Dieta 1200 kcal (polowanie na witaminy).doc

(105 KB) Pobierz
Niskokaloryczne śniadania


Dieta 1200 kcal (polowanie na witaminy)
DIETA:   Dieta 1200 kcal (polowanie na witaminy)

W zimie odchudzanie nie jest łatwe, bo organizm potrzebuje więcej energii. Niskokaloryczna dieta musi być bogata w substancje odżywcze. To gwarancja bezpiecznego jej stosowania.

 
 

Dieta trwa: 15 dni (3 x 5 dni)
Odchudza: ok. 1 kg w ciągu tygodnia.
Można powtarzać: nie częściej niż raz na 2-3 miesiące.
Polecana: przede wszystkim zimą osobom zdrowym, chcącym wysmuklić ciało, także tym zapracowanym, zestresowanym i przemęczonym.
Niewskazana dla: kobiet w ciąży, matek karmiących, dzieci i młodzieży oraz wszystkich osób, które prowadzą bardzo aktywny tryb życia.
Szczególnie bogata w: witaminę C, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne wspomagające organizm: magnez, potas i żelazo, a także pełnowartościowe białko.
Wskazówki dla mężczyzn: panowie z nadwagą, niezbyt aktywni fizycznie, mogą stosować tę dietę bez zmian do 15 dni.
Dzienna dawka kalorii: 1200.


DZIEŃ 1.

ŚNIADANIE 330 kcal
Malinowe płatki

II ŚNIADANIE 130 kcal
Lekka kanapka z kawałkami orzechów

OBIAD 410 kcal
Kurczak z patelni z mango i awokado

PODWIECZOREK 100 kcal
Porcja świeżych owoców

KOLACJA 220 kcal
Serek ziarnisty z bakaliami i miodem


DZIEŃ 2.

ŚNIADANIE 300 kcal
Grahamka ze szpinakiem i łososiem

II ŚNIADANIE 120kcal
Jogurt naturalny z kawałkami owoców

OBIAD 430 kcal
Soła z grilla z surówką warzywną z serem feta

PODWIECZOREK 120 kcal
2 średnie figi suszone

KOLACJA 220 kcal
Plastry grillowanego bakłażana w polewie jogurtowej z orzechami pistacjowymi


DZIEŃ 3.

ŚNIADANIE 310 kcal
Jogurt na słodko z owocarni

II ŚNIADANIE 110 kcal
Gruby plaster świeżego ananasa

OBIAD 430 kcal
Indyk z pieczonymi warzywami

PODWIECZOREK 100 kcal
Owoce z otrębami

KOLACJA 230 kcal
Jajecznica na parze z suszonymi pomidorami oraz brokuły z kawałkami sera białego


DZIEŃ 4.

ŚNIADANIE 320 kcal
Kanapka na słodko z maślanką

II ŚNIADANIE 110 kcal
Średni banan

OBIAD 420 kcal
Tuńczyk w sałatce

PODWIECZOREK 100 kcal
10 niedużych orzechów laskowych, 6 niedużych migdałów, orzech wioski

KOLACJA 220 kcal
Sałatka z kurczaka z brokułami i kawałkami pomarańczy


DZIEŃ 5.

ŚNIADANIE 310 kcal
Sałatka ze świeżych warzyw z kawałkami wędzonego dorsza

II ŚNIADANIE 120 kcal
Kanapka z szynką z indyka

OBIAD 420 kcal
Kurczak faszerowany na chrupko

PODWIECZOREK 110 kcal
Owocowa przekąska

KOLACJA 240 kcal
Jogurt z bakaliami


Magdalena Pawlak
Dietetyk, Poradnia Żywieniowa FOOD LINE
Super Linia (styczeń 2008)

 

 

 

Przepisy kulinarne

 

Dieta 1200 kcal (polowanie na witaminy)

 

Malinowe płatki
• szklanka malin mrożonych
• 3 łyżki płatków owsianych
• szklanka kefiru naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu  

 

Lekka kanapka z kawałkami orzechów
• cienka kromka chleba żytniego razowego
• 2 cienkie plasterki chudego białego sera
• pokruszony orzech włoski  

 

Kurczak z patelni z mango i awokado
• średnia porcja filetu z piersi kurczaka (150g surowego mięsa)
• pół średniego
• mango
• ćwierć średniego awokado
• kilkanaście sztuk świeżych kiełków soi
• kromka chleba żytniego lub pumpernikla
• 1/3 szklanki soku z pomarańczy
• liść laurowy
• ulubione przyprawy
Filet z kurczaka pokrój na kawałki, delikatnie przypraw i smaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Odczekaj chwilę, aż kurczak się zarumieni, następnie zalej mięso sokiem pomarańczowym, dodaj liść laurowy, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Po ugotowaniu wyłóż kawałki kurczaka do miski, dodaj obrane i pokrojone kawałki mango i awokado, kosteczki pumpernikla i kiełki.  

 

Porcja świeżych owoców
• średnia pomarańcza
• 3 cząstki grejpfruta  

 

Serek ziarnisty z bakaliami i miodem
• opakowanie serka ziarnistego light
• 4-5 małych orzechów laskowych
• 3 średnie śliwki suszone
• łyżeczka miodu pszczelego  

 

Grahamka ze szpinakiem i łososiem
• ćwierć opakowania szpinaku mrożonego
• 4 cienkie plasterki chudego białego sera
• średni pomidor
• mała bułka grahamka
• cienki plasterek wędzonego łososia
• pokruszony orzech włoski
Szpinak włóż do rondla, duś przez 10-15 minut. Następnie wyjmij go, odsącz z wody, wymieszaj z pokruszonym serem białym, kawałkami pomidora bez pestek i kawałkami łososia. Bułkę podziel na dwie części, na każdą nałóż szpinak z dodatkami i podgrzej na krótko w piekarniku w temp. 180°C.  

 

Jogurt naturalny z kawałkami owoców
• małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru
• mała gruszka  

 

Soła z grilla z surówką warzywną z serem feta
• średnia porcja fileta z soli (150 g surowej ryby)
• średni pomidor
• pół średniej żółtej papryki
• pół średniej czerwonej papryki
• pół szklanki krojonych winogron
• cienki plaster sera feta light 30% tłuszczu
• pół łodygi selera naciowego
• łyżka białej fasoli konserwowej Cannelini
• pół łyżki oliwy z oliwek
• ulubione przyprawy
• 2 czubate łyżki dzikiego ryżu
Filet z soli skrop sokiem z cytryny i odstaw na kilkanaście minut do lodówki. Następnie przypraw, owiń w folię i połóż na rozgrzany grill. Umyj warzywa na surówkę, seler i paprykę oczyść i pokrój w piórka, pomidory pokrój w ósemki. Odsącz fasolkę, ser pokrój w kostkę. Wymieszaj składniki, dodaj połówki winogron bez pestek, skrop sokiem z cytryny, polej oliwą z oliwek i przypraw do smaku. Całość podawaj z ryżem na sypko.  

 

Plastry grillowanego bakłażana w polewie jogurtowej z orzechami pistacjowymi
• mały bakłażan
• małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru
• 10 średnich orzechów pistacjowych  

 

Jogurt na słodko z owocarni
• małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru
• średni banan
• 2 średnie morele suszone
• łyżeczka rodzynek suszonych  

 

Indyk z pieczonymi warzywami
• średnia porcja filetu z piersi indyka (150 g surowego mięsa)
• mały kabaczek
• pół małej cukinii
• 2 małe pomidory
• pół średniej żółtej papryki
• łyżka oliwy z oliwek
• ulubione przyprawy
• 2 kromki tosta pełnoziarnistego
Filet z indyka obsyp ziołami. Warzywa umyj, paprykę oczyść z gniazda nasiennego, wszystkie pokrój w plastry. Do dużego naczynia żaroodpornego wlej oliwę z oliwek, dodaj warzywa, wymieszaj, wlej szklankę gorącej wody, dopraw i posyp natką pietruszki. Na wierzch warzyw połóż filet z indyka. Naczynie przykryj, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 200°C przez ok. 60 minut. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze ok. 10 minut. Podawaj z tostami na ciepło.  

 

Owoce z otrębami
• szklanka malin mrożonych
• 3 krążki jabłek suszonych
• łyżeczka otrąb pszennych  

 

Jajecznica na parze z suszonymi pomidorami oraz brokuły z kawałkami sera białego
• jajko
• 2 dodatkowe białka jaja (70 g)
• łyżeczka suszonych pomidorów w oleju
• pół opakowania brokułów mrożonych
• 2 cienkie plastry białego chudego sera
• świeże zioła  

 

Kanapka na słodko z maślanką
• szklanka maślanki naturalnej
• 2 cienkie kromki chleba żytniego razowego
• 2 czubate łyżki serka naturalnego kanapkowego 3% tłuszczu
• 2 łyżeczki miodu  

 

Tuńczyk w sałatce
• kilka liści sałaty lodowej i roszponki
• mała puszka tuńczyka w sosie własnym
• plaster sera mozzarella
• 2 średnie pomidory
• 5 czarnych oliwek konserwowych
• 5 sztuk minikukurydzy konserwowej
• 1/3 szklanki makaronu razowego, mogą być kokardki
• ulubione świeże zioła
• ocet balsamiczny do smaku Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlej, dodaj kawałki odsączonego tuńczyka, umyte i porwane liście sałaty, kawałki pomidorów, mozzarelli, połówki oliwek i kawałki kukurydzy. Przypraw świeżymi ziołami wedle uznania. Dodaj ocet balsamiczny.  

 

Sałatka z kurczaka z brokułami i kawałkami pomarańczy
• mała porcja filetu z piersi kurczaka (120 g surowego mięsa)
• 1/3 opakowania brokułów mrożonych
• pół dużej pomarańczy
• 2 łyżki otrąb pszennych
• ulubione przyprawy  

 

Sałatka ze świeżych warzyw z kawałkami wędzonego dorsza
• kilka liści sałaty
• średni pomidor
• pół małego opakowania jogurtu naturalnego bez cukru
• pół porcji wędzonego dorsza
• pół jajka na twardo
• kilkanaście sztuk świeżych kiełków
• 2 cienkie kromki chleba pełnoziarnistego  

 

Kanapka z szynką z indyka
• kromka chleba chrupkiego żytniego
• 2 łyżki serka naturalnego kanapkowego 3% tłuszczu
• cienki plasterek szynki z indyka
• średnie kiwi  

 

Kurczak faszerowany na chrupko
• mała porcja filetu z piersi kurczaka (130 g surowego mięsa)
• ćwierć puszki pomidorów w kawałkach
• pół małej zielonej papryki
• pół małej żółtej papryki
• pół średniej czerwonej papryki
• mały pomidor
• łyżeczka nasion sezamu
• suchar
• 2 cienkie kromki chleba żytniego pełnoziarnistego
• estragon, ulubione przyprawy
Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Natnij filet z kurczaka, wnętrze „kieszeni" przypraw solą i pieprzem. Do środka włóż gałązkę estragonu, kawałki żółtej i zielonej papryki. Filet ułóż na blasze do pieczenia, obsyp pokruszonym sucharem i nasionami sezamu. Wierzch polej odrobiną soku z cytryny, piecz przez 35-40 minut. Czerwoną paprykę upiecz, następnie zmiksuj razem z pomidorami z puszki i przypraw do smaku. Na głęboki talerz wylej mus pomidorowo-paprykowy, na środek nałóż faszerowany filet z kurczaka, posyp natką pietruszki. Podawaj z chlebem pełnoziarnistym.  

 

Owocowa przekąska
• mała gruszka
• 2 cienkie plasterki chudego białego sera
• łyżeczka rodzynek  

 

Jogurt z bakaliami
• małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru
• 4-5 małych orzechów laskowych
• 1,5 średnich fig suszonych  

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin