Wielkie grillowanie w Country Saloon.doc

(28 KB) Pobierz

Big Texas Grill

Składniki:
karkówka 200 g
filet z kurczaka 200 g
polędwica wieprzowa 1 szt.
skrzydełka 2 szt.
kiełbasa grillowa 150 g

mix sałat
pomidor
ogórek
rzodkiewka
papryka

oliwa z oliwek
sok z cytryny
cukier
przyprawy (tymianek, bazylia, papryka, jałowiec)

Sposób przygotowania:

Karkówkę oraz polędwiczkę marynujemy w przyprawach – tymianku, bazylii z dodatkiem jałowca oraz oliwy. Odstawiamy na 12 godzin. Podobnie z filetem drobiowym i skrzydełkami z tym że do ich marynowania używamy papryki. Tak przygotowane mięso układamy na rozgrzanego grilla. W połowie grillowania dokładamy naciętą kiełbasę, tak aby mięso doszło na grillu jednocześnie i było gotowe do wydania.

W międzyczasie kroimy umytą sałatę i warzywa – ogórek, rzodkiewka, pomidor, papryka. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy dressing który powstaje poprzez połączenie i wymieszanie oliwy z sokiem z cytryny i cukrem. Gotowe mięso układamy na talerzu wraz z frytkami, opiekanymi ziemniaczkami i sałatką.

Quesadilla

Składniki:

Filet z kurczaka 150g
papryka
rzodkiewka
cebula
salsa pomidorowa
przyprawa do drobiu
tortille 2 szt.

W pierwszej kolejności marynujemy filet z kurczaka z dodatkiem papryki oraz przyprawy do drobiu. Następnie kroimy warzywa. W międzyczasie na grillu układamy tortillę aby nabrała plastycznego kształtu i nagrzała się.

Gdy mięso i tortilla będą gotowe układamy pierwszy placek na talerzu i rozprowadzamy na nim sos i układamy warzywa oraz grillowany filet z kurczaka pokrojony w plastry po czym przykrywamy drugim plackiem tortilli.

Sałatka z pikantną botwinką, grillowaną piersią z kurczaka
i ciepłym sosem truskawkowym

Składniki:

botwinka
truskawki
pierś z kurczaka
świeże chili
oliwa z oliwek
cukier
sól, pieprz

Buraczki z botwinki obrać i oddzielić od liści, grillować wraz z piersią z kurczaka. Truskawki przekroić na pół, obsypać cukrem, zawinąć całość w folię aluminiową i grillować do momentu pojawienia się sosu. Liście z botwinki porwać na mniejsze kawałki, dodać pokrojoną chili doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Wymieszać i dodać pokrojone świeże truskawki. Ułożyć sałatkę na środku talerza, obłożyć ją ciepłą botwinką i pokrojoną piersią z kurczaka oraz polać ciepłym sosem truskawkowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin