CHLEBEK KOKOSOWY.doc

(100 KB) Pobierz
CHLEBEK KOKOSOWY

CHLEBEK KOKOSOWY

 

 

 

Lekko słodki drożdżowy chlebek, mięciutki i delikatnie kokosowy w smaku. Bezproblemowy do wykonania. Najświeższy w dniu pieczenia, choć na drugi dzień także nam odpowiadał. Przepis Anne Sheasby z 'The big book of bread'.

 

 

Składniki:

·         450 g mąki pszennej chlebowej

·         1 łyżeczka soli

·         15 g miękkiego masła

·         1,5 łyżeczki suchych drożdży lub 12 g świeżych

·         1 łyżka drobnego cukru

·         55 g wiórków kokosowych

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

·         275 ml ciepłego mleka

 

Mąkę i sól wsypać do miski, dodać masło, drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), cukier i wiórki. W mące zrobić dołek, wlać mleko, ekstrakt. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować w kulę, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykrywając lnianą ściereczką.

 

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Uformować w podłużny kształt chlebka. Formę keksówkę (moja o dolnych wymiarach 27 x 9 cm) wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Umieścić w niej uformowany chlebek, ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut lub do podwojenia objętości.

 

Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut, chleb powinien być wyrośnięty, złoty i wydawać głuchy odgłos po uderzeniu od spodu. Wystudzić na kratce.

 

Metoda dla maszynistów:

 

Wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ('dough' - około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin