Dorsz po malajsku.rtf

(7 KB) Pobierz
Dorsz po malajsku

Dorsz po malajsku

 

Składniki:

75 dag filetów z dorsza

pół szklanki wiórków kokosowych

4 łki drobno posiekanych orzechów laskowych

drobno posiekana cebula

2 jaja

1-2 ząbki czosnku

łeczka przyprawy curry

2 łki masła

pół łeczki soli

mleko kokosowe:

pół szklanki mleka

4 łki wiórków kokosowych

 

Cztery łki wiórków kokosowych zalej gorącym mlekiem, zostaw na pół godziny, po czym dokładnie odciśnij płyn.

 

Na patelni stop ł masła, wrzuć wiórki kokosowe (pół szklanki), podsmaż je na złoty kolor i odstaw do przestudzenia. Na drugiej patelni stop resztę masła i zeszklij na nim cebulę. Filety przepuść przez maszynkę, dodaj roztarty z solą czosnek, cebulę, przesmażone wiórki kokosowe, orzechy, curry, sól oraz wbij jajka i wlej mleko kokosowe. Ze wszystkich tych składników starannie wyrób masę, z której następnie uformujesz kotlety.

 

Teraz przygotuj 8 kawałw folii aluminiowej i każdy lekko natłuść, połóż na nich po jednym kotlecie i ciasno pozawijaj. Zawinięte w folię kotlety wstaw na blasze do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut. Podaj z ryżem i surówkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin