MZ-TZrokII-cw2.pdf

(1290 KB) Pobierz
Ćwiczenie 2
U niwersytet  W armińsko‐ M azurski w Olsztynie;  K atedra  M ikrobiologii  P rzemysłowej i  Ż ywności 
P rzedmiot:  M ikrobiologia  Ż ywności,  Ćwiczenie 2  
Ćwiczenie 2
Temat: Metody badań mikroskopowych.
Morfologia komórki prokariota (bakterii).
Obserwacje mikroskopowe cech morfologicznych drobnoustrojów wymagają przygotowania
preparatu mikrobiologicznego. Preparat mikroskopowy jest to szkiełko podstawowe
(przedmiotowe) z umieszczonym na jego powierzchni materiałem biologicznym. Preparat
można wykonać z hodowli mikroorganizmów albo bezpośrednio z badanego materiału
płynnego np. mleka lub stałego np. mięsa (tzw. preparaty odciskowe).
Przygotowanie szkiełka podstawowego
Warunkiem uzyskania preparatu dobrej jakości jest oczyszczenie i odtłuszczenie szkiełka
podstawowego. Zanieczyszczenia fizyczne usuwa się z powierzchni szkiełka przez potarcie
suchą bawełnianą szmatką. Szkiełka odtłuszczamy poprzez 2-3-krotne opalenie nad
płomieniem palnika.
Wykonanie rozmazu
Rozmaz sporządza się na odtłuszczonym, wystudzonym szkiełku podstawowym przez
naniesienie i rozprowadzenie kropli zawiesiny mikroorganizmów przy użyciu ezy.
Preparaty można mikroskopować bezpośrednio po wykonaniu lub poddać je barwieniu.
Barwienie jest to proces fizyko-chemiczny polegający na wniknięciu barwnika do wnętrza
komórki mikroorganizmu i utworzeniu barwnego kompleksu z cytoplazmą lub wewnątrz-
komórkowymi strukturami komórki. Barwienie ma na celu ułatwienie obserwacji cech
morfologicznych i diagnostycznych komórek mikroorganizmów np. kształtu, wielkości,
ułożenia komórek, septowania strzępek grzybni, zdolności ruchu, występowania
i rozmieszczenia wici i rzęsek, obecności otoczek, a także sposobu rozmnażania przez
podział, pączkowanie (wytwarzanie i ułożenie pączków), zarodnikowanie (ułożenie
zarodników) oraz tworzenia i rozmieszczenia form przetrwanych w komórce. Barwienie może
być również zastosowane do liczenia komórek żywych i martwych, czyli do badania
przeżywalności mikroorganizmów. Ze względu na sposób wstępnego przygotowania
preparatu wyróżniamy barwienie przyżyciowe oraz barwienie preparatów utrwalonych.
Barwienie przyżyciowe – gdy na żywe komórki mikroorganizmów naniesione na szkiełko
podstawowe działamy barwnikiem np. oznaczanie przeżywalności drożdży, które polega na
barwieniu przyżyciowym komórek drożdży barwnikiem w dużym rozcieńczeniu (błękit
metylenowy w rozcieńczeniu 1:10000). Zabarwieniu ulegają jedynie komórki martwe lub
będące w stanie subletalnym o zdegenerowanej ścianie komórkowej (barwnik łatwiej
przenika przez ścianę). Żywe komórki drożdży pozostają bezbarwne.
- 1 -
235742721.006.png
U niwersytet  W armińsko‐ M azurski w Olsztynie;  K atedra  M ikrobiologii  P rzemysłowej i  Ż ywności 
P rzedmiot:  M ikrobiologia  Ż ywności,  Ćwiczenie 2  
Barwienie preparatów utrwalonych – gdy barwieniu poddaje się utrwalone (martwe)
komórki drobnoustrojów. Utrwalanie polega na termicznym lub chemicznym zabiciu
mikroorganizmów i przytwierdzeniu ich do powierzchni szkiełka podstawowego. Celem
utrwalania jest ułatwienie stosowanym barwnikom penetracji przez ścianę komórkową i ich
wniknięcie do wnętrza komórki oraz odsłonięcie w ścianach komórkowych mikroorganizmów
związków, z którymi wiążą się barwniki . Chemiczna metoda utrwalania polega na
naniesieniu na wysuszony rozmaz mikroorganizmów odpowiedniego odczynnika
(np. formaliny, alkoholu, eteru). Po kilku minutach preparat wysycha i jest przygotowany do
barwienia. Termiczna metoda utrwalania polega na 2-3-krotnym przeciągnięciu szkiełka
podstawowego z wysuszonym rozmazem mikroorganizmów w płomieniu palnika. Szkiełko
podczas utrwalania powinno być zwrócone rozmazem ku górze.
Rysunek 1 – Czynności związane z przygotowywaniem preparatu mikrobiologicznego do
barwienia; A) odtłuszczanie szkiełka podstawowego; B) wykonywanie rozmazu
mikroorganizmów przy użyciu ezy; C) termiczne utrwalenie rozmazu na szkiełku
podstawowym
Ze względu na złożoność technik barwienia preparatów dzieli się je na proste i złożone.
Barwienie proste , czyli monochromatyczne (jednobarwne) polega na zastosowaniu jednego
barwnika do wizualizacji komórek mikroorganizmów (barwienie pozytywne) lub zabarwienia
tła preparatu (barwienie negatywne). Barwienie złożone , czyli polichromatyczne
(wielobarwne) polega na zastosowaniu dwóch lub więcej barwników w ściśle określonej
kolejności.
- 2 -
235742721.007.png
U niwersytet  W armińsko‐ M azurski w Olsztynie;  K atedra  M ikrobiologii  P rzemysłowej i  Ż ywności 
P rzedmiot:  M ikrobiologia  Ż ywności,  Ćwiczenie 2  
METODY BARWIENIA
Proste
Złożone
Barwienie jednym barwnikiem
Barwienie dwoma lub więcej barwnikami
w ściśle ustalonej kolejności
Pozytywne
Pozytywne
Zabarwieniu ulegają komórki,
tło preparatu pozostaje bezbarwne
Zabarwieniu na różne kolory ulegają komórki,
tło preparatu pozostaje bezbarwne
Negatywne
Zabarwieniu ulega tło preparatu,
komórki pozostają bezbarwne
Pozytywno-negatywne
Zabarwieniu na różne kolory ulegają komórki
lub ich struktury oraz tło preparatu
Rysunek 2 – Podział metod barwienia
Barwienie proste pozytywne - Polega na zabarwieniu komórek mikroorganizmów w formie
utrwalonej z zastosowaniem jednego barwnika. Tło preparatu po barwieniu pozostaje
bezbarwne. W tym barwieniu zastosowanie znalazły głównie zasadowe barwniki anilinowe
(błękit metylenowy, zieleń malachitowa, zieleń brylantowa, fuksyna zasadowa, czerwień
obojętna, fiolet krystaliczny, goryczkowy i metylowy). Zasadowe barwniki wykazują silne
powinowactwo do kwaśnej cytoplazmy wewnątrzkomórkowej mikroorganizmów tworząc z nią
trwałe, barwne kompleksy.
Barwienie proste negatywne - Polega na zabarwieniu tła nieutrwalonego preparatu
z zastosowaniem jednego barwnika i powstaniu kontrastu pomiędzy wybarwionym tłem
i bezbarwną komórką. Do barwienia negatywnego zastosowanie znalazły kwaśne lub
gruboziarniste barwniki ( fuksyna kwaśna, eozyna, erytrozyna, czerwień Kongo, nigrozyna,
Kolargol, tusz chiński). Należy pamiętać, że preparat barwiony metodą negatywną nie jest
utrwalany tylko suszony w powietrzu atmosferycznym.
Barwienie złożone pozytywne – Polega na zastosowaniu minimum dwóch barwników w celu
zabarwienia komórek na różne kolory (barwienie Grama) lub zabarwienia struktur
wewnątrzkomórkowych np. przetrwalników i całych komórek (barwienie Wirtza/Schaeffer-
Fultona).
Barwienie metodą Grama – jest barwieniem różnicującym, które pozwala wyodrębnić dwie
zasadniczo odmienne grupy bakterii charakteryzujące się inną budową strukturalną ściany
komórkowej. Wyróżniamy bakterie Gram-ujemne i Gram-dodatnie. W wyniku barwienia
metodą Grama bakterie Gram-ujemne barwią się na kolor różowy, a bakterie Gram-dodatnie
na kolor fioletowy. Jednak, żeby dokładnie zrozumieć mechanizm barwienia należy
w pierwszej kolejności zapoznać się z budową ściany komórkowej tych grup bakterii.
- 3 -
235742721.008.png 235742721.009.png 235742721.001.png 235742721.002.png
U niwersytet  W armińsko‐ M azurski w Olsztynie;  K atedra  M ikrobiologii  P rzemysłowej i  Ż ywności 
P rzedmiot:  M ikrobiologia  Ż ywności,  Ćwiczenie 2  
Struktura ściany komórkowej bakterii
Gram-ujemnych
Gram-dodatnich
Białka
Poryny
Kwasy lipotejchojowe
Kwasy tejchojowe
LPS
Zewnętrzna błona
komórkowa
Peptydoglikan
(mureina)
Błona
cytoplazmatyczna
Fosfolipidy
LPS - Lipopolisacharydy
Lipoproteiny
NAG – N-acetyloglukozamina
NAM – Kwas N-acetylomureinowy
Rysunek 3 – Struktura ściany komórkowej bakterii Gram-ujemnych i Gram-dodatnich.
Ściana komórkowa bakterii jest elastyczną strukturą nadającą komórce określony kształt.
Stanowi barierę ochronną przed czynnikami zewnętrznymi, jest przepuszczalna dla substancji
niskocząsteczkowych i soli mineralnych. Szkielet ściany komórkowej bakterii składa się
z polimeru – peptydoglikanu, zwanego mureiną. Peptydoglikan składa się z łańcuchów
polisacharydowych, usieciowanych przez mostki peptydowe. Każdy łańcuch polisacharydowy
zbudowany jest z N-acetyloglukozaminy i kwasu N-acetylomureinowego połączonych
wiązaniem β-1,4-glikozydowym. Białka umieszczone w zewnętrznej warstwie ściany
komórkowej różnią się w zależności od rodzaju i szczepu bakterii.
Ściana komórkowa bakterii Gram-dodatnich jest zbudowana z 40 warstw mureiny.
Chemicznie około 30-70% suchej masy ściany stanowi peptydoglikan. W strukturze
peptydoglikanu występują kwasy tejchojowe i lipotejchojowe, które wystając nad
powierzchnię warstwy mureiny tworzą cienką powłokę polisacharydową. Ścianę komórkową
bakterii Gram-dodatnich można usunąć za pomocą enzymu – lizozymu, naturalnie
występującego w łzach i błonach śluzowych jamy nosowej. Komórkę Gram-dodatnią po
usunięciu ściany komórkowej nazywamy protoplastem.
Ściana komórkowa bakterii Gram-ujemnych składa się zaledwie z 2-3 warstw mureiny,
co stanowi około 10-20%. Otoczona jest zewnętrzną błoną złożoną z lipopolisacharydów,
fosfolipidów, lipoproteidów i białek. Fosfolipidy występują głównie w wewnętrznej warstwie
zewnętrznej błony, a lipoproteidy łączą zewnętrzną błonę z peptydoglikanem. Warstwa
lipopolisacharydowa zawiera duże ilości jonów wapnia, co czyni ją odporną na działanie
lizozymu. Komórki bakterii Gram-ujemnych o usuniętej ścianie komórkowej nazywamy
sferoplastami.
- 4 -
235742721.003.png 235742721.004.png
U niwersytet  W armińsko‐ M azurski w Olsztynie;  K atedra  M ikrobiologii  P rzemysłowej i  Ż ywności 
P rzedmiot:  M ikrobiologia  Ż ywności,  Ćwiczenie 2  
Zasada barwienia metodą Grama
Rysunek 4 – Barwienie metodą Grama.
1) Fiolet krystaliczny jest zasadowym, słabo rozpuszczalnym barwnikiem, który
w roztworze tworzy kationy. Łatwo penetruje przez ścianę komórkową i błonę
cytoplazmatyczną bakterii Gram-ujemnych i Gram-dodatnich wnikając do wnętrza
komórki. Na tym etapie wszystkie komórki wybarwione są na fioletowo.
2) Następnie na preparat nanosi się płyn Lugola , który stanowi roztwór jodu w jodku
potasu. Jony jodu łatwo przenikają do wnętrza komórki, podobnie jak cząsteczki fioletu
krystalicznego. Kationy barwnika reagują z jonami jodu tworząc wielkocząsteczkowe,
nierozpuszczalne w wodzie kompleksy. Wszystkie komórki nadal zabarwione są na kolor
fioletowy.
3) Trzeci etap polega na naniesieniu odbarwiacza (roztworu alkoholu lub mieszaniny
acetonu z alkoholem). Odbarwiacz wnika w warstwy mureiny bakterii powodując
dehydratację. W wyniku usunięcia wody następuje zagęszczenie sieci mureiny, a tym
samym zmniejszenie pustych przestrzeni w wielowarstwowych ścianach komórkowych.
Ponadto w wyniku działania odbarwiacza u bakterii Gram-ujemnych zniszczeniu ulega
zewnętrzna błona lipopolisacharydowa eksponując cienką warstwę mureiny. Kompleks
barwnika z jodem zostaje uwięziony pod zwartą i grubą warstwą mureiny w komórkach
bakterii Gram-dodatnich, natomiast z komórek bakterii Gram-ujemnych jest on łatwo
wymywany odbarwiaczem. Na tym etapie następuje właściwe zróżnicowanie komórek.
Komórki Gram-dodatnie z uwięzionym kompleksem barwnika nadal mają zabarwienie
fioletowe, podczas gdy komórki Gram-ujemne stają się bezbarwne po wypłukaniu
kompleksu.
4) Ostatnim etapem jest dodatek barwnika kontrastowego – safraniny . Barwnik ten,
podobnie jak fiolet krystaliczny, wykazuje charakter zasadowy, słabo rozpuszcza się
w wodzie, a w roztworze tworzy kationy, które łatwo penetrują poprzez warstwę mureiny
i łączą się z ujemnie naładowanymi cząsteczkami takimi jak kwasy tejchojowe, peptydy
czy główki fosfolipidów. Ponieważ kolor safraniny jest mniej intensywny niż fioletu
krystalicznego komórki Gram-dodatnie pozostają fioletowe . Bezbarwne komórki Gram-
ujemne zabarwione safraniną przyjmują kolor różowy .
- 5 -
235742721.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin