NALEWKA Z CIEMNYCH WINOGRON.
Składniki:
- ciemny winogron – przez nas wyhodowany
- spirytus 75%
- cukier - 75 dag na każdy 1 litr alkoholu
Sposób przyrządzania:
1. Winogrona płuczemy, obieramy z szypułek i wsypujemy do słoja, tak by sięgały 2 cm poniżej jego górnej krawędzi.
2. Zalewamy spirytusem, winogrona powinien całkowicie przykryć.
3. Słój dokładnie zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni.
4. Po tym czasie alkohol zlewamy do butelek.
5. Owoce zasypujemy cukrem, naczynie pozostawiamy w ciepłym miejscu, często nim potrząsając.
6. Kiedy cukier się rozpuści, zlewamy syrop, łączymy z nalewem alkoholowym i pozostawiamy nalewkę do sklarowania.
Nalewkę tą można pic po 1 miesiącu,im starsza tym lepsza.
mareklan