Podstawowe właściwości wody.doc

(29 KB) Pobierz
Podstawowe wskaźniki jakości wody

Podstawowe wskaźniki jakości wody.
Mętność wody.
Wskaźnik jakości wody określony w mętnościomierzu Baylisa przez porównanie badanej wody z odpowiednio  przygotowanymi wzorcami :za jednostkę mętności przyjęto taką mętność, jaka powstaje, jeżeli do 1 dm3 wody  destylowanej doda się 1 mg zawiesiny ziemi okrzemkowej lub kaolinu.
Barwa  wody. Wskaźnik jakości wody wyrażony w jednostkach barwy, tj. stopniach skali 
platynowo-kobaltowej(1 st. odpowiada barwie, jaką nadaje 1 mg Pt w postaci soli rozpuszczonej w 1dm3 
wody).Barwa wody jest wywołana obecnością substancji barwnych dostających się do wody wraz ze ściekami, substancjami organicznymi pochodzącymi z gleby ,związkami żelaza.
Zapach wody.
Wskaźnik jakości wody określany organoleptycznie za pomocą powonienia na podstawie skali natężenia  zapachu oznacza się na zimno (z) lub na gorąco (g),podając natężenie zapachu wg 5-stopniowej skali.
0-brak zapachu
1-zapach bardzo słaby
2-zapach słaby
3-zapach wyraźny
4-zapach silny
5-zapach bardzo silny
Należy również wskazać grupę zapachu wg. następujących klasyfikacji:

R- Zapachy roślinne pochodzenia naturalnego wywołane związkami organicznymi , które nie znajdują  się w stanie 
rozkładu gnilnego.
G- zapachy gnilne pochodzenia naturalnego spowodowane obecnością w wodzie substancji organicznych 
znajdujących się w stanie rozkładu gnilnego.
S-zapachy pochodzenia nienaturalnego, specyficzne wywołane obecnością  związków nie spotykanych w 
wodzie, jak fenol, nafta, chlor.
Odczyn wody. Wyraża stopień kwasowości lub zasadowości wody i jest określany ilościowo stężeniem jonów 
wodorowych pH. Oznaczenie pH wykonuje się kolorymetrycznie lub elektrometrycznie. Wody  o niskim odczynie 
pH odznaczają się korozyjnością ,natomiast wody o wysokim odczynie pH wykazują skłonność do 

pienienia się.
Twardość ogólna wody.
Właściwość  wywoła obecnością substancji rozpuszczonych w wodzie, głównie soli wapnia i magnezu(również 
innych kationów które występują jednak w dużo mniejszych ilościach, takich jak jony: żelaza, glinu, magnezu oraz metali ciężkich).Twardość wody określa się zawartością rozpuszczonych w niej soli 

wapnia i magnezu, wyrażonych w mval/dm3.
Zasadowość wody.
Wskaźnik określający zawartość wodorotlenków ,wodorowęglanów i węglanów metali alkalicznych (Na, K) i metali 
ziem alkalicznych (Ca,Mg).Zasadowość wody wyraża się w mval/dm3 i oznacza miareczkując 

100cm3 wody 0,1 normalnym kwasem solnym lub siarkowym wobec fenoloftaleiny(zasadowość p),a następnie wobec oranżu 
metylowego(zasadowość m).
Żelazo i mangan.
W wodach naturalnych występują w postaci węglowodorów, siarczanów, chlorków, związków humusowych i 
niekiedy fosforanów. Obecność jonów żelaza i manganu jest bardzo szkodliwa dla wielu procesów 
technologicznych. Ponadto zawartość żelaza i m...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin