W zimie odchudzanie nie jest łatwe, bo organizm potrzebuje więcej energii. Niskokaloryczna dieta musi być bogata w substancje odżywcze. To gwarancja bezpiecznego jej stosowania.
Dieta trwa: 15 dni (3 x 5 dni) Odchudza: ok. 1 kg w ciągu tygodnia. Można powtarzać: nie częściej niż raz na 2-3 miesiące. Polecana: przede wszystkim zimą osobom zdrowym, chcącym wysmuklić ciało, także tym zapracowanym, zestresowanym i przemęczonym. Niewskazana dla: kobiet w ciąży, matek karmiących, dzieci i młodzieży oraz wszystkich osób, które prowadzą bardzo aktywny tryb życia. Szczególnie bogata w: witaminę C, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne wspomagające organizm: magnez, potas i żelazo, a także pełnowartościowe białko. Wskazówki dla mężczyzn: panowie z nadwagą, niezbyt aktywni fizycznie, mogą stosować tę dietę bez zmian do 15 dni. Dzienna dawka kalorii: 1200. DZIEŃ 1. ŚNIADANIE 330 kcalMalinowe płatki II ŚNIADANIE 130 kcalLekka kanapka z kawałkami orzechówOBIAD 410 kcalKurczak z patelni z mango i awokadoPODWIECZOREK 100 kcalPorcja świeżych owoców KOLACJA 220 kcalSerek ziarnisty z bakaliami i miodemDZIEŃ 2. ŚNIADANIE 300 kcalGrahamka ze szpinakiem i łososiemII ŚNIADANIE 120kcalJogurt naturalny z kawałkami owocówOBIAD 430 kcalSoła z grilla z surówką warzywną z serem fetaPODWIECZOREK 120 kcal2 średnie figi suszoneKOLACJA 220 kcalPlastry grillowanego bakłażana w polewie jogurtowej z orzechami pistacjowymiDZIEŃ 3. ŚNIADANIE 310 kcal Jogurt na słodko z owocarniII ŚNIADANIE 110 kcalGruby plaster świeżego ananasaOBIAD 430 kcalIndyk z pieczonymi warzywamiPODWIECZOREK 100 kcalOwoce z otrębamiKOLACJA 230 kcalJajecznica na parze z suszonymi pomidorami oraz brokuły z kawałkami sera białego DZIEŃ 4. ŚNIADANIE 320 kcalKanapka na słodko z maślankąII ŚNIADANIE 110 kcalŚredni bananOBIAD 420 kcalTuńczyk w sałatcePODWIECZOREK 100 kcal10 niedużych orzechów laskowych, 6 niedużych migdałów, orzech wioskiKOLACJA 220 kcalSałatka z kurczaka z brokułami i kawałkami pomarańczyDZIEŃ 5. ŚNIADANIE 310 kcalSałatka ze świeżych warzyw z kawałkami wędzonego dorszaII ŚNIADANIE 120 kcalKanapka z szynką z indykaOBIAD 420 kcalKurczak faszerowany na chrupkoPODWIECZOREK 110 kcalOwocowa przekąskaKOLACJA 240 kcalJogurt z bakaliamiMagdalena PawlakDietetyk, Poradnia Żywieniowa FOOD LINESuper Linia (styczeń 2008)
Przepisy kulinarne
Dieta 1200 kcal (polowanie na witaminy)
Malinowe płatki• szklanka malin mrożonych • 3 łyżki płatków owsianych• szklanka kefiru naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu
Lekka kanapka z kawałkami orzechów• cienka kromka chleba żytniego razowego • 2 cienkie plasterki chudego białego sera • pokruszony orzech włoski
Kurczak z patelni z mango i awokado• średnia porcja filetu z piersi kurczaka (150g surowego mięsa) • pół średniego• mango• ćwierć średniego awokado• kilkanaście sztuk świeżych kiełków soi• kromka chleba żytniego lub pumpernikla• 1/3 szklanki soku z pomarańczy • liść laurowy • ulubione przyprawyFilet z kurczaka pokrój na kawałki, delikatnie przypraw i smaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Odczekaj chwilę, aż kurczak się zarumieni, następnie zalej mięso sokiem pomarańczowym, dodaj liść laurowy, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Po ugotowaniu wyłóż kawałki kurczaka do miski, dodaj obrane i pokrojone kawałki mango i awokado, kosteczki pumpernikla i kiełki.
Porcja świeżych owoców • średnia pomarańcza• 3 cząstki grejpfruta
Serek ziarnisty z bakaliami i miodem• opakowanie serka ziarnistego light• 4-5 małych orzechów laskowych• 3 średnie śliwki suszone• łyżeczka miodu pszczelego
Grahamka ze szpinakiem i łososiem• ćwierć opakowania szpinaku mrożonego• 4 cienkie plasterki chudego białego sera • średni pomidor• mała bułka grahamka• cienki plasterek wędzonego łososia• pokruszony orzech włoskiSzpinak włóż do rondla, duś przez 10-15 minut. Następnie wyjmij go, odsącz z wody, wymieszaj z pokruszonym serem białym, kawałkami pomidora bez pestek i kawałkami łososia. Bułkę podziel na dwie części, na każdą nałóż szpinak z dodatkami i podgrzej na krótko w piekarniku w temp. 180°C.
Jogurt naturalny z kawałkami owoców• małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru • mała gruszka
Soła z grilla z surówką warzywną z serem feta• średnia porcja fileta z soli (150 g surowej ryby) • średni pomidor • pół średniej żółtej papryki • pół średniej czerwonej papryki • pół szklanki krojonych winogron • cienki plaster sera feta light 30% tłuszczu • pół łodygi selera naciowego • łyżka białej fasoli konserwowej Cannelini• pół łyżki oliwy z oliwek• ulubione przyprawy • 2 czubate łyżki dzikiego ryżuFilet z soli skrop sokiem z cytryny i odstaw na kilkanaście minut do lodówki. Następnie przypraw, owiń w folię i połóż na rozgrzany grill. Umyj warzywa na surówkę, seler i paprykę oczyść i pokrój w piórka, pomidory pokrój w ósemki. Odsącz fasolkę, ser pokrój w kostkę. Wymieszaj składniki, dodaj połówki winogron bez pestek, skrop sokiem z cytryny, polej oliwą z oliwek i przypraw do smaku. Całość podawaj z ryżem na sypko.
Plastry grillowanego bakłażana w polewie jogurtowej z orzechami pistacjowymi• mały bakłażan• małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru• 10 średnich orzechów pistacjowych
Jogurt na słodko z owocarni• małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru • średni banan • 2 średnie morele suszone • łyżeczka rodzynek suszonych
Indyk z pieczonymi warzywami• średnia porcja filetu z piersi indyka (150 g surowego mięsa) • mały kabaczek• pół małej cukinii • 2 małe pomidory • pół średniej żółtej papryki• łyżka oliwy z oliwek• ulubione przyprawy• 2 kromki tosta pełnoziarnistegoFilet z indyka obsyp ziołami. Warzywa umyj, paprykę oczyść z gniazda nasiennego, wszystkie pokrój w plastry. Do dużego naczynia żaroodpornego wlej oliwę z oliwek, dodaj warzywa, wymieszaj, wlej szklankę gorącej wody, dopraw i posyp natką pietruszki. Na wierzch warzyw połóż filet z indyka. Naczynie przykryj, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 200°C przez ok. 60 minut. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze ok. 10 minut. Podawaj z tostami na ciepło.
Owoce z otrębami• szklanka malin mrożonych • 3 krążki jabłek suszonych • łyżeczka otrąb pszennych
Jajecznica na parze z suszonymi pomidorami oraz brokuły z kawałkami sera białego • jajko• 2 dodatkowe białka jaja (70 g) • łyżeczka suszonych pomidorów w oleju• pół opakowania brokułów mrożonych• 2 cienkie plastry białego chudego sera• świeże zioła
Kanapka na słodko z maślanką• szklanka maślanki naturalnej• 2 cienkie kromki chleba żytniego razowego • 2 czubate łyżki serka naturalnego kanapkowego 3% tłuszczu• 2 łyżeczki miodu
Tuńczyk w sałatce• kilka liści sałaty lodowej i roszponki• mała puszka tuńczyka w sosie własnym • plaster sera mozzarella• 2 średnie pomidory• 5 czarnych oliwek konserwowych• 5 sztuk minikukurydzy konserwowej• 1/3 szklanki makaronu razowego, mogą być kokardki• ulubione świeże zioła• ocet balsamiczny do smaku Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlej, dodaj kawałki odsączonego tuńczyka, umyte i porwane liście sałaty, kawałki pomidorów, mozzarelli, połówki oliwek i kawałki kukurydzy. Przypraw świeżymi ziołami wedle uznania. Dodaj ocet balsamiczny.
Sałatka z kurczaka z brokułami i kawałkami pomarańczy• mała porcja filetu z piersi kurczaka (120 g surowego mięsa) • 1/3 opakowania brokułów mrożonych • pół dużej pomarańczy • 2 łyżki otrąb pszennych • ulubione przyprawy
Sałatka ze świeżych warzyw z kawałkami wędzonego dorsza• kilka liści sałaty • średni pomidor• pół małego opakowania jogurtu naturalnego bez cukru• pół porcji wędzonego dorsza • pół jajka na twardo • kilkanaście sztuk świeżych kiełków • 2 cienkie kromki chleba pełnoziarnistego
Kanapka z szynką z indyka• kromka chleba chrupkiego żytniego• 2 łyżki serka naturalnego kanapkowego 3% tłuszczu • cienki plasterek szynki z indyka • średnie kiwi
Kurczak faszerowany na chrupko• mała porcja filetu z piersi kurczaka (130 g surowego mięsa) • ćwierć puszki pomidorów w kawałkach• pół małej zielonej papryki• pół małej żółtej papryki• pół średniej czerwonej papryki• mały pomidor • łyżeczka nasion sezamu • suchar • 2 cienkie kromki chleba żytniego pełnoziarnistego• estragon, ulubione przyprawyPiekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Natnij filet z kurczaka, wnętrze „kieszeni" przypraw solą i pieprzem. Do środka włóż gałązkę estragonu, kawałki żółtej i zielonej papryki. Filet ułóż na blasze do pieczenia, obsyp pokruszonym sucharem i nasionami sezamu. Wierzch polej odrobiną soku z cytryny, piecz przez 35-40 minut. Czerwoną paprykę upiecz, następnie zmiksuj razem z pomidorami z puszki i przypraw do smaku. Na głęboki talerz wylej mus pomidorowo-paprykowy, na środek nałóż faszerowany filet z kurczaka, posyp natką pietruszki. Podawaj z chlebem pełnoziarnistym.
Owocowa przekąska• mała gruszka• 2 cienkie plasterki chudego białego sera • łyżeczka rodzynek
Jogurt z bakaliami• małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru• 4-5 małych orzechów laskowych • 1,5 średnich fig suszonych
sylwekgle