Zapiekanka z cykorii.rtf

(7 KB) Pobierz
Zapiekanka z cykorii

Zapiekanka z cykorii

 

Składniki:

50 dag cykorii

30 dag gotowanej chudej szynki

łka oleju

pół łeczki soli

biały pieprz

2 łki masła

2 łki mąki

1/4 l mleka

1/8 l białego wytrawnego wina

12,5 dag sera topionego

2 żółtka

2 łki bułki tartej

łka posiekanej zielonej pietruszki

łka masła

do formy: masło

 

Cykorię umyj, osusz i skróć końce głąw. Pokrój cykorię na paski szer. 1 cm, a szynkę na paski szerokości 1/2 cm. Paski cykorii podsmaż na oleju, dopraw solą i pieprzem.

 

Następnie z mąki i masła przygotuj jasną zasmaż. Rozprowadź mlekiem i cały czas mieszając gotuj przez 5 minut. Do sosu dodaj wino i pokrojony na kawałki ser. Całość gotuj tak długo, aż ser całkowicie się roztopi.

 

Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wysmaruj masłem żaroodporną formę do zapiekanek. Cykorię i szynkę przełóż do formy, zalej sosem serowym, posyp buł tartą i pietruszką. Na wierzchu ułóż kawałeczki masła. Zapiekaj w piekarniku przez 25 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin