Gulasz z piersi drobiowych polsko (1).doc

(30 KB) Pobierz
Gulasz z piersi drobiowych polsko-chiński

Gulasz z piersi drobiowych polsko-chiński

 

 

Składniki

Przepis

1 kg piersi drobiowej
0,5 kg pieczarek
papryka czerwona 2-3 (może być również żółta, zielona) w sezonie świeża lub słoik (650g) papryki konserwowej
2 dość duże marchewki
2-3 cebule groszek konserwowy - mała puszka
przecier pomidorowy w puszce (najmniejszy)
6 łyżek oleju
3 łyżki wódki czystej (niekoniecznie)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
przyprawy: curry, chińska mieszanka pikantna, wegeta, sos sojowy, przyprawa maggi w płynie, ketchup, sproszkowana papryka, sól, pieprz

     Piersi, pieczarki, paprykę, marchewkę i cebulę pokroić w dowolną kostkę lub w paski, piersi posypać 1 płaską łyżeczką curry, 1 łyżką chińskiej przyprawy oraz 1 łyżką mąki ziemniaczanej, odstawić na 20 min.
     Na rozgrzanym dobrze oleju ciągle mieszając smażymy kurczaka (przez ok. 3-4 min) i przekładamy do naczynia w którym będzie się dusiło. Potem na tym samym oleju szybko w ten sam sposób smażymy pokrojone: marchew, pieczarki, cebulę i paprykę (gdy świeża) – przekładamy do naczynia.
     Do wszystkiego dodajemy 4 łyżki stołowe maggi w płynie, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę vegety oraz 3 łyżki wódki czystej. Podlewamy 1 szklanką rosołu z kostki lub wody. Przykrywamy i dusimy ok. 25 min, od czasu do czasu mieszając.
     Po tym czasie dodajemy przecier, 2 łyżki ketchupu pikantnego, wtedy też dodać odsączony groszek i paprykę jeśli jest ze słoika.  Potrawę doprawić według uznania pieprzem, papryką w proszku, z solą uważamy gdyż te wcześniejsze przyprawy są dość słone. Podawać z ryżem lub pieczywem.

Kurczak smażony i duszony z cytryną

½ kurczaka,1 łyżeczka soli, mąka ziemniaczana, 2 posiekane plasterki świeżego imbiru lub 1 łyżeczka w proszku,

1 białko 6-7 pieczarek1 słodka papryka, skórka z 2 cytryn(bez białych części), 3 pióra szczypioru, sok z dużej cytryny, 5-6 łyżek oleju, 1,4 łyżki smalcu, 3 łyżki rosołu, 1 łyżka wódki, 1 łyżka sosu sojowego lub 1 łyżeczka maggi z 2 łyżeczkami wody, 2 łyżeczki cukru.

1. mięso z kurczaka pokrajać w cienkie plasterki, wymieszać z solą , mąką ziemniaczaną imbirem i białkiem odstawić na 30 min.

2.pieczarki pokrajać w paski

3.paprykę i skórkę ( bez białych części)pokrajać w cienkie paseczki

4.szczypior pokrajać w kawałki

5, olej mocno rozgrzać włożyć kurczaka smażyć przez 3 min na dużym ogniu, wybrać łyżką cedzakową

6.zlać olej zostawiając 2 łyżki, dodać smalec, rozgrzać włożyć pieczarki, paprykę i szczypior, mieszając smażyć na ostrym ogniu prze minutę

7. wlać rosół , sos sojowy wsypać cukier mieszając doprowadzić do zagotowania, włożyć kurczaka dusić minutę  ciągle mieszając, dodać skórkę i sok z cytryny dusić dalszą minutę mieszając kilkakrotnie podawać z ryżem duszonym lub smażonym

proporcje na 3-5 osób

smacznego!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin