Kohersen_05_salatki.pdf

(586 KB) Pobierz
untitled
sałatki
5
413632541.009.png 413632541.010.png
sałatki 5
Ananas z kurczakiem
80 g ryżu
2 piersi z kurczaka
½ puszki ananasa pokrojonego w kostkę
1 ł/h curry
sok z ½ cytryny
5 ł/s majonezu
sól, pieprz
800 ml wody
Wykonanie:
Kurczaka skropić sokiem z cytryny, wstawić do lodówki na 20 min.
Ryż namoczyć w wodzie. Do naczynia miksującego wlać 800 ml wody,
do sita wsypać ryż. W metalowej części Parowara ułożyć piersi
z kurczaka, zaprogramować czas 20 min, temp. 120°C, prędkość 3. Mięso
ostudzić, pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem, ananasem, majonezem
i przyprawami.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
2 piersi z kurczaka skropić sokiem cytryny i wstawić do lodówki na 20 min
80 g ryżu, wsypać do sita i namoczyć w wodzie
800 ml wody
Wsypać do sita
ryż
Na metalowej części Parowara ułożyć
piersi kurczaka (posypać curry)
20 min
120°C
3
Mięso ostudzić, pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem, ananasem, majonezem i przyprawami
Krewetki w sosie Tysiąca Wysp
250 g ugotowanych krewetek
100 g majonezu
40 g ketchupu
pieprz
Wykonanie:
Założyć motylek, do naczynia miksującego włożyć majonez, ketchup,
pieprz, zaprogramować czas 20 s, prędkość 3. Ugotowane krewetki polać
sosem.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Założyć motylek
100 g majonezu
40 g ketchupu
pieprz
20 s
3
250 g ugotowanych krewetek
Polać przygotowanym sosem
5 sałatki
115
5 sałatki
115
413632541.011.png 413632541.012.png 413632541.001.png
Sałatka z pieczarkami
150 g ryżu
700 g wody
500 g pieczarek
1 pęczek szczypiorku
40 g masła
3 ł/s majonezu
1 ł/s gęstej śmietany
½ ł/h soli
pieprz
Wykonanie:
Ryż wsypać do sita, namoczyć na kilka min. Do naczynia miksującego wlać wodę,
wstawić namoczony ryż, zaprogramować czas 20 min, temp. 120ºC, prędkość 3,
ostudzić. Do naczynia włożyć obrane pieczarki, zaprogramować czas 20 s, prędkość
4<5. Dodać masło, podsmażyć przez 5 min, w temp. 100ºC, z prędkością 1. Wyjąć na
sito w celu ostudzenia i odsączenia nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu dodać uparowany
ryż, pozostałe składniki (drobno pokrojony szczypiorek) i wymieszać łopatką.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Namoczyć w sicie na klika min
150 g ryżu
700 g wody
150 g ryżu namoczonego
20 min
120ºC
3
Wyjąć do ostudzenia
500 g pieczarek
20 s
4<5
40 g masła
5 min
100ºC
1
Wyjąć na sito do ostudzenia
Po ostudzeniu dodać
uparowany ryż
1 pęczek szczypiorku (drobno pokrojonego)
3 ł/s majonezu
1 ł/s gęstej śmietany
½ ł/h soli
pieprz
Wymieszać łopatką
116
sałatki
5
413632541.002.png
Sałatka jarzynowa
300 g ziemniaków
300 g selera
300 g pietruszki
300 g marchwi
300 g ogórków kiszonych
200 g groszku konserwowego lub kukurydzy
200 g białej części pora
4 jajka
2 jabłka
pęczek posiekanej natki pietruszki
1 ł/s musztardy
1 ł/s soli
1 ł/h pieprzu
½ MK soku z cytryny
500 ml majonezu
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i selera podzielić na dwie części, włożyć do naczynia
i rozdrobnić miksując każdą przez 20 s, z prędkością 5. Przełożyć do innego
naczynia. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, rozdrobnić miksując
przez 15 s, z prędkością 4. Przełożyć do innego naczynia. Do naczynia
miksującego wlać 800 ml wrzątku, wstawić sito z jajkami. W metalowej
części Parowara umieścić rozdrobnione warzywa, zaprogramować czas
30 min, temp. 120°C, prędkość 2. Warzywa i jajka wystudzić. Jabłka, białe
części pora i ogórek kiszony włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić
miksując przez 20 s, z prędkością 4. Przełożyć do innego naczynia. Obrane
i wystudzone jajka rozdrobnić miksując przez 5 s, z prędkością 5. Wszystkie
warzywa wyłożyć na miskę, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawy,
sok z cytryny, majonez, wymieszać łopatką.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Podzielić na dwie części
300 g selera
300 g pietruszki
300 g marchwi
20 s
5
Przełożyć do innego naczynia
300 g ziemniaków
15 s
4
Przełożyć do innego naczynia
800 ml wrzątku
Wstawić sito
4 jajka
Na metalowej części Parowara umieścić
rozdrobnione warzywa
30 min
120ºC
2
Wystudzić warzywa i jajka
300 g ogórków kiszonych
200 g białej części pora
2 jabłka
20 s
4
Przełożyć do innego naczynia
wystudzone jajka
5 s
5
Wszystkie warzywa wyłożyć na miskę, dodać pęczek posiekanej natki pietruszki, przyprawy, ½MK soku z cytryny,
majonez, wymieszać łopatką
Sałatka z fasolki szparagowej w sosie Remouladen
800 g mrożonej fasolki szparagowej
duży pęczek posiekanego koperku
sól, cukier, pieprz
1 ł/s soku z cytryny
sos Remouladen
800ml wody
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wlać 800 ml wody. Fasolkę wyłożyć do
metalowej części Parowara, ustawić czas 30 min, temp. 120°C, prędkość
3. Fasolkę odsączyć, ostudzić. Po ostudzeniu doprawić do smaku solą,
cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym. Dodać sos i posypać posiekanym
koperkiem.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
800 ml wody
Na metalowej części Parowara
800 g mrożonej fasolki szparagowej
30 min
120ºC
3
Fasolkę odsączyć, ostudzić. Po ostudzeniu doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym. Dodać sos i
posypać posiekanym koperkiem
5 sałatki
117
413632541.003.png 413632541.004.png 413632541.005.png
Sałatka z kurek marynowanych
340 g kurek marynowanych
340 g tartego selera marynowanego
150 g szynki
3 ł/s majonezu
½ ł/h soli
½ ł/h pieprzu
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzucić szynkę i kurki. Rozdrobnić miksując
przez 20 s, z prędkością 5. Dodać resztę składników, mieszać przez 1 min,
z prędkością 3.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
150 g szynki
340 g kurek marynowanych
20 s
5
340 g tartego selera marynowanego
3 ł/s majonezu
½ ł/h soli
½ ł/h pieprzu
1 min
3
Sałatka z tuńczyka
puszka tuńczyka (odsączonego) ok. 120 g
50 g cebuli
4 jajka ugotowane na twardo (wystudzone)
70 g majonezu
pieprz
sól
Wykonanie:
Na wirujące noże wrzucić cebulę, rozdrobnić miksując przez 8 s,
z prędkością 5. Dodać pozostałe składniki, miksować przez 10 s,
z prędkością 2<5 .
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Wrzucić na wirujące noże
50 g cebuli
8 s
5
puszka tuńczyka (odsączonego) ok. 120 g
4 jajka ugotowane na twardo (wystudzone)
70 g majonezu
pieprz
sól
10 s
2<5
118
sałatki
5
413632541.006.png 413632541.007.png 413632541.008.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin