Zdrowie publiczne - Misja i nauka.pdf
(
111 KB
)
Pobierz
11446976 UNPDF
PRZEGL EPIDEMIOL 2002;56:547-57
Maria Miller, Andrzej Zieliński
ZDROWIE PUBLICZNE - MISJA I NAUKA
Zakład Promocji Zdrowia Państwowego Zakładu Higieny
Zakład Epidemiologii Państwowego Zakładu Higieny
Artykuł w części wstępnej zawiera opis historyczny rozwoju nauki
i zorganizowanej działalności praktycznej w dziedzinie zdrowia publiczne
go. Następnie autorzy podają definicje i zakres problematyki zdrowia
publicznego jako dziedziny wiedzy oraz działalności praktycznej. Okreś
lona jest pozycja zdrowia publicznego w systemie ochrony zdrowia, pod
stawowe kierunki oraz warunki skuteczności działań w dziedzinie zdrowia
publicznego.
Słowa kluczowe: zdrowie publiczne, warunki dla zdrowia, potrzeby zdrowotne
Key words: public health, health conditions, health needs
POWSTANIE I ROZWÓJ ZDROWIA PUBLICZNEGO JAKO AUTONOMICZNEJ
DZIEDZINY WIEDZY I DZIAŁALNOŚCI PRAKTYCZNEJ
Już starożytni Grecy... W tym przypadku nie można tego pominąć. Dwa i pół tysiąca
lat temu, gdy innym narodom choroby zsyłał Bóg, z zasady na obcych, ale czasem
również i na swoich, jako karę za nieposłuszeństwo, Hipokrates napisał rozprawę
„Powietrza, wody, miejsca" (1), w której ze zdumiewającą trafnością obserwacji powią
zał stan zdrowia ludności z warunkami środowiska w jakim ludzie żyli. Między innymi
ze stojącymi wodami skojarzył występujące w porze letniej epidemie biegunek i malarii.
W jego szkole na wyspie Kos zaczęto w stosunku do chorób używać określeń
epide-
meion
(odwiedzać ludzi) i
endemeion
(przebywać wśród ludzi), z których powstały
pojęcia epidemii i endemii.
W ciągu stuleci, które upłynęły od tego czasu wiele chorób „odwiedzało ludzi"
i więcej jeszcze „przebywało wśród ludzi", ale wyjaśnienia tego stanu rzeczy rzadko
wychodziły poza metafizykę w kierunku obserwacji empirycznych. Jednak na długo
zanim nauka o zdrowiu publicznym usystematyzowała swą problematykę, i wypracowa
ła swe metody badań, zaczęły pojawiać się ważne obserwacje dotyczące powstawania
oraz zwalczania rozmaitych typów masowo występujących chorób, w tym chorób z
niedoboru substancji odżywczych, a także chorób zakaźnych jeszcze przed wyjaśnieniem
ich zakaźnego charakteru.
Dokonana w końcu osiemnastego wieku obserwacja Linda, że szkorbut dotyka
żeglarzy atlantyckich, a żeglarze śródziemnomorscy są od niego wolni, stworzyła pod-
548
M Miller, A Zieliński
Nr 4
stawy do przeprowadzenia badania stanowiącego prototyp klinicznego badania kontro
lowanego. W wyniku tego badania Lind wykazał, że picie soku z cytrusów zarówno
zwalcza szkorbut jak i mu zapobiega. Będące następstwem tego badania wprowadzenie
cytrusów do żywienia we flocie brytyjskiej stanowi interwencję z dziedziny zdrowia
publicznego w całym tego słowa znaczeniu (2). W podobnym czasie Casal opisał
występowanie i podał dietetyczne zasady zwalczania pelagry
(mal de la rosa)
w hiszpań
skiej Asturii (3). Casal wyprzedził o ponad sto lat badania Goldbergera, który wyjaśnił
przyczyny powstawania pelagry w przeprowadzonych badaniach epidemiologicznych (4,
5). Około roku 1906 Takaki porównał rolę diety z łuskanego i nie łuskanego ryżu
w występowaniu zachorowań na beri-beri u marynarzy floty japońskiej (6). Jednak
kropkę nad „i" postawił dopiero w 1912 r. Kazimierz Funk izolując tiaminę i wprowa
dzając pojęcie choroby niedoborowej oraz termin
„vitaminum"
. Prace w tym zakresie
Funk kontynuował w Państwowym Zakładzie Higieny w Warszawie, który szczyci się
pionierstwem w jednej z kluczowych dla zdrowia publicznego dziedzin jaką jest, szeroko
dziś rozbudowana, nauka o żywności i żywieniu.
Od zarania ludzkości do lat dwudziestych ubiegłego stulecia choroby zakaźne stano
wiły najważniejszy problem zdrowia publicznego. Miarą tego znaczenia była wysoka
zachorowalność na choroby zakaźne oraz udział zgonów powodowanych przez te cho
roby wśród wszystkich zgonów. Choć przenoszenie chorób z człowieka na człowieka było
obserwowane od wieków, i stanowiło podstawę do praktycznych działań z dziedziny
zdrowia publicznego takich jak wariolizacja czy stosowanie kwarantanny, to spór między
zwolennikami zakaźnej i miazmatycznej teorii epidemii został rozstrzygnięty dopiero
w połowie dziewiętnastego wieku. Teoria miazmatyczna głosiła, że przyczyną takich
chorób jak cholera, dżuma czy ospa jest „morowe powietrze" - miazmaty wydobywające
się z wnętrzności ziemi. Natomiast teoria zakaźna przyjmowała istnienie czynników,
które przenoszą choroby z jednego człowieka na drugiego w bezpośrednim kontakcie,
za pośrednictwem wody, jedzenia lub powietrza. W czasie epidemii cholery w Londynie
w roku 1842 Snow przeprowadził badanie mogące służyć jako prototyp badania
kliniczno-kontrolnego (7). Stwierdził on, że osoby, które zachorowały na cholerę
w znacznie większym odsetku korzystały z wody wodociągowej pobieranej z Tamizy
poniżej ujścia ścieków, a osoby, które nie chorowały - z wodociągów pobierających
wodę powyżej miasta. Zauważył też, że chorzy mieszkańcy okolic Broad Street korzys
tali ze wspólnej studni na tej ulicy. Po usunięciu rękojeści pompy tej studni, liczba
zachorowań w okolicy Broad Street znacznie się zmniejszyła. Nie miazmaty Londynu,
a picie zanieczyszczonej wody było przyczyną epidemii. Wykrycie bakterii przez Kocha
i Pasteura stanowiło przypieczętowanie zwycięstwa teorii zakaźnej.
Jednak zwolennicy teorii miazmatycznej wysnuli swe błędne wnioski z wielkiej liczby
cennych obserwacji dotyczących warunków w jakich żyli chorzy ludzie i częstości
występowania chorób w różnych grupach społecznych. Przeciwnik Snowa Farr zaobser
wował, że w czasie epidemii częściej chorują ludzie z biednych, niżej położonych
dzielnic miast niż bogaci - mieszkający wyżej. On też zwrócił uwagę na to, iż górnicy
żyją krócej, i że „jest to jakoś zależne od warunków w jakich wykonują swą pracę" (8).
Wcześniej jeszcze przejęci ideami Rewolucji lekarze społecznicy francuscy Guillotin i
Pinel, a szczególnie Villerme, zwrócili uwagę na zależność umieralności od warunków
życia i pracy (9). Dotyczyło to szczególnie robotników przemysłowych. Nieco później
Nr 4
Zdrowie publiczne
549
bardzo dobitnie przedstawił to niemiecki patolog Virhoff badający warunki życia i stan
zdrowia robotników na Górnym Śląsku. Wiedząc już o bakteriach wywołujących gruź
licę protestował przeciw sprowadzaniu przyczyn występowania tej choroby tylko do
obecności czynnika zakaźnego. W jego opinii, to warunki życia i pracy na równi z
bakteriami stwarzają okoliczności konieczne do powstania i rozwoju choroby. Żądał
poprawy warunków życia ludzi z niższych warstw społecznych. Opinii Virhoffa nie były
podzielał Chadwick, angielski twórca systemu opieki zdrowotnej opartej na poradniach
i szpitalach prowadzonych przez fabryki. Przedtem zdrowiem ubogich obywateli zajmo
wały się parafie. System Chadwicka był pierwszym w świecie zintegrowanym systemem
ochrony zdrowia, ale przy okazji załatwiał ważną sprawę w interesie pracodawców. Aby
mieć zapewnioną opiekę lekarską należało pracować w przemyśle. Chadwick pisał
wprost, że ponieważ młodzi są skłonni do rebelii i strajków, a starsi pracownicy są
spokojniejsi i bardziej potulni należy dbać o długowieczność robotników (10).
Dziś znamy wiele mechanizmów, poprzez które ubóstwo oraz warunki życia, pracy
i środowiska wpływają na zdrowie jednostek i całych populacji, ale droga do ich pozna
nia nie była wcale łatwa. Pył, hałas, promieniowanie, czynniki toksyczne i rakotwórcze,
czynniki zakaźne, stres psychiczny, charakter pracy i czasu spędzanego poza pracą,
wysiłek fizyczny, ale i jego niedostatek wpływają na odporność lub bezpośrednio na
stan zdrowia i mogą ograniczać czas przeżycia. Lista ta jest o wiele dłuższa i obejmuje
bardzo wiele nie wymienionych tu czynników. Druga, równie długa lista obejmuje
czynniki chroniące zdrowie, zwiększające komfort życia, sprawność funkcjonowania
i przedłużające czas przeżycia. Należy jednak pamiętać, że każdy z tych czynników
zanim został rozpoznany jako problem zdrowia publicznego był przedmiotem wielu,
nieraz bardzo trudnych badań epidemiologicznych i dopiero w ich wyniku mógł być
uznany za przyczynę choroby, zmian podatności na chorobę lub za czynnik zmniej
szający prawdopodobieństwo zachorowania. Historia zdrowia publicznego opiera się
w równym stopniu na tworzeniu naszego zasobu wiedzy o czynnikach wpływających na
zdrowie jednostek i populacji, co na rozwoju metod badań epidemiologicznych
pozwalających rozstrzygnąć, co zdrowiu szkodzi, a co zdrowie wspiera. Kluczową rolę
odegrały tu osiągnięcia Mantela i Henszela, którzy do epidemiologii chorób
przewlekłych, szczególnie nowotworów, wprowadzili metody pozwalające z wielu
współwystępujących czynników wyłowić te, których związek z badaną chorobą lub
stanem może stanowić podstawę do ustalenia jego przyczyny (11). Warto uzmysłowić
sobie, że nie potrzeba być dziś bardzo starym, aby w ciągu swojego życia zmieścić daty
badań, które potwierdziły rolę wielu znanych czynników rakotwórczych. Wpływ palenia
tytoniu na powstawanie raka płuc został wykazany w roku 1950 (12), a rola azbestu
w powstawaniu raka płuc w 1955 (13). Aby nie mnożyć przykładów zauważmy tylko,
że określenie czynnika etiologicznego jest w wielu przypadkach koniecznym warunkiem
skutecznego zapobiegania chorobie. Nie jest jednak warunkiem wystarczającym.
O szkodliwym wpływie palenia tytoniu wiedzą wszyscy, a mimo to przedsiębiorstwa
zajmujące się produkcją i sprzedażą papierosów zarabiają krocie. Nie wystarczy zatem
wiedzieć, aby postępować racjonalnie. Zainicjowana w latach siedemdziesiątych ubieg
łego wieku, rozległa dziedzina zdrowia publicznego - promocja zdrowia, zajmuje się
tą właśnie problematyką. Wyrosła ona z doświadczeń socjologii, psychologii i pedago-
550
M Miller, A Zieliński
Nr 4
giki, a posługuje się głównie edukacją zdrowotną. Celem jej jest jednak nie tylko
dostarczenie wiedzy, lecz uzyskanie zmiany zachowań.
Wiedza o zdrowiu publicznym, aby mogła pretendować do miana nauki musiała
wytworzyć narzędzia pomiaru, a w konsekwencji również porównywania stanu zdrowia
jednostek i całych grup społecznych. Metody pomiaru stanu zdrowia populacji zostały
zapoczątkowane w postaci rejestrów chorób i zgonów. Warunkiem wstępnym powsta
nia systemu nadzoru epidemiologicznego, który mógłby być podstawą oceny stanu
zdrowia społeczeństwa, było wdrożenie systemu ochrony zdrowia nadzorowanego przez
stabilny rząd. Początki takiego systemu występowały już w starożytnym Rzymie, ale
dopiero nowożytne rządy europejskie były w stanie stworzyć je na nowo.
Praktyka zdecydowanie wyprzedzała tu teorię. Zarządzenia sanitarne dla miast
dotyczące wywożenia nieczystości, poboru wody i grzebania zmarłych były początkowo
sposobem pozbywania się uciążliwości, a nie świadomym działaniem na rzecz zdrowia
ludności. Dopiero w 1680 r. niemiecki filozof Leibnitz wezwał do stworzenia rady
zdrowia i zastosowania analizy umieralności do planowania systemu ochrony zdrowia.
Niemal w tym samym czasie John Gaunt opublikował w Anglii książkę „Natural and
Political Observations Made upon the Bills of Mortality", w której podał pewne
fundamentalne zasady nadzoru epidemiologicznego m.in. określił liczby zgonów z po
wodu różnych chorób oraz umieralność i wprowadził pojęcie wzorców chorobowych -
pierwowzór definicji chorób. Dalszy postęp stanowiło wprowadzenie przez Johanna
Petera Francka w Prusach w 1766 r. zasad nadzoru państwowego nad zdrowiem
ludności i warunkami dla zdrowia, który obejmował nadzór nad zdrowiem uczniów
w szkołach, zapobieganie wypadkom, opiekę nad matką i dzieckiem oraz nadzór nad
źródłami wody i odprowadzaniem ścieków.
Jednak początki współczesnego systemu nadzoru epidemiologicznego zostały
stworzone przez Lemuela Shatucka i Williama Farra. Shatuck w 1880 r. opubliko
wał raport Komisji Sanitarnej stanu Massachusetts, w którym powiązał liczbę zgonów,
umieralność niemowląt i ich matek oraz występowanie chorób zakaźnych z warunkami
bytowymi. Farr, pełniący funkcje superintendenta w departamencie statystyki w biurze
„Registrar General" dla Anglii i Walii zbierał dane statystyczne dotyczące zgonów
i zachorowań, poddawał je analizie i dostarczał wyniki władzom administracyjnym, ale
także publikował je, czyniąc dostępnymi dla szerokich kręgów ludzi (10).
Historia nadzoru epidemiologicznego oraz nadzoru nad zespołem czynników okreś
lanych jako warunki dla zdrowia - słowem nauki i praktyki zdrowia publicznego
w Polsce jest ściśle związana z powstaniem i działalnością Państwowego Zakładu Hi
gieny, do którego znacznie później, już po drugiej wojnie światowej, dołączyły inne
kolejno powstające instytucje zajmujące się poszczególnymi dziedzinami zdrowia pub
licznego. Cechą, która przez blisko 100 lat charakteryzowała działalność Państwowego
Zakładu Higieny było ukierunkowanie „ku zdrowiu", zaś u podstaw działalności -
szerokie, wielosektorowe pojmowanie uwarunkowań zdrowia.
Druga połowa dwudziestego wieku przyniosła intensywny rozwój nauki o zdrowiu
publicznym. Okres ten charakteryzował się wprzęgnięciem do praktyki i teorii zdrowia
publicznego wyników innych nauk na niespotykaną dotychczas skalę. Jednocześnie
z nauki o zdrowiu publicznym zaczęły się wyodrębniać autonomiczne dziedziny oparte
na własnych przesłankach metodologicznych. Należą tu, prócz tradycyjnych, wymienio-
Nr 4
Zdrowie publiczne
551
nych wyżej specjalności, organizacja i zarządzanie systemami opieki zdrowotnej, ich
ekonomika oraz ekonomika działań prozdrowotnych.
Podstawowym narzędziem zdrowia publicznego pozostaje nadal epidemiologia - jest
ona głównym narzędziem pomiaru sytuacji zdrowotnej, potrzeb zdrowotnych, uczest
niczy więc w formułowaniu priorytetów zdrowotnych, pozwala wreszcie oceniać sku
teczność podejmowanych działań. Choć wielka intuicyjna spostrzegawczość pozwoliła
Bakerowi, już w osiemnastym wieku, związać endemiczne występowanie kolki jelitowej
w hrabstwie Devonshire z piciem cydru sporządzanego w naczyniach zawierających
ołów (14), to dopiero rozwój epidemiologii współczesnej pozwolił na identyfikację
przyczyny oraz objęcia kontrolą jednej z pierwszych epidemii schorzenia wywołanego
przez skażone środowisko - chorobę Minamata. Była to pierwsza znana epidemia
zatrucia metylortęcią i jedna z najlepiej udokumentowanych chorób środowiskowych
(Japonia, 1950 r.) (15). Bez szeroko stosowanych technik epidemiologii obserwacyjnej
niemożliwe byłyby skoordynowane działania, które doprowadziły do eliminacji ospy
w świecie. Realizacja programu eliminacji ospy stanowi klasyczny przykład skoordyno
wanego programu zdrowia publicznego, którego ocena - jedynie w kategoriach finan
sowych - wyraża się całkowitymi wydatkami ok. 200 mln dolarów a oszczędności
oszacowano na 1,5 mld dolarów każdego roku. Podkreśla się, iż do sukcesu tego
programu przyczyniło się wiele czynników: powszechna polityczna aprobata, wyraźnie
zdefiniowany cel, ścisłe terminy jego osiągnięcia, kompetentny personel, elastyczne
strategie. Są to warunki konieczne do realizacji każdego programu prozdrowotnego
(16, 17, 18, 19).
ZDOWIE PUBLICZNE, A SYSTEM OPIEKI ZDROWOTNEJ
Krótki wgląd w historię medycyny wskazuje, iż myślenie kategoriami zdrowia pub
licznego obecne było w systemach ochrony zdrowia od zawsze, jednakże ewaluowało
w zależności od zmieniającej się sytuacji zdrowotnej społeczeństw oraz jej przyczyn
i uwarunkowań, a także w zależności od rozwoju i zasad organizacji oraz finansowania
opieki zdrowotnej.
W Polsce do początku lat 90-tych, czyli do chwili wprowadzenia nowych zasad
finansowania świadczeń medycznych, zdrowie publiczne rozumiano jako powszechną
ochronę zdrowia obejmującą całe społeczeństwo. Całość świadczeń miało zapewnić
państwo, także w zakresie doskonalenia warunków środowiskowych i całego kompleksu
problemów pozamedycznych składających się na zbiór
warunków dla zdrowia.
W warunkach centralnego finansowania całego systemu ochrony zdrowia traci uza
sadnienie termin
zdrowie publiczne,
a także „publiczna służba zdrowia" stosowane
w świecie (także w Polsce do 1948 roku) dla odróżnienia organizacji i świadczeń służb
państwowych (rządowych i samorządowych) na rzecz zdrowia publicznego - od orga
nizacji i świadczeń instytucji pozarządowych, prywatnych, na rzecz zdrowia indywidu
alnego.
Reforma finansowania świadczeń medycznych, która dokonała się w naszym kraju
i podlega dalszym modyfikacjom, wymusza wyraźne wskazanie miejsca oraz zakresu
i organizacji zdrowia publicznego w całym
systemie ochrony zdrowia
w Polsce (17, 18,
20, 21).
System ochrony zdrowia obejmuje następujące sfery działania:
Plik z chomika:
mpwjs
Inne pliki z tego folderu:
Zdrowie publiczne.ppt
(566 KB)
Rodzina w sytuacji choroby psychicznej.rtf
(2 KB)
Chory w rodzinie i jej wpływ na funkcjonowanie.rtf
(4 KB)
Rodzina jako miejsce edukacji zdrowotnej i sprawnościowej.rtf
(3 KB)
style radzenia sobie z chorobą.rtf
(6 KB)
Inne foldery tego chomika:
! Integracja i animacja (gry i zabawy)
! Integracja i animacja (gry i zabawy)(1)
! Rożności
✹Resocjalizacja, patologie społeczne
✹Resocjalizacja, patologie społeczne(1)
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin