Avgolemono - Grecka Zupa Cytrynowa.docx

(22 KB) Pobierz

Avgolemono - Grecka Zupa Cytrynowa


Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

Przygotowanie: 15 min.

Gotowanie: 35 min.

trudność: Proste

Cena: tanie

 

Składniki dla 6 osób:

 2 litry rosołu z indyka lub z kury (może być z kostki) 

 25 dag ryżu 

 3 żółtka 

 2 cytryny 

 sól

 

 

 

Przygotowanie: 

Zimny rosół odtłuścić i przecedzić przez płótno. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Wsypać surowy ryż i gotować 20 minut.


Ubić żółtka z sokiem z cytryn, dodać trochę rosołu i dalej ubijać. Wlać masę do rosołu i stale mieszając mocno podgrzać, ale nie gotować.


Podawać na gorąco.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin