Kurczak teriyaki na szpadkach.rtf

(6 KB) Pobierz
Kurczak teriyaki na szpadkach

Kurczak teriyaki na szpadkach

 

Składniki:

75 dag piersi kurczaka

ka ziemniaczana do panierowania

olej do smażenia

marynata:

pół szklanki sosu sojowego

3 łki wytrawnego sherry

2 ząbki czosnku

2 łeczki posiekanego świeżego imbiru lub łeczka sproszkowanego

łeczka cukru

sos:

6 łek sosu sojowego

3 łki wytrawnego sherry

łka cukru

1,5 łeczki oleju sezamowego

łka ziarna sezamowego

 

Oczyszczony czosnek przeciśnij przez praskę. W garnuszku wymieszaj wszystkie składniki marynaty, zagotuj je, a potem odstaw, by wystygła.

 

Umyte i osuszone mięso kurczaka potnij wzdł na paski, nadziej na 12 szpadek, po czym włóż do płaskiego naczynia, zalej marynatą i wstaw na 12 godzin do lodówki. Po wyjęciu osącz z marynaty, panieruj w mące ziemniaczanej i smaż na mocno rozgrzanym oleju na brązowy kolor.

 

Tak przyrządzone danie podawaj na gorąco z przygotowanym sosem (jego składniki wystarczy po prostu dokładnie wymieszać).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin