozczarowanie
przyszło błyskawicznie – krewetki
były przesma
one, sosy przeci
tne.
Pomy
lałam,
e skoro tak prost
rzecz
podaj
tu w tak niejadalny sposób, to chyba przez cały pobyt obejd
si
smakiem. Nie byłabym sob
, gdybym tego nie sprawdziła. Szybki
rzut oka do hotelowej kuchni ujawnił cztery roze
miane, urocze
Murzynki. Ciepłe, okr
głe, du
e i matczyne. Radosny
miech zastygł
im na wargach, gdy zobaczyły w swojej kuchni równie du
biał
blondynk
. W pi
knych czarnych oczach zamarło nieukrywane
przera
enie, spot
gowane moim bezpardonowym przeszukaniem
lodówki w poszukiwaniu niemro
onych ryb.
Porozmawiały
my chwil
, pierwsze lody zostały przełama-
ne i dopiero wtedy rozpocz
ła si
moja kulinarna honduraska
przygoda. Na stole wyl
dowała pieczona iguana. Panie z kuchni
znów przera
one, czy ja si
w ogóle zgodz
to je
, no ale skoro
prosiłam o prawdziw
kuchni
... Czy si
zgodz
? Z najwy
sz
przyjemno
ci
! Na wszelki wypadek jednak nie poinformowa-
łam współbiesiadników, jakie zwierz
b
d
konsumowa
. Iguana
w smaku jest łudz
co podobna do kurczaka, cho
to, co nam podano,
przypominało raczej indyka w maladze. Pokrojone w kawałki
mi
so zanurzone w pysznym, lekko podpalonym karmelem sosie
ze
wie
ych ananasów i odrobin
rumu zrobiło na mnie ogromne
wra
enie. Przy stole nikt si
nie zorientował,
e po
era jaszczurk
,
cho
nieco kanciaste kawałki mi
sa z ogona stworzenia w niczym
nie przypominaj
drobiu...
Zach
cone nad wyraz pozytywnymi recenzjami pieczonej igua-
ny panie kucharki nast
pnego dnia z samego rana uraczyły nas
wielkimi,
lini
cymi si
limakami. Kształt tych stworze
był
niepokoj
co anatomiczny, a urody w
adnym razie nie dodawała
im chorobliwa blado
. Wyci
ga si
je z takich samych muszli,
jakie zazwyczaj stoj
u cioci na szafeczce. Nazywaj
si
caracoles
i s
kulinarn
dum
Hondurasu. W sma-
ku kapitalne, mocno morskie, a jednak
lekko orzechowe. Mi
kkie i twarde jed-
nocze
nie, miejscami nawet na granicy
niepogryzienia. Pewnego dnia z takich
samych
limaków przyrz
dzono nam
bajecznie pyszny kokosowy krem. Na
deser zjedli
my pó
niej najlepszy na
wiecie pie z limonek.
Polubiły
my si
z kucharkami
Manuel
i Melani
, które co wieczór
podchodziły do naszego stołu razem
z kelnerami i bacznie obserwowały,
czy wszystko nam smakuje. Byli
my
niemal pod specjaln
ochron
hotelowej kuchni, a ja czułam si
goszczona jak w domu.
Niestety, było to jedyne miejsce w Hondurasie, w którym tak si
czułam. To kraj sparali
owany potworn
bied
. Marzyłam o od-
wiedzeniu lokalnego targowiska, ale wytłumaczono mi,
e je
li to
zrobi
, mog
nie wróci
ywa. Do tego do
przygn
biaj
ce woj-
skowe kontrole,
rednio co pół kilometra. Na prowincji dotarcie do
prawdziwych, regionalnych produktów jest bardzo trudne, bo cho
Honduras słynie z plantacji mango, kakao, kawy czy najlepszych na
wiecie ananasów, to niemal wszystko od razu eksportuje. Próbowa-
nie kuchni honduraskiej oczywi
cie jest mo
liwe, ale trzeba robi
to delikatnie, bo prostym ludziom ledwie starcza na ry
i fasol
.
Czarna fasola, podstawa wy
ywienia mieszka
ców Hondurasu,
kosztuje około trzech dolarów za kilogram, ale przy zarobkach
rz
du 50 dolarów miesi
cznie stanowi ona towar niemal luksusowy.
Opuszczałam ten pi
kny kraj w poczuciu niedosytu i ze
wiadomo-
ci
,
e mimo uroczych stara
Manueli i Melanii nie udało mi si
pozna
Hondurasu tak, jak bym chciała.
95
cho
to, co nam podano,
przypominało raczej indyka w maladze. Przy stole nikt si
nie zorientował,
e je jaszczurk
M
iałam tam nie lecie
. Jeszcze krótko przed wyjazdem wielu
Plik z chomika:
wieslaw7105
Inne pliki z tego folderu:
01_2011.pdf
(1585 KB)
02_2011(1).pdf
(716 KB)
02_2011.pdf
(716 KB)
03_2011(1).pdf
(703 KB)
03_2011.pdf
(703 KB)
Inne foldery tego chomika:
- NOWOŚCI FILMOWE 2014 ! ZACHOMIKUJ(1)
- 𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌𝐘 𝐏𝐂 𝟐𝟎𝟏𝟖
!!! FILM POLSKI
# POEZJA MIŁOŚCI #
_Portable_2015
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin