Konfitura pomidorowo- pomarańczowa.doc

(21 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem

 

 

Konfitura pomidorowo- pomarańczowa

EDIPRESSE



 

30 min, 40 porcji
1 porcja 45 kalorii

Składniki:
- 80 dag zielonych pomidorów
- 3 pomarańcze
- 1 opakowanie żelfixu 3:1
- 35 dag cukru


Pomidory dokładnie umyć, pokroić na plasterki, pomarańcze wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem, jedną pokroić na cienkie plastry, a z pozostałych wycisnąć sok.
Pomidory przełożyć do garnka, dodać sok pomarańczowy, wsypać żelfix, doprowadzić do zagotowania, ciągle mieszając drewnianą łyżką.
Dosypać cukier, wrzucić plastry pomarańczy pokrojonej razem ze skórką, gotować jeszcze 5 minut, garnek zestawić z ognia, łyżką cedzakową zebrać pianę.
Napełnić po brzegi wyparzone słoiki, szczelnie zakręcić pokrywki, słoiki ustawić do góry dnem na 5 minut.

Polecamy:
Z dodatkiem żelfixu 3:1 szybko przygotujesz niskosłodzone konfitury. Umyte i rozdrobnione owoce wystarczy zagotować z żelfixem 3:1, dodać cukier (350 g na każdy kilogram owoców), gotować 2 minuty, zdjąć pianę i napełnić słoiki. Dodatek żelfixu chroni przetwory przed pleśnieniem.
 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin