żywienie 2.pdf

(528 KB) Pobierz
Prezentacja programu PowerPoint
Edo, ergo sum –Jem więc jestem
Vinum lac senum – Wino to mleko starców
MSZ
72376160.006.png 72376160.007.png
Vincent van Gogh – „Jedzący kartofle”, 1885,
Rijksmuseum Van Gogh, Amsterdam
MSZ
72376160.008.png
Dane o wielkości zapotrzebowania organizmu na energię i składniki
pokarmowe
- opracowanie norm - żywienia
wyżywienia
Normy żywienia dla ludności w Polsce.
(energia, białko, tłuszcz, witaminy i składniki mineralne)
Światosław Ziemlański, Barbara Bułhak-Jachymczyk, Janina
Budzyńska-Topolowska, Bogumiła Panczenko-Kresowska, Maria
Wartanowicz (wyd. II zmienione – Nowa Medycyna 4/98)
http://www.izz.waw.pl
MSZ
72376160.009.png 72376160.001.png
Norma żywienia
Ilość energii oraz niezbędnych składników odżywczych, wyrażona w
przeliczeniu na jedną osobę i jeden dzień, uwzględniająca specyficzne
dla wyróżnionych grup różnice w zapotrzebowaniu organizmu
zależne od wieku, płci, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej, a
także związane z warunkami bytowania i trybem życia.
Aktualny stan wiedzy o zapotrzebowaniu człowieka na energię i
składniki odżywcze.
Normy wyżywienia
Ilość produktów spożywczych potrzebnych do zestawienia racji
pokarmowej zgodnej z normami żywienia.
Normy żywienia przeznaczone przede wszystkim do planowania
wyżywienia jednostek i grup ludności, wyrażonego w produktach
rynkowych o znanym składzie i wartości odżywczej.
Planowanie do wyżywienia na skalę kraju odnosi się do surowców
pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
MSZ
72376160.002.png 72376160.003.png
Wartości bezpiecznego poziomu spożycia i wartości
zalecanego spożycia .
Normy ustalone na poziomie tzw. zalecanego spożycia - to taka
ilość danego składnika odżywczego (wyrażona w przeliczeniu na
osobę/dobę), która pokrywa zapotrzebowanie każdego osobnika w
obrębie grupy, w tym także osób o szczególnie dużym
zapotrzebowaniu, a ponadto zawiera większe rezerwy wystarczające
na zaspokojenie potrzeb wynikających ze zwyczajów żywieniowych
populacji.
Normy ustalone na poziomie bezpiecznego spożycia to taka ilość
danego składnika odżywczego (wyrażona w przeliczeniu na kg masy
ciała/dobę lub na osobę/dobę), która wystarcza na pokrycie
zapotrzebowania na ten składnik u 97,5% osobników zaliczonych do
danej grupy.
MSZ
72376160.004.png 72376160.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin