Clostridium botulinum.pdf
(
102 KB
)
Pobierz
Bez tytu³u slajdu
Clostridium botulinum
• przetrwalnikująca laseczka G(+), urzęsiona
• rozwija się jedynie w warunkach beztlenowych i wąskim przedziale
pH 7,0 -7,3 (ogórki kiszone i marynowane grzybki można jeść
spokojnie!)
• endospory tworzą się
subterminalnie,
powodując charakterystyczne
rozdęcie komórki
• przetrwalniki b. wytrzymałe
(UV, gotowanie)
Î
sterylizacja
w autoklawie
Denis Kunkel
•
Clostridium
nie jest w stanie rozwijać w zdrowych tkankach, w
których utrzymywany jest naturalny potencjał oksydo-redukcyjny.
Martwa tkanka w ranach
Î
botulizm przyranny
• zatrucie pokarmowe jest związane z toksyną - a nie namnażaniem
się bakterii (!!!) w ustroju; wyjątek niemowlęta
Î
botulizm dziecięcy ;
przetrwalniki w zjedzonym miodzie
• w sposób naturalny nie następuje zatrucie drogą wziewną - tylko
jeden wypadek przy pracy w Niemczech
• zatrucia pokarmowe obecnie rzadkie
Î
proces obróbki żywności
W Polsce 2000 r. odnotowano 72 zatrucia, w 2001 r. - 66.
• jad kiełbasiany (kiełbasa -
botulus
) występuje także w konserwach
warzywnych
• Uwaga na: konserwy i przetwory warzywne (kukurydza, fasola,
papryka, czosnek, marchewka) i mięsne, orzeszki ziemne w puszce,
jogurt, wypatroszone ryby
,
produkty pakowane próżniowo
• toksyna jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury: inaktywuje
ją gotowanie przez 1 minutę bądź podgrzanie do temp. 85
o
C przez 5-
10 minut.
Zinaktywowana termicznie, niezjadliwa toksyna nosi nazwę
toksoidu
lub
anatoksyny
.
Plik z chomika:
meduza123456
Inne pliki z tego folderu:
ZATRUCIA POKARMOWE.doc
(58 KB)
Zaburzenia hematologiczne w chorobach zakażnych.doc
(16 KB)
Yersinia pestis.pdf
(1320 KB)
WZW cz.II.doc
(53 KB)
WZW cz.I.doc
(47 KB)
Inne foldery tego chomika:
Anastezjologia
Anatomia
Angielski
Antropologia
Antropomotoryka
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin