Wołowina z fasolą po meksykańsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Wo³owina z fasol¹ po meksykañsku

Wołowina z fasolą po meksykańsku

 

Składniki na 4 porcje:

40 dag młodej wołowiny

3 plasterki boczku wędzonego

puszka czerwonej fasoli (40 dag)

puszka pomidorów w  zalewie (40 dag)

cebula (10 dag)

2 duże ząbki czosnku

zielona papryka (25 dag)

łka oliwy

łeczka cukru

przyprawa chili

l, pieprz

 

Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Posiekaj na drobno cebulę bez łupin i zmiaż obrany czosnek. Mięso z cebulą i czosnkiem podsmaż na patelni teflonowej, na rozgrzanej oliwie. Fasolę osącz, a zalewę zagotuj. Podsmażoną wołowinę przełóż do wrzącej zalewy i duś na małym ogniu pod przykryciem.

 

Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i potnij w kostkę, a pomidory rozgnieć widelcem. Do miękkiej wołowiny dodaj fasolę i przyprawy, a na 15 minut przed końcem duszenia -  paprykę i pomidory z zalewą. Dopraw do smaku wedle uznania.

 

Podawaj z makaronem (wstążki) lub z pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin