Sandacz po kaszubsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Sandacz po kaszubsku

Sandacz po kaszubsku

 

Składniki:

80 dag filetów

1,5 łki mąki

2-3 łki oleju

2 marchewki

2 cebule

pietruszka

kawałek selera

mały por (tylko biała część)

pół szklanki białego wytrawnego wina

pół szklanki śmietany

szczypta cukru

liść laurowy

1/4 łeczki mielonego ziela angielskiego

2 łki masła, sól

 

Umyte i osuszone filety natrzyj solą, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Por i cebulę drobno pokrój, a obrane warzywa zetrzyj na grubej tarce.

 

W rondlu stop masło, zeszklij na nim cebulę, dodaj pozostałe warzywa, krótko podsmaż, cały czas mieszając, po czym posyp drobno pokruszonym liściem laurowym, zielem, solą i cukrem. Następnie wlej wino i przez kilka minut podduś sos pod przykryciem na małym ogniu.

 

Podzielone na porcje i pozbawione ości filety obtocz w mące, usmaż na rozgrzanym oleju i ułóż w żaroodpornym półmisku. Do duszonych warzyw wlej śmietanę, wymieszaj, gotowym sosem polej rybę i całość wstaw na 5-6 minut do nagrzanego piekarnika.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin