Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem i słoniną.rtf

(7 KB) Pobierz
Zrazy wo³owe zawijane z ogórkiem i s³onin¹

Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem i słoniną

 

Składniki:

50-60 dag wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, skrzydło)

5 dag słoniny i plastry boczku

10 dag kwaszonego ogórka

3 dag musztardy

2 dag mąki

3 dag tłuszczu

1/8 l śmietany

Jarzynka do mięs WINIARY

pieprz

 

Mięso opłucz, obierz, pokrój skośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry i zbij tłuczkiem na cienki płat. Słoninę pokrój w drobną kostkę, cebulę obierz i starannie posiekaj. Mięso oprósz Jarzynką.

 

Teraz obierz ogórek, pokrój go w paski długości 7 cm, a grubości 1 cm. Płaty mięsa posmaruj musztardą, nakładaj po 2-3 paski ogórka i słoniny, zawiń w plastry boczku. Zwiń ciasno, zakładając starannie boki do środka. Zepnij drewnianymi szpilami (możesz używać wykałaczek) lub zwiąż. Oprósz mą i zrumień ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Wlej 1/8 l wody, duś powoli pod przykryciem do miękkości. Sos uzupełniaj wodą.

 

Gdy zrazy są miękkie, oprósz sos resztąki, dopraw solą, pieprzem, następnie zagotuj i dodaj śmietanę. Teraz delikatnie wyjmij szpilki (lub zdejmij nici). Zrazy złóż na półmisku i obficie oblej sosem.

 

Podawaj z kaszą gryczaną, jęczmienną, ziemniakami lub makaronem. Osobno podaj surówkę z warzyw i gotowaną jarzynę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin