3.Przepisy na ciasta Anki.pdf

(159 KB) Pobierz
SPIS CIAST
Strona 1 z 27
SPIS CIAST
1. KARPATKA
2. SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
3. PLACEK Z BIAŁEK
4. PLACEK Z BRZOSKWINIAMI
5. CYTRYNOWIEC
6. CHAŁPA
7. MAKOWY BISZKOPT
8. SNIKERS
9. SERNIK NA ZIMNO, TORT KOKOSOWY I, II
10. BANANOWIEC
11. BISZKOPT Z OLEJEM, PISZINGER
12. AMBASADOR
13. TORCIK PIJAK
14. CIASTO ORZECHOWE
15. SERNIK Z KOKOSEM
16. MAKOWIEC NA BISZKOPCIE
17. BAWOLE OKO
18. PLACEK Z OWOCAMI
19. TORCIK BANANOWY
20. CIASTO JABŁKOWO ORZECHOWE
21. Przelicznik objętości na wagę
22. PTASIE MLECZKO
23. FAWORKI
24. PIJANY PRZEKŁADANIEC
25. SERNIK Z PIERNICZKAMI
26. RAFAELLO
27.
28.
29.
30.
31.
 
Strona 2 z 27
KARPATKA
CIASTO
^
1 szklanka wody
Wymieszać i zagotować
– powoli sypać mąkę
½ margaryny
1 szklanka mąki
Po wystygnięciu dodać 4 jajka (całe) 1 łyżeczkę proszku do
pieczenia wymieszać dokładnie i podzielić na dwie części.
Piec w temp 180 – 200 o około 20 minut. Brytfankę przed
pieczeniem wyłożyć papierem.
MASA
½ litra mleka
1 kostka margaryny
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru (nie musi być cała)
1 cukier waniliowy
Z ½ litra mleka odlać ok. 1/3 do rozmieszania mąki, resztę
zagotować dodać cukry. Po zagotowaniu wlać mąkę z
mlekiem i dokładnie wymieszać. Po zagotowaniu dodać
kostkę margaryny (margaryna „Maryna”) i znów dokładnie
wymieszać.
Strona 3 z 27
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
CIASTO
^
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 kostka margaryny
Zarobić ciasto i włożyć 1/3 do zamrażarki
MASA SEROWA
1,3 kg sera
10 jajek
4 łyżki oleju
2 budynie śmietankowe
1,5 szklanki mleka
1 puszka brzoskwiń w syropie
1 szklanka cukru pudru
Żółtka ucieramy z cukrem i mieszamy z przemielonym serem.
Dodajemy budyń rozmieszany z mlekiem, olej, zapach
pomarańczowy, ½ paczki cukru waniliowego, 2-3 łyżki białek
i wszystko delikatnie wymieszać
Strona 4 z 27
Na ciasto wyłożyć masę serową. Na ser wyłożyć brzoskwinie
pokrojone w plasterki. Na to wyłożyć pianę ubitą z 5 białek i
½ szklanki cukru (do piany można dodać trochę kisielu to
piana będzie kolorowa), na wierzch utrzeć ciasto z lodówki.
Piec 1 godz. i 15 min w temp. 180 o C
PLACEK Z BIAŁEK
CIASTO
^
7 białek
7 łyżek cukru kryształu
1 szklanka kokosu
Szczypta proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier ubić, wsypać mak dokładnie
wymieszać, dodać kokos, proszek do pieczenia – piec 40 min
w 180 o C
MASA
1 szklanka mleka
7 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 masło
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 4-ema żółtkami i odrobiną
mleka wlać na gotujące się mleko i zagotować budyń.
Masło utrzeć dodawać zimny budyń i utrzeć.
Na zimny placek wyłożyć (drzem, brzoskwinie, powidło lub
inne owoce) budyń, na to położyć paczkę biszkoptów.
Strona 5 z 27
Na biszkopty wylać 3 galaretki.
PLACEK Z BRZOSKWINIAMI
CIASTO
^
3 szklanki mąki krupczatki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 płaskie łyżki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części (1/3 i 2/3)
Jedną część (mniejszą) rozprowadzić na blaszce, drugą
włożyć do zamrażalnika.
MASA
½ kg twarogu
1 jajko
1 budyń śmietankowy
½ szklanki cukru
½ kostki masła
1 puszka brzoskwiń
Masło utrzeć z cukrem do puszystości, dodać ser, jajko i
budyń. To dać na ciasto. Na masę wyłożyć brzoskwinie.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin