Zapiekanka z czerwonych owoców.rtf

(5 KB) Pobierz
Zapiekanka z czerwonych owoców

Zapiekanka z czerwonych owoców

 

Składniki:

50 dag owoców (porzeczki, maliny, wiśnie)

szklanka cukru

20 dag mąki

12,5 dag masła roślinnego

uszcz do formy

 

Masło roślinne posiekaj na małe kawałki, wymieszaj z cukrem (pół szklanki) i mą, aż utworzy się coś w rodzaju kaszki. Umyte, oczyszczone z szypułek i wydrylowane owoce wymieszaj z pozostałym cukrem, ułóż w żaroodpornym naczyniu lekko wysmarowanym tłuszczem. Następnie posyp ciastem i wstaw do gorącego piekarnika na 30-40 minut.

 

Zapiekanka będzie gotowa, gdy wierzch się lekko zrumieni. Podawaj ją jeszcze ciepłą, ze śmietaną ubitą z cukrem i cukrem waniliowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin