Babka wielkanocna
Ciasto: 3 jajka 0,6 szklanki cukru 0,6 szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia sok z ½ cytryny skórka z całej cytryny 1 łyżka kakao Do dekoracji: cukier puder lub gotowy lukier
Białka ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać. Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny.
Formę na babkę (o średnicy 18 cm) dokładnie wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, ale nie wszystko. Około 5 łyżek ciasta zostawić, dodać łyżkę kakao i zmiksować. Następnie wylać na ciasto.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 160-170 °C.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
babka z adwokatem• 1,5 szkl. cukier zwykły • 10 łyżek adwokata / 0,5 szkl. / • 15 łyżek oleju • 2 cukry waniliowe • 1 margaryna Kasia • 2 łyżki wody • 6 jajek • 2 i 1/4 szklanki mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczeniaCukier + cukier waniliowy + olej + woda + margaryna + adwokat - wszystko razem zagotować /około 10 minut/. przestudzić to i ucierając dodawać żółtka i z tego odlać 1/2 szklanki masy.do reszty masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką- piec 50 minut.wyjąć gorącą babkę i gorącą polać 1/2 szklanki masy.
piotr.lukasz