Big Texas GrillSkładniki:karkówka 200 gfilet z kurczaka 200 gpolędwica wieprzowa 1 szt.skrzydełka 2 szt.kiełbasa grillowa 150 gmix sałatpomidorogórekrzodkiewkapaprykaoliwa z oliweksok z cytrynycukierprzyprawy (tymianek, bazylia, papryka, jałowiec)Sposób przygotowania:Karkówkę oraz polędwiczkę marynujemy w przyprawach – tymianku, bazylii z dodatkiem jałowca oraz oliwy. Odstawiamy na 12 godzin. Podobnie z filetem drobiowym i skrzydełkami z tym że do ich marynowania używamy papryki. Tak przygotowane mięso układamy na rozgrzanego grilla. W połowie grillowania dokładamy naciętą kiełbasę, tak aby mięso doszło na grillu jednocześnie i było gotowe do wydania.W międzyczasie kroimy umytą sałatę i warzywa – ogórek, rzodkiewka, pomidor, papryka. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy dressing który powstaje poprzez połączenie i wymieszanie oliwy z sokiem z cytryny i cukrem. Gotowe mięso układamy na talerzu wraz z frytkami, opiekanymi ziemniaczkami i sałatką.
QuesadillaSkładniki:Filet z kurczaka 150gpaprykarzodkiewkacebulasalsa pomidorowaprzyprawa do drobiutortille 2 szt.W pierwszej kolejności marynujemy filet z kurczaka z dodatkiem papryki oraz przyprawy do drobiu. Następnie kroimy warzywa. W międzyczasie na grillu układamy tortillę aby nabrała plastycznego kształtu i nagrzała się.Gdy mięso i tortilla będą gotowe układamy pierwszy placek na talerzu i rozprowadzamy na nim sos i układamy warzywa oraz grillowany filet z kurczaka pokrojony w plastry po czym przykrywamy drugim plackiem tortilli.
Sałatka z pikantną botwinką, grillowaną piersią z kurczaka i ciepłym sosem truskawkowymSkładniki:botwinkatruskawkipierś z kurczakaświeże chilioliwa z oliwekcukiersól, pieprzBuraczki z botwinki obrać i oddzielić od liści, grillować wraz z piersią z kurczaka. Truskawki przekroić na pół, obsypać cukrem, zawinąć całość w folię aluminiową i grillować do momentu pojawienia się sosu. Liście z botwinki porwać na mniejsze kawałki, dodać pokrojoną chili doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Wymieszać i dodać pokrojone świeże truskawki. Ułożyć sałatkę na środku talerza, obłożyć ją ciepłą botwinką i pokrojoną piersią z kurczaka oraz polać ciepłym sosem truskawkowym.
dakiro