Nr etapu w schemacie
Zagrożenie
Środki umożliwiające kontrolę zagrożenia
Drzewo decyzyjne
Etap procesu (nazwa)
Rodzaj (F, M, Ch) i charakter
Przyczyny
Procedury i instrukcje
Działania zapobiegawcze
Pyt. 1
Pyt. 2
Pyt. 3
Pyt. 4
Nr CCP
1
2
3
4
5
6
Przyjęcie surowców:
Makarony, kasze
Ch-chemiczne
F-fizyczne
Niewłaściwy transport,niewłaściwe przechowywanie,
Brak higieny przy transporcie,zanieczyszczenie transportu
Instrukcja przyjęcia towaru
( księga GHP)
Sprawdzenie oznakowania, specyfikacji,ocena wizualna,dobór dostawcy
TAK
NIE
-
Woda
Ch-zanieczyszczenia chemiczne
M-drobnoustroje
Instalacja wodna
Instrukcja kontroli jakości wody
Przestrzeganie częstotliwości badania wody
Mrożonki /warzywa,frytki/
Mc-namnażanie drobnoustrojów
Niewłaściwe zabezpieczenie dostawy, przeterminowanie dostawy,niewłaściwy transport
2a
Magazynowanie surowców- mrożonki-frytki i inne warzywa
Niewłaściwe warunki
przechowywania
, brak kontroli ,uszkodzenie opakowania
Bieżąca kontrola warunków .Umieszczenie towaru zaraz po dostawie w zamrażakach, Kontrola temperatury
Wycofanie z użycia potraw towaru z uszkodzonego opakowania
CCP2
2b
Magazynowanie surowców-makarony,kasze
M-obecność drobnoustrojów
Niewłaściwy sposób magazynowania,uszkodzenie opakowania,szkodniki
( księga GHP) Instrukcja utrzymania czystości,higieny, Instrukcja magazynowania
Kontrola dat przydatności,prawidłowe magazynowanie,wycofanie z użycia produkcji potraw towaru z uszkodzonego opakowania
Mario1968