Podhala艅skie go艂膮bki.doc

(94 KB) Pobierz
Podhala艅skie go艂膮bki

Podhala艅skie go艂膮bki

Sk艂adniki
5 ziemniak贸w
800 g kapusty
1 jajko
2 cebule
3 艂y偶ki mas艂a
200g bryndzy
2 szklanki 艣mietany
s贸l i pieprz do smaku

Przygotowanie
G艂贸wk臋 kapusty oczy艣ci膰 i po wykrojeniu g艂膮ba ugotowa膰 na p贸艂 mi臋kko w osolonej wodzie. Nast臋pnie oderwa膰 li艣cie i lekko ubi膰. Ziemniaki utrze膰 zmiesza膰 z podsma偶on膮 cebul膮 i bryndz膮. Doda膰 jajko. Tak przygotowany farsz k艂a艣膰 na li艣cie kapusty i zawija膰 nadaj膮c im form臋 koperty. Go艂膮bki u艂o偶y膰 na brytfance wy艣cielonej kilkoma listkami kapusty, podla膰 wywarem z warzyw, zakry膰 pozosta艂ymi listkami i dusi膰 w piekarniku ok. 40 minut.

Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin