Kohersen_przepisy_calosc.pdf

(14102 KB) Pobierz
untitled
KUCHNIA SMAKÓW
I ZAPACHÓW
300 PRZEPISÓW NA ROBOTA KOHERSEN
413626839.006.png
Redaktor
Dr Maciej Waszczyk
Zespół redakcyjny
Danuta i Robert Guzek, Monika Mroczkowska
KUCHNIA SMAKÓW
I ZAPACHÓW
Koordynator projektu przygotowania przepisów
Iza i Albin Grządkowscy
Kierownik zespołu przygotowującego przepisy
Danuta i Robert Guzek
300 PRZEPISÓW NA ROBOTA KOHERSEN
Autorzy potraw
Danuta i Robert Guzek, Iza i Albin Grządkowscy, Katarzyna i Bartłomiej Dymińscy,
Tomasz Krajewski, Andrzej Adamowicz, Elżbieta Malinowska, Elżbieta Łapacz
Użyte w tekście barwne fotogra e potraw stanowią ilustrację autentycznych dań
wykonanych podczas przygotowywania ich w robocie KOHERSEN.
Fotogra e
Ewa Panasiuk - Grupa 3M, Taurus
Opracowanie gra czne i skład
Jacek Michałowski - Grupa 3M
Wydanie I
Gdynia 2008 r.
DLF sp. z o.o.
ul. Inżynierska 87
81-591 Gdynia
Tel. 058 781 43 63
e-mail: sekretariat@dlf.pl
www.dlf.pl
ISBN 978-83-92-72-68-0-7
Wszelkie prawa zastrzeżone
Copyrights by DLF sp. z o.o.
413626839.007.png
Zdrowe posiłki, piękna kuchnia
Drodzy Państwo,
Serdecznie dziękujemy za zaufanie okazane firmie DLF i zakup robota KOHERSEN,
który z pewnością stanie się najlepszym współpracownikiem i przyjacielem w Państwa
kuchni. Produkuje go hiszpański koncern Taurus, który posiada 40-letnie doświadczenie
w dziedzinie projektowania urządzeń AGD. Wyłączny Importer i Generalny Dystrybutor,
firma DLF istnieje na polskim rynku od początku lat dziewięćdziesiątych, zaufało nam już
ponad ćwierć miliona klientów, pracuje dla nas ponad tysiąc przedstawicieli handlowych
w blisko pięćdziesięciu biurach w całym kraju.
Przy tworzeniu robota KOHERSEN firma Taurus oparła się na technologii indukcji,
najnowocześniejszym rozwiązaniu technologicznym w dziedzinie gotowania. Jesteśmy
przekonani, że przygotowywanie potraw w zaproponowany przez nas sposób pozwoli
Państwu osiągnąć sukces kulinarny.
Książka kucharska ułatwi to zadanie. Mamy nadzieję, że wraz z nią odkryją Państwo,
iż gotowanie może być szybkie i proste, a jedzenie przygotowywane według naszych
przepisów jest zdrowe i smaczne. Kuchnia, którą proponujemy nie jest wyszukana, jednak
potrawy które przedstawiamy z pewnością mile zaskoczą samych Państwa, Rodzinę
i Przyjaciół.
Niniejsza książka kucharska ma pomóc również w przygotowywaniu potraw
zdrowych i lekkich. Ten sposób odżywiania, niezwykle popularyzowany na świecie,
z dnia na dzień zyskuje coraz więcej nowych zwolenników w Polsce.
Decyzja o zakupie robota KOHERSEN oznacza krok w przyszłość oraz postawienie
na funkcjonalność i innowację. To także nowy styl życia dzięki zdrowemu i smacznemu
odżywianiu. To jest prawdziwy pomysł na lepsze życie.
Serdecznie pozdrawiam,
Sławomir Radacki
Prezes Zarządu
Dyrektor Generalny
DLF sp. z o.o.
5
413626839.008.png 413626839.009.png 413626839.001.png
Od Redaktora.
Oddając do rąk użytkowników książkę kucharską, zawierającą instrukcję przygotowywania
potraw przy pomocy robota KOHERSEN, chciałbym przede wszystkim bardzo podziękować
wszystkim tym, którzy przyczynili się do jej powstania.
W szczególności chciałbym najserdeczniej podziękować całemu zespołowi
przygotowującemu potrawy. Są to osoby, które poświęcając swój prywatny czas, zapał
i pełen entuzjazm, przez niemal dwa miesiące spędzały po kilka godzin dziennie
przy stole kuchennym. Osoby te gotowały w jednej, wspólnej kuchni zaaranżowanej
w biurze ALBION Albina i Izy Grządkowskich oraz Nicolasa Spiridisa w Warszawie.
Efekt ich pracy, zawarty na kolejnych stronach tego podręcznika, świadczy nie tylko
o ich umiejętnościach i wytrwałości, ale również o ponadprzeciętnej zdolności do pracy
zespołowej.
W imieniu kierownictwa, dystrybutorów, przedstawicieli i pracowników DLF, ale
przede wszystkim w imieniu wszystkich użytkowników robota KOHERSEN, chciałbym
podziękować Wam za to, co uczyniliście dla powstania tej książki. Dziękuję kierownikom
całego zespołu, Danusi i Robertowi Guzek, którzy planowali pracę, zamawiali produkty
i dokonali opracowania przepisów. Dziękuję wszystkim członkom zespołu: Katarzynie
i Bartłomiejowi Dymińskim, Tomaszowi Krajewskiemu, Andrzejowi Adamowiczowi,
Elżbiecie Malinowskiej i Elżbiecie Łapacz , za wkład ich pracy i oddanie swojej kreatywności
na rzecz wspólnego dzieła.
Wszystkim klientom pragniemy zwrócić uwagę, aby przed pierwszym gotowaniem
dokładnie przeczytali instrukcję obsługi robota. Proponujemy, aby na początku wypróbowali
najprostsze przepisy, które znajdują się w rozdziale: Pierwsze przepisy. Parametry gotowania
(czas, temperatura, prędkość) mogą nieco różnić się od tych podanych w książce. Może
mieć na to wpływ inna twardość i świeżość produktów od tych, które zostały zastosowane
podczas przygotowywania przepisów. Prosimy o zwrócenie na to szczególnej uwagi
i w razie potrzeby ich modyfikowanie.
Służymy wszelka pomocą, chętnie odpowiemy na pytania, które pojawią się podczas
korzystania z robota KOHERSEN. Prosimy wówczas o kontakt z osobą, która była
u Państwa w domu na prezentacji.
Życzymy Wszystkim dużo satysfakcji podczas używania robota KOHERSEN.
Dr Maciej Waszczyk
Wiceprezes Zarządu
Dyrektor Marketingu i Sprzedaży
DLF sp. z o.o.
7
413626839.002.png 413626839.003.png
pierwsze przepisy
zupy
Spis treści
dania główne
sosy
Wprowadzenie ..............................................15
Skróty i miary ................................................16
Sterowanie ....................................................17
Przydatne wskazówki ....................................19
Kapuśniak ......................................................38
Krupnik .........................................................39
Rosół .............................................................39
Zupa brokułowo-pieczarkowa.......................40
Zupa jarzynowa.............................................40
Zupa kalafiorowa lub z brokułów ..................41
Zupa koperkowa ...........................................42
Zupa krem z pieczarek..................................42
Zupa krem z liści sałaty .................................43
Zupa krem z łososia.......................................43
Zupa krem z papryki .....................................44
Zupa krem z pieczarek II...............................44
Zupa krem z zielonego ogórka ......................45
Zupa mleczna ...............................................45
Zupa ogórkowa .............................................46
Zupa pieczarkowa .........................................46
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami ............47
Zupa pomidorowa.........................................48
Zupa rybna na piwie .....................................48
Zupa szpinakowa...........................................49
Żurek z białą kiełbasą i z jajkiem ...................50
Żurek na białej kiełbasie II .............................51
sałatki
pierwsze przepisy
Bułki grahamki...............................................23
Chleb pszenny ze słonecznikiem i dynią........23
Kawa cappuccino ..........................................24
Lody truskawkowe.........................................24
Masło ............................................................25
Placki ziemniaczane ......................................25
Shake truskawkowy .......................................26
Sok z natki pietruszki.....................................26
Sok z pomarańczy .........................................27
Surówka ........................................................27
Zabajone .......................................................27
Zupa krem z pieczarek.................................28
Zupa krem z liści sałaty .................................29
Zupa krem z zielonego ogórka ......................29
surówki
potrawy dla niemowląt
pieczywo
kanapki
2
dania główne
Chilli Con Carne w pieczonym ziemniaku .....53
Ciasto naleśnikowe podstawowe ...................54
Dorsz w sosie musztardowym .......................54
Farsz do pierogów z mięsem .........................55
Farsz do pierogów z pieczarkami...................55
Fasolka po bretońsku.....................................56
Filet z polędwicy w sosie koniakowym ..........56
Golonka w sosie piwnym...............................57
Gołąbki .........................................................58
Gulasz po węgiersku .....................................59
Jarzyny w sosie beszamelowym.....................60
Karkówka Tysiąca Wysp ................................61
Karkówka w sosie myśliwskim .......................62
Karp faszerowany w galarecie........................63
Karp faszerowany ..........................................64
Klopsy rybne .................................................65
Kluski kładzione ............................................65
ciasta i dodatki do ciast
Barszcz czerwony zabielany ..........................31
Barszcz czerwony czysty ...............................32
Barszcz ukraiński ...........................................33
Cygański kocioł..............................................34
Flaki wołowe .................................................35
Grochówka ...................................................36
Gruzińska zupa pomidorowa.........................37
Kapuśniak wileński ........................................37
desery
napoje
drinki alkoholowe
przyprawy i marynaty
9
1
3
zupy
413626839.004.png 413626839.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin