CHLEB OTRĘBOWY NA DIECIE DUKANA.doc

(299 KB) Pobierz
CHLEB OTRĘBOWY NA DIECIE DUKANA

CHLEB OTRĘBOWY NA DIECIE DUKANA

 

 

Składniki na 1 bochenek (10 - 12 kromek):

·         3 jajka

·         8 łyżek otrębów owsianych (oatbran)

·         16 łyżek otrębów pszennych (wheatbran)

·         10 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku

·         5 łyżek naturalnego jogurtu (niskotłuszczowego)

·         3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych

·         5 łyżek letniej wody

·         pół łyżeczki soli

 

1 łyżka = 15 ml

 

Wszystkie składniki zmiksować. Można robotem, można ręcznie (najważniejsze, by całość była dokładnie wymieszana).

 

Formę keksówkę (o wymiarach dolnych 19 x 8 cm) wysmarować masłem, wysypać otrębami. Przełożyć do niej ciasto (jest dość rzadkie). Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem, do wyrośnięcia (od 30 do 60 minut).

 

Piec w temeraturze 200ºC przez 10 minut, następnie temperaturę obniżyć do 180ºC i piec dodatkowe 15 minut. Wyjąć ostrożnie z foremki, ostudzić na kratce.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin