Kohersen_11_desery.pdf

(805 KB) Pobierz
untitled
desery
11
413627655.009.png 413627655.010.png
desery 11
Angielski deser
4 białka,
250 ml śmietanki 30%
40 g cukru
250 ml szampana
250 ml likieru kawowego
4 ł/s rozdrobnionych orzechów
włoskich
4 ł/s pokruszonych kruchych ciastek
Wykonanie:
Założyć motylek, do suchego naczynia miksującego wbić białka, zaprogramować
czas 3 min, prędkość 5. Ustawić czas 1 min, prędkość 3, przez otwór w pokrywie
dodać cukier, likier kawowy, szampan, przełożyć do innego naczynia. Założyć
motylek. Do suchego, schłodzonego naczynia miksującego wlać śmietankę,
zaprogramować czas 2 min, prędkość 4. Bitą śmietanę połączyć z pianą,
zaprogramować czas 30 s, prędkość 3. Deser nakładać od razu do pucharków,
dekorować orzechami i ciastkami.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Założyć motylek
4 białka
3 min
5
Przez otwór w pokrywie dodać
40 g cukru
250 ml szampana
250 ml likieru kawowego
1 min
3
Przełożyć do innego naczynia
Założyć motylek. Do suchego, schłodzonego naczynia miksującego
wlać
250 ml śmietanki 30%
2 min
4
piana z białek
30 s
3
Nakładać od razu do pucharków, dekorować orzechami i ciastkami.
Bananowy krem
500 ml mleka
6-7 ł/s kaszy manny
500 g jabłek,
2 banany,
2 ł/h syropu kukurydzianego
50 ml ciepłej wody
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wlać mleko, wsypać kaszę manną, zaprogramować czas
10 min, temp. 90ºC, prędkość 5. Przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego
włożyć obrane ze skórki jabłka podzielone na cząstki, dodać banany, syrop kukurydziany,
50 ml wody, zaprogramować czas 3 min, temp. 100ºC, prędkość 6-7, wystudzić. Założyć
motylek, dodać wystudzoną kaszę manną, miksować przez 1 min, z prędkością 5. Podawać
z bakaliami, świeżymi owocami.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
500 ml mleka
6–7 ł/s kaszy manny
10 min
90ºC
5
Przełożyć do innego naczynia
500 g jabłek,
2 banany,
2 ł/h syropu kukurydzianego
50 ml ciepłej wody
3 min
100ºC
6-7
Założyć motylek
wystudzona kasza manna
1 min
5
Podawać z bakaliami, świeżymi owocami.
11 desery
187
413627655.011.png 413627655.012.png
Bita śmietana
500 ml śmietanki 36%
Wykonanie:
Założyć motylek, wlać do naczynia miksującego śmietanę, ubijać przez ok. 2 min,
z prędkością 4.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Założyć motylek
500 ml śmietanki 36%
2 min
4
Brzoskwinie w kremie
1 puszka brzoskwiń (850 ml)
50 g polewy czekoladowej
350 g twarożku mascarpone
150 g jogurtu naturalnego
1 torebka cukru waniliowego
2 ł/s cukru
20 ml likieru pomarańczowego
1 torebka suszonej skórki
pomarańczowej
rozdrobniona czekolada do dekoracji
Wykonanie:
Brzoskwinie odsączyć. Do naczynia miksującego włożyć polewę czekoladową,
twarożek mascarpone, jogurt, cukier, cukier waniliowy, likier pomarańczowy
i suszoną skórkę pomarańczową, zaprogramować czas 1 min, prędkość
5-6. Do pucharków włożyć pokrojone brzoskwinie, zalać kremem mascarpone.
Udekorować czekoladą.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
1 puszka brzoskwiń – odsączyć
50 g polewy czekoladowej
350 g twarożku mascarpone
150 g jogurtu naturalnego
1 torebka cukru waniliowego
2 ł/s cukru
20 ml likieru pomarańczowego
1 torebka suszonej skórki pomarańczowej
1 min
5-6
Do pucharków włożyć pokrojone brzoskwinie, zalać kremem mascarpone. Udekorować czekoladą.
188
desery
11
413627655.001.png 413627655.002.png
Budyniowe pucharki
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 opakowanie budyniu czekoladowego
1 l mleka
1 puszka mandarynek
50 g miękkiego masła
1 tabliczka czekolady
1 ł/s posiekanej kandyzowanej skórki
pomarańczowej
2 jajka
50 g likieru pomarańczowego
50 g rumu
Wykonanie:
Rozdrobnić w suchym naczyniu miksującym czekoladę miksując przez 15 s,
z prędkością 7. Przełożyć do innego naczynia. Założyć motylek, do naczynia
miksującego włożyć białka i ubijać przez 2 min, z prędkością 5. Przełożyć do
innego naczynia. Do naczynia miksującego wlać 500 ml mleka, wsypać budyń
śmietankowy, gotować przez 8 min, w temp. 90ºC, z prędkością 4. Do gorącego
budyniu waniliowego dodać 2 żółtka, drobno posiekaną skórkę pomarańczową
oraz likier pomarańczowy, zaprogramować czas 2 min, prędkość 5. Białka dodać
do masy i wyrabiać przez 30 s, z prędkością 3 za pomocą łopatki. Przełożyć
do innego naczynia. Budyń czekoladowy ugotować tak, jak budyń waniliowy,
ostudzić. Dodać rozdrobnioną czekoladę, rum, masło, wyrabiać przez 30 s,
z prędkością 5. Mandarynki dokładnie odsączyć z zalewy. Połowę owoców ułożyć
w szklanych pucharkach, przykryć masą z budyniu waniliowego. Masę z budyniu
czekoladowego przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdki i wycisnąć na wierzch.
Udekorować pozostałymi owocami.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
1 tabliczka czekolady
15 s
7
Przełożyć do innego naczynia
Założyć motylek
białka z 2 jajek
2 min
5
Przełożyć do innego naczynia
500 ml mleka
budyń śmietankowy
8 min
90ºC
4
2 żółtka
1 ł/s posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g likieru pomarańczowego
2 min
5
Dodać ubite białka
Wyrabiać za pomocą łopatki
30 s
3
Przełożyć do innego naczynia
500 ml mleka
budyń czekoladowy
8 min
90ºC
4
Wystudzić
rozdrobniona czekolada
50 g rumu
50 g miękkiego masła
30 s
5
Mandarynki dokładnie odsączyć z zalewy. Połowę owoców ułożyć w szklanych pucharkach, przykryć masą z budyniu
waniliowego. Masę z budyniu czekoladowego przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdki i wycisnąć na wierzch.
Udekorować pozostałymi owocami.
11 desery
189
413627655.003.png 413627655.004.png
Budyń czekoladowy
500 ml mleka
1 jajko
50 g cukru
20 g kakao
40 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Założyć motylek, do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, gotować
przez 8 min, w temp. 80ºC, z prędkością 3. Przelać do zwilżonych wodą
salaterek.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Założyć motylek
500 ml mleka
1 jajko
50 g cukru
20 g kakao
40 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
8 min
80ºC
3
Budyń grysikowo-waniliowy
500 ml mleka
60 g kaszy manny
2 ł/h cukru waniliowego
1 ł/s cukru
Wykonanie:
Założyć motylek, do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, gotować
przez 7 min, w temp. 80ºC, z prędkością 3. Wyjąć motylek, miksować przez 20 s,
z prędkością 5, przelać do zwilżonych wodą salaterek.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Założyć motylek
500 ml mleka
60 g kaszy manny
2 ł/h cukru waniliowego
1 ł/s cukru
7 min
80ºC
3
Wyjąć motylek
20 s
5
Przelać do zwilżonych wodą salaterek.
Czekoladowe wiśnie
1 opakowanie czerwonej galaretki
(najlepiej wiśniowej)
1 opakowanie lodów
300 g drylowanych wiśni
500 g gotowej konfi tury wiśniowej
100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, a gdy zastygnie pokroić
w grubą kostkę. W suchym naczyniu miksującym rozdrobnić czekoladę miksując
przez 15 s, z prędkością 8, dodać konfi turę, zaprogramować czas 2 min, temp. 90ºC,
prędkość 5. Pozostawić do wystudzenia. W pucharach deserowych ułożyć trochę
pokrojonej galaretki i porcję lodów. Na wierzch położyć po kilka wiśni i całość polać
przygotowanym sosem czekoladowo-wiśniowym.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, a gdy zastygnie pokroić w grubą kostkę
100 g gorzkiej czekolady
15 s
8
500 g gotowej konfi tury wiśniowej
2 min
90ºC
5
Pozostawić do wystudzenia
W pucharach deserowych ułożyć trochę pokrojonej galaretki i porcję lodów. Na wierzch położyć po kilka wiśni i całość
polać przygotowanym sosem czekoladowo-wiśniowym.
190
desery
11
413627655.005.png 413627655.006.png 413627655.007.png 413627655.008.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin