Kurczak teriyaki na szpadkach
Składniki:
75 dag piersi kurczaka
mąka ziemniaczana do panierowania
olej do smażenia
marynata:
pół szklanki sosu sojowego
3 łyżki wytrawnego sherry
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru lub łyżeczka sproszkowanego
łyżeczka cukru
sos:
6 łyżek sosu sojowego
łyżka cukru
1,5 łyżeczki oleju sezamowego
łyżka ziarna sezamowego
Oczyszczony czosnek przeciśnij przez praskę. W garnuszku wymieszaj wszystkie składniki marynaty, zagotuj je, a potem odstaw, by wystygła.
Umyte i osuszone mięso kurczaka potnij wzdłuż na paski, nadziej na 12 szpadek, po czym włóż do płaskiego naczynia, zalej marynatą i wstaw na 12 godzin do lodówki. Po wyjęciu osącz z marynaty, panieruj w mące ziemniaczanej i smaż na mocno rozgrzanym oleju na brązowy kolor.
Tak przyrządzone danie podawaj na gorąco z przygotowanym sosem (jego składniki wystarczy po prostu dokładnie wymieszać).
MAXXDATA