Gofry z dżemem i bitą śmietaną
Składniki:
gofry:
375 g mąki
25 g drożdży
50 g cukru
500 ml letniego mleka
4 jaja
125 g masła
sól
skórka z połówki pomarańczy
dżem truskawkowy lub wiśniowy
bita śmietana
Mąkę wsyp do miski. Na środku zrób otwór, włóż w niego pokrojone drożdże, łyżkę cukru i dolej 100 ml mleka. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przykryj i odstaw na 15 minut. Mleko wymieszaj z jajkami, stopionym masłem, solą i skórką cytryny, dodaj do ciasta.
Powoli posyp pozostałą częścią mąki. Ubijaj ciasto, aż do pojawienia się pęcherzyków. Odstaw na 25 minut. Podgrzej gofrownicę, zrób gofry i ostudź.
Gofry pokrój na mniejsze kawałki i posmaruj dżemem. Podawaj bitą śmietaną.
MAXXDATA