Kohersen_13_drinki_alkoholowe.pdf

(494 KB) Pobierz
untitled
drinki alkoholowe
13
413627097.013.png 413627097.014.png
drinki alkoholowe 13
Ajerkoniak
6 żółtek
200 g cukru
1 cukier waniliowy
250 g mleka zagęszczonego
50 ml mleka 3,2 %
250 ml czystego alkoholu
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć żółtka, cukier, cukier waniliowy, zaprogramować
czas 10 min, temp. 70ºC, prędkość 3. Po minucie przez otwór w pokrywie, na
pracujące noże, wlać mleko zagęszczone, mleko 3,2 %, po 5 minutach wlać
alkohol.
Warianty
Zamiast cukru można dodać 200 g cukierków kukułek, zmiksowanych przez 20 s,
z prędkością 10.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
6 żółtek
200 g cukru
1 cukier waniliowy
Po 1 min przez otwór w pokrywie wlać
250 g mleka zagęszczonego
50 ml mleka 3,2 %
Po 5 min przez otwór w pokrywie wlać
250 ml czystego alkoholu
10 min
70ºC
3
Drink arbuzowy
300 g oczyszczonego miąższu z arbuza
3 ł/s rumu
5 ł/s cukru
sok z jednej cytryny
kilka kostek lodu
2½ MK białego wytrawnego wina
2½ MK półsłodkiego wina musującego
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć arbuza, dodać rum, cukier, sok z cytryny,
kostki lodu, miksować przez 30 s, z prędkością 8. Dodać wino i mieszać
przez 30 s, z prędkością 6.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
300 g oczyszczonego miąższu z arbuza
3 ł/s rumu
5 ł/s cukru
sok z jednej cytryny
kilka kostek lodu
30 s
8
2½ MK białego wytrawnego wina
2½ MK półsłodkiego wina musującego
30 s
6
13 drinki alkoholowe
209
13 drinki alkoholowe
209
413627097.015.png 413627097.016.png
Grog
1½ MK ciemnego rumu
600 g wody
sok z dwóch cytryn
2 ł/s cukru
4 goździki
niewielki kawałek laseczki cynamonu
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać goździki, cynamon i cukier, ustawić
czas 10 min, temp. 100°C, prędkość 3. Po 8 min gotowania przez otwór w pokrywie
wlać rum, sok z cytryn. Podawać gorący.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
600 g wody
2 ł/s cukru
4 goździki
niewielki kawałek laseczki cynamonu
Po 8 min przez otwór w pokrywie dodać
1½ MK ciemnego rumu
sok z dwóch cytryn
10 min
100ºC
3
Koktajl brzoskwiniowy z alkoholem
1 MK rumu
150 g kostek lodu
60 g brzoskwiń z puszki
30 ml syropu z brzoskwiń
40 ml soku z cytryny
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć lód i brzoskwinie, zaprogramować czas 15 s,
prędkość 10. Dodać pozostałe składniki, mieszać przez 20 s, z prędkością 6.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
150 g kostek lodu
60 g brzoskwiń z puszki
15 s
10
1 MK rumu
30 ml syropu z brzoskwiń
40 ml soku z cytryny
20 s
6
210
drinki alkoholowe
13
413627097.001.png 413627097.002.png 413627097.003.png
Krwawa Mary
6 kostek lodu
2 MK wódki
2 MK soku pomidorowego
pieprz i sól
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, miksować przez 15 s,
z prędkością 10.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
6 kostek lodu
2 MK wódki
2 MK soku pomidorowego
pieprz i sól
15 s
10
Krem czekoladowo-kawowy
6 żółtek
250 g cukru
1 cukier waniliowy
300 ml mleka zagęszczonego
3 MK czystego alkoholu
2 ł/s kakao
1 ł/s kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, cukier, cukier waniliowy,
kakao, kawę, zaprogramować czas 10 min, temp. 70ºC, prędkość 3. Po 1 minucie
dodać na pracujące noże zagęszczone mleko, po 5 minutach wlać przez otwór
w pokrywie alkohol.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Założyć motylek
6 żółtek
250 g cukru
1 cukier waniliowy
1 ł/s kawy rozpuszczalnej
2 ł/s kakao
Po 1 min przez otwór w pokrywie dodać
300 ml mleka zagęszczonego
Po 5 min przez otwór w pokrywie dodać
3 MK czystego alkoholu
10 min
70ºC
3
13 drinki alkoholowe
211
413627097.004.png 413627097.005.png 413627097.006.png 413627097.007.png
Miodówka grzana
500 ml koniaku lub wódki
150 g miodu
sok z 2 cytryn
sok z ¼ różowego grejpfruta
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wlać alkohol i miód, podgrzewać przez 10 min, w temp.
50°C, z prędkością 3. Po 6 minutach podgrzewania na pokrywę zamkniętą miarką
wycisnąć sok z cytryny i grejpfruta.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
500 ml koniaku lub wódki
150 g miodu
Po 6 min wylać na pokrywę
sok z 2 cytryn
sok z ¼ różowego grejpfruta
10 min
50ºC
3
Miodówka z lodem
1 torebka kostek lodu
250 ml czystej wódki
1½ MK soku z cytryny
1 MK miodu
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć składniki w podanej kolejności, miksować przez
15 s, z prędkością 8.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
1 torebka kostek lodu
250 ml czystej wódki
1½ MK soku z cytryny
1 MK miodu
15 s
8
212
drinki alkoholowe
13
413627097.008.png 413627097.009.png 413627097.010.png 413627097.011.png 413627097.012.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin