Pasztet z Kurczaka.rtf

(1 KB) Pobierz

. Duży kurczak

2. 1 kg boczku surowego

3. Wątroba wieprzowa ok. 0,45 kg

4. Kawałek wołowiny

5. Dwie duże bułki

6. Jaja 6 szt

7. Sól, pieprz, imbir i gałka muszkatołowa do smaku.

 

W dużym garnku gotuję kurczaka, boczek i wołowinę z warzywami, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W drugim garnku sparzam wątrobę.

Mięso wyjmuję z rosołu i oddzielam od kości. Studzę.

Następnie mięso, boczek wołowinę i wątróbkę mielę dwa razy przez maszynkę o małych oczkach.

Bułki wkładam do garnuszka i zalewam rosołem, by nasiąkły. Po nasiąknięciu rosołem - mielę.

Teraz wszystko wykładam do miski, dodaję 6 jaj, sól, pieprz, imbir i gałkę muszkatołową do smaku i wyrabiam. Jeśli jest za gęste, podlewam rosołem.

Po wyrobieniu można już wykładać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką blachę.

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez 60-80 min.

Rosół, po zebraniu tłuszczu, można wykorzystać na jakąś zupkę.

Można na wierzch pasztetu, przed włożeniem do piekarnika, położyć plastry surowego boczku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin