Klopsiki z makaronem.rtf

(7 KB) Pobierz
Klopsiki z makaronem

Klopsiki z makaronem

 

Składniki:

50 dag mielonej cielęciny

cebula (obrana i drobno posiekana)

3 łki mąki

łka masła

4 łki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

szklanka soku pomidorowego

5 dag startego żółtego sera (parmezan, gouda)

liść laurowy

Fix do kotletów mielonych WINIARY

Pieprz, sól

ponadto:

25 dag makaronu (krajanka, spaghetti) i zielona sałata mieszana

 

Wymieszaj w misce mięso, cebulę, dodaj Fix (przygotowany według przepisu na opakowaniu) i pieprz i dokładnie wyrób masę. Uformuj niezbyt duże klopsiki, obtocz je w mące i kładź na patelnię z 3 łkami gorącej oliwy (oleju). Smaż na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.

 

W rondlu rozgrzej resztę oliwy (oleju) i masło, wsyp mą (pozostałą z obtaczania klopsików) i smaż przez 2 minuty na małym ogniu, mieszając. Nie przerywając mieszania wlej sok pomidorowy i doprowadź sos do wrzenia. Dodaj liść laurowy, sól i pieprz. Sos gotuj nadal przez 5 minut pod przykryciem i na małym ogniu (na płytce ochronnej).

 

W tym czasie wstaw wodę na makaron i ugotuj go według przepisu na opakowaniu.

 

Przygotowane klopsiki dodaj do sosu i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Przez ten czas przygotuj sałatę oraz makaron. Podaj go na półmisku z klopsikami oblanymi sosem i posypanymi serem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin