Konfitura pomidorowo- pomarańczowa
EDIPRESSE
30 min, 40 porcji1 porcja 45 kaloriiSkładniki: - 80 dag zielonych pomidorów - 3 pomarańcze - 1 opakowanie żelfixu 3:1 - 35 dag cukruPomidory dokładnie umyć, pokroić na plasterki, pomarańcze wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem, jedną pokroić na cienkie plastry, a z pozostałych wycisnąć sok.Pomidory przełożyć do garnka, dodać sok pomarańczowy, wsypać żelfix, doprowadzić do zagotowania, ciągle mieszając drewnianą łyżką.Dosypać cukier, wrzucić plastry pomarańczy pokrojonej razem ze skórką, gotować jeszcze 5 minut, garnek zestawić z ognia, łyżką cedzakową zebrać pianę.Napełnić po brzegi wyparzone słoiki, szczelnie zakręcić pokrywki, słoiki ustawić do góry dnem na 5 minut.Polecamy:Z dodatkiem żelfixu 3:1 szybko przygotujesz niskosłodzone konfitury. Umyte i rozdrobnione owoce wystarczy zagotować z żelfixem 3:1, dodać cukier (350 g na każdy kilogram owoców), gotować 2 minuty, zdjąć pianę i napełnić słoiki. Dodatek żelfixu chroni przetwory przed pleśnieniem.
emikra8