Kohersen_02_zupy.pdf

(1783 KB) Pobierz
untitled
zupy
2
413634171.009.png 413634171.010.png
zupy 2
Barszcz czerwony zabielany
300 g pokrojonych buraczków
2 kostki rosołowe
1 MK śmietanki
2 MK żurku
½ ł/h pieprzu
½ ł/h soli
1,5 l wrzącej wody
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć buraczki, rozdrobnić miksując
przez 8 s, z prędkością 6. Dodać pozostałe składniki (bez
śmietanki), uzupełnić wrzącą wodą do 1,5 l, zaprogramować
15 min, temp. 100°C, prędkość 3. 1 min przed końcem gotowania
dodać śmietankę.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
300 g pokrojonych buraczków
8 s
6
2 kostki rosołowe
2 MK żurku
½ ł/h pieprzu
½ ł/h soli
wrząca woda – uzupełnić do 1,5 l
15 min
100ºC
3
1 MK śmietanki
1 min
100ºC
3
2 zupy
31
2 zupy
3 31
31
413634171.011.png 413634171.012.png
Barszcz czerwony czysty
500 g czerwonych buraków obranych ze skóry
50 g marchwi
50 g pietruszki
50 g selera
40 g cebuli
2 suszone grzybki
2 kostki rosołowe drobiowe
50 g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 ł/h majeranku
3 ł/h cukru
1 ł/h soli
½ ł/h pieprzu
1½ l wody (wrzątku)
1 ł/s soku z cytryny lub octu
Wykonanie:
Buraki i warzywa rozdrobnić miksując przez 20 s, z prędkością 6–7.
Przełożyć do sita, dodać boczek, kostki rosołowe, czosnek, liść
laurowy, ziele angielskie, cukier i suszone grzybki. Do naczynia
miksującego wlać wodę, wstawić sito i gotować przez 25 min,
w temp. 100ºC, z prędkością 2. Po ugotowaniu wyjąć sito, dodać
do barszczu pieprz, majeranek, sok z cytryny, sól, wymieszać
przez 10 s, z prędkością 3.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
500 g czerwonych buraków obranych ze skóry
50 g marchwi
50 g pietruszki
50 g selera
40 g cebuli
20 s
6-7
1½ l wody (wrzątku)
2 kostki rosołowe drobiowe
3 ł/h cukru
Ułożyć na sicie
rozdrobnione warzywa
2 suszone grzybki
50 g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 suszone grzybki
25 min
100ºC
2
Wyjąć sito
1 ł/h majeranku
3 ł/h cukru
1 ł/h soli
½ ł/h pieprzu
1½ l wody (wrzątku)
1 ł/s soku z cytryny lub octu
10 s
3
32
zupy
2
3 32
413634171.001.png 413634171.002.png 413634171.003.png 413634171.004.png
Barszcz ukraiński
150 g buraków
50 g marchwi
20 g pietruszki
100 g ziemniaków
60 g białej kapusty
50 g cebuli
1 obrany ze skórki pomidor
50 g masła
1 puszka białej fasoli
1 ł/h vegety
2 kostki rosołowe drobiowe
1 MK śmietanki
2 l wrzątku
1 ł/h cukru
1 ł/h soku z cytryny (ocet winny)
Wykonanie:
Cebulę wrzucić na wirujące noże, miksować przez 10 s,
z prędkością 5. Dodać buraki, marchew, pietruszkę, kapustę,
pomidor, rozdrobnić miksując przez 10 s, z prędkością 6. Dodać
tłuszcz i podsmażać przez 4 min, w temp. 120ºC, z prędkością
1. Uzupełnić wodą do 1½ l . Cukier, vegetę, śmietanę, kostki
rosołowe gotować przez 10 min, w temp. 100ºC, z prędkością
2. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, fasolę, ustawić czas 10
min, temp. 100ºC, prędkość 2. Pod koniec gotowania dodać sok
z cytryny lub ocet winny, miksować przez 30 s, z prędkością 3.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Wrzucić na wirujące noże
50 g cebuli
10 s
5
150 g buraków
50 g marchwi
20 g pietruszki
60 g białej kapusty
10 s
6
50 g masła
4 min
120ºC
1
Uzupełnić wrzątkiem do 1½ l
1 ł/h vegety
2 kostki rosołowe drobiowe
1 MK śmietanki
1 puszka białej fasoli
1 łyżeczka cukru
10 min
100ºC
2
100 g ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
10 min
100ºC
2
1 łyżeczka soku z cytryny (ocet winny)
30 s
3
2 zupy
33
3 33
413634171.005.png 413634171.006.png
Cygański kocioł
30 g oleju
100 g cebuli
2 ząbki czosnku
250 g pomidorów
100 g ogórków kiszonych
300 g papryki czerwonej
1 papryka chilli
100 g pieczarek
200 g ziemniaków
2 kostki rosołowe
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
1 ł/h cząbru
1 ł/h vegety
sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę zmiksować na wirujących nożach przez 15 s, z prędkością
6. Dodać olej, smażyć przez 2 min, w temp. 100ºC, z prędkością
1. Dodać pomidory, paprykę chilli, czosnek, kostki rosołowe,
zmiksować przez 30 s, z prędkością 9. Dodać ziemniaki i ogórki
pokrojone w kostkę, pieczarki w plastry, paprykę w paski.
Uzupełnić gorącą wodą do 1½ l, gotować przez 30 min, w temp.
100ºC, z prędkością 2. Pod koniec gotowania dodać cząber i natkę
pietruszki, uzupełnić wrzątkiem do 2 l, miksować przez 30 s,
z prędkością 3.
Szybkie wskazówki
Czas
Temperatura
Prędkość
Wrzucić na wirujące noże
100 g cebuli
15 s
6
30 g oleju
2 min
100ºC
1
2 ząbki czosnku
250 g pomidorów
1 papryka chilli
2 kostki rosołowe
30 s
9
100 g ogórków kiszonych (pokrojonych w kostkę)
300 g papryki czerwonej (pokrojonej w paski)
100 g pieczarek (pokrojonych w plastry)
200 g ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
Uzupełnić wodą do 1½ l
1 ł/h vegety
sól, pieprz
30 min
100ºC
2
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
1 ł/h cząbru
Uzupełnić wrzątkiem do 2 l
30 s
3
34
zupy
2
3 34
413634171.007.png 413634171.008.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin