Zapłodniona komórka jajowa (zygota) wędruje do jamy macicy, gdzie zagnieżdża się w jej błonie śluzowej, z której wytwarza się następnie łożysko wraz z błonami płodowymi stanowiącymi środowisko, w którym rozwija się płód. Rosnący płód w jamie macicy korzysta z substancji odżywczych czerpanych z krwi organizmu matki. Należy podkreślić, że krew matki nie miesza się z krwią płodu, dla której barierę stanowi łożysko, w którym ma miejsce wymiana substancji zawartych we krwi płodu i matki.
Łożysko po wyjęciu go z jamy macicy jest tworem płaskim, okrągłym, o średnicy około 20 cm. Jego powierzchnia zwrócona do płodu jest gładka, natomiast powierzchnia skierowana do ściany macicy jest nierówna i ściśle z nią związana. Ze środka łożyska wychodzi pępowina, w której przebiegają: żyła i dwie tętnice pępkowe. Żyłą dopływa krew do organizmu płodu, a tętnicami wraca do łożyska. Przez łożysko przepływa około 750 ml krwi na minutę, stąd też, aby utrzymać na właściwym poziomie ciśnienie krwi organizmu matki, serce jej musi zwiększyć ilość krwi dostarczanej na obwód o około 30-40%. U kobiety w ciąży fizjologicznie zwiększa się objętość krwi krążącej o około 30%. W związku ze zwiększonym zapotrzebowaniem organizmu na substancje odżywcze zwiększa się łaknienie kobiety, co prowadzi do wzrostu masy ciała.
witmat1