Kurze udka w sosie czosnkowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Kurze udka w sosie czosnkowym

Kurze udka w sosie czosnkowym

 

Składniki na 4 porcje:

4 kurze udka

spora główka czosnku

2 łki masła

łka oleju

pół szklanki białego wytrawnego wina

pół szklanki Bulionu drobiowego Winiary

łka soku z cytryny

pół łeczki roztartego suszonego tymianku i rozmarynu

2 łki posiekanej natki pietruszki

l

pieprz

 

Połowę ziół, sól, pieprz, sok z cytryny oraz olej dokładnie wymieszaj. Umyte i osuszone udka kurczaka natrzyj przygotowaną pastą, przykryj i zostaw na godzinę w chłodnym miejscu.

 

W dużym płaskim rondlu stop masło, na nim obsmaż udka na złoty kolor, dodając podzielony na ząbki (nieobrane) czosnek i zieloną pietruszkę. Następnie skrop bulionem i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut. Wlej wino, wymieszaj i duś jeszcze 10-15 minut.

 

Miękkie udka wyjmij, a sos zmiksuj, przetrzyj go przez sito, wlej do rondla. Dodaj pozostałe zioła i z powrotem włóż udka, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Całość podgrzej.

 

Podawaj z kluseczkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin