Krem kawowy z whisky
Składniki na 4 porcje:
2-3 dag Żelatyny WINIARY
100 g cukru
1/8 l whisky
1/8 l wody
1/4 l mocnej, gorącej kawy (najlepiej z ekspresu)
1/4 l mleka
pół paczki Budyniu o smaku waniliowym WINIARY
1/8 l śmietany kremówki
Żelatynę rozpuść w 1/8 l gorącej wody i ostudź.
Cukier, whisky i wodę zagotuj, dodaj kawę i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie połącz z zimną żelatyną, dobrze przestudź i podziel na porcje, rozlewając do kieliszków lub deserowych miseczek, po czym odstaw je w zimne miejsce, aż krem całkowicie zastygnie.
1/3 szklanki mleka połącz z proszkiem budyniowym, dodając - jeśli budyń jest niesłodzony - łyżkę cukru. Resztę mleka zagotuj i do gotującego się wlej rozpuszczony proszek budyniowy, przez cały czas mieszając, by zapobiec tworzeniu się grudek. Po chwili gotowania odstaw do ostygnięcia.
Schłodzoną w lodówce śmietanę ubij na sztywno i starannie wymieszaj z zimnym budyniem tak, by powstała jednolita, gęsta masa. Na każdą porcję kremu kawowego połóż łyżkę budyniu i podaj z biszkoptami lub innymi ciasteczkami.
MAXXDATA