Pierogi z farszem grzybowo-cebulowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Pierogi z farszem grzybowo-cebulowym

Pierogi z farszem grzybowo-cebulowym

 

Składniki na 4 porcje:

50 dag ziemniaków

2 łki masła

jajo

6 dag mąki ziemniaczanej

12 dag mąki pszennej

3 cebule

20 dag grzybów

2 łki oliwy

50 ml białego wina

1 l Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)

l, pieprz, papryka

 

Ziemniaki obierz, opłucz i gotuj w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Odcedź i dokładnie rozgnieć. Następnie ostudź, dodaj jajko, masło, sól, mą ziemniaczaną i pszenną. Zagnieć ciasto. Oprósz mą i odstaw na około pół godziny.

 

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Grzyby oczyść, opłucz i pokrój w mniejsze kawałki. Teraz cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie, dodaj do niej rozdrobnione grzyby, dolej wino i duś do czasu, aż grzyby zmiękną. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Ciasto ziemniaczane rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami przezroczystej folii lekko oprószonej mą. Z ciasta wytnij 16 kółek. W środku każdego ułóż farsz grzybowo-cebulowy, złóż i zlep brzegi. Gotuj w bulionie warzywnym około 10 minut. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin