Zrazy zawijane w sosie pieczarkowym.rtf

(7 KB) Pobierz
Zrazy zawijane w sosie pieczarkowym

Zrazy zawijane w sosie pieczarkowym

 

Składniki na 4 porcje:

50 dag chudej wołowiny

4 duże korniszony

cebula

4 plastry boczku

2 łki siekanej natki pietruszki

l

pieprz

2 łki tłuszczu do smażenia

sos:

15 dag pieczarek

po łce masła i śmietany

łeczka mąki

 

Mięso umyj, wysusz i pokrój na cztery plastry. Rozbij je tłuczkiem, starając się nadać im kształt zbliżony do kwadratu. Korniszony przekrój wzdł. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Na koniec pokrój w kostkę boczek.

 

Przygotowane plastry mięsa natrzyj z obu stron solą i pieprzem. Na środku każdego plastra połóż 2 połówki korniszona, ćwiartkę cebuli i boczek. Posyp natką, zawiń w kopertę i zwiąż nicią kuchenną. W rondlu podgrzej tłuszcz, obsmaż zrazy, a następnie duś pod przykryciem 30 minut.

 

Teraz przygotuj sos: pieczarki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło, przesmaż pieczarki, wsyp mą i zrumień. Dolej śmietanę i pół szklanki wody, całość przełóż do rondla i duś razem 5 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin