Racuszki piwne z jabłkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Racuszki piwne z jab³kami

Racuszki piwne z jabłkami

 

Składniki:

4-5 jabłek

2 dag droży

po szklance mąki i mleka

pół szklanki jasnego piwa

szklanka cukru pudru

kieliszek rumu

olej do smażenia

 

wymieszaj z mlekiem, potem dodaj piwo, żółtko i rozprowadzone w łce ciepłego mleka droże. Wyrób gładkie ciasto, po czym odstaw je w ciepłe miejsce na 2 godziny.

 

W tym czasie umyj jabłka, obierz je, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na plastry grubości 1 cm. Posyp je cukrem pudrem (2-3 łki), na koniec skrop rumem. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Pod koniec ubijania dodaj 2 łki cukru pudru.

 

Na patelni rozgrzej olej, kładź krążki jabłek maczane w cieście. Smaż racuszki z obu stron na rumiano. Wyjmij, osącz z tłuszczu, przed podaniem posyp cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin